attefallshus

Bygga friggebod – Regler

Bygg med lösvirke eller nyckelfärdigt - Friggebod regler

Har du en fråga om friggebodar? Ställ din fråga här så svarar vi.

bygga friggebod
En friggebod är en bygglovsfri komplementbyggnad. Regelverket för friggebodar har funnits längre än attefallsreformen.

Använd internlänkarna för mer information och för att lättare klicka dig till rätt stycke om regler

Bygglov och regler

regler för attefallshus på prickad mark

En detaljplan. Friggebodsreglerna står över detaljplanen.

Reglerna är enkla för friggebodar. Du får bygga en sk komplementbyggnad på 15 kvm utanför gällande detaljplan.

 • Micke på attefallshus.se
  Sommarstugetomt ej friköpt attefallshus/friggebod
  Tolkar jag det rätt att det är tillåtet att bygga både attefallshus och friggebod a 30m2 på en tomt? Hej Ann-Kristin, Ja.,Stämmer. Så länge som du uppfyller reglerna för friggebod respektive attefallshus(finns bostadshus på tomten, närhet till granna
  Läs mer
 • Micke på attefallshus.se
  Attefallshus og Friggebod
  Hei! Kan man kombinere Attefallshus og Friggebok uten byggemelding? Vi ønsker funkisstil for begge. Kan du sende noen forslag ? Hva vil dette ca koste? Vi skal ha huset i Hamburgsund området. Hej Cristin , Ja det kan man 😊 Mvh Micke Attefalls
  Läs mer
 • Micke på attefallshus.se
  Attefall 30 och friggebod 15
  Reglerna som gäller från augusti 2020. Blir det tillåtet att bygga ett atterfallshus om 30 kvm även när man redan har en befintlig friggebod om 15 kvm? Hej Per, Det går utmärkt. Attefallsreformerna är fristående från friggebodsreformen och friggebods
  Läs mer

Regler för strandskydd – strandskyddsdispens

friggebod strandskydd

Strandskyddet är starkt i Sverige. Du behöver dispens för att få bygga nära stranden.

Strandskyddet står över detaljplanen och friggebodsreformen. Strandskyddet skyddas av miljöbalken och betyder att du inte får bygga en friggebod nära stranden om du inte strandskyddsdispens.

Regler för tomtgräns

Närmre än 4,5 meter till granne så är det hårdare regler. Vill du bygga en friggebod nära tomtgräns så behöver du grannens medgivande och vi rekommenderar att du får medgivandet skriftligt.

Regler för tillgänglighet

Eftersom användningen inte får vara för boende i komplementbyggnader, och friggebodsreformen inte hade som syfte att öka bostäderna så behöver du inte tillgänglighetsanpassa friggeboden.

Tillåten storlek & mått- 15 kvm och 3 meter högt


En friggebod får vara 15 kvm stor och 3 meter hög från marken.

Måtten för en friggebod är flexibel men den utvändiga byggytan får inte vara större än 15 kvm.
Din friggebod får max vara 3 meter från marken upp till utvändig nock. Du får fram den tillåtna bygghöjden genom att hitta markens medelnivå intill din friggebod.

Tillåten vikt

Den tillåtna vikten är bara intressant när man pratar transporter. Och friggebodar, med rätt transport är inte ett problem ur ett viktsynpunkt.

Bygga både Friggebod & Attefallshus

Attefallshus med friggebod
Enligt attefallsreglerna och friggebodsreformen så får man lov att bygglovsfritt uppföra de båda olika byggnationerna. På din tomt kan du uppföra en friggebod(max 15kvm) och Attefallshus(max 30 kvm) så länge regelverket för respektive byggnad följs. Därmed kan man exempelvis bygga ett förråd plus gästhus, eller växthus med övernattningsbostad.
På bilden syns ett attefallshus med friggebod, med uteplats med tak emellan byggnaderna samt trädäck och spabad.

Leverantörer

Vi har många attefallsleverantörer vi sammarbetar med. Flera av dem levererar även friggebodar. Denna sida kommer kompletteras med dessa inom kort.

Offerter

Ta in offert på friggebod från oss idag.
Kontakta oss idag så sätter vi dig i kontakt med friggebodstillverkare och lösvirkesleverantörer.

Två metoder

Det finns två metoder att välja bland när du ska bygga attefallshus

Metod 1: Nyckelfärdig friggebod

Nyckelfärdiga friggebodar transporteras färdig från fabrik. Sedan ställs den upp på plats på grunden som behöver vara anpassad för bärande bjälklag. Nyckelfärdiga friggebodar är oftast dyrare i och med att det redan är inräknad en konstruktionskostnad. Samtidigt så är det enklare. Man får här en färdig konstruktion som lyfts på plats

Räkna här med att kostnad tillkommer för att få friggeboden på plats. När man placerar ut friggebod görs det med hjälp av en kranbil. Var tydlig med när ni beställer er friggebod att ni önskar en kranbil och placering
Se grunder nedan.

Metod 2: Bygga friggebod med lösvirke -för den som vill bygga själv med byggsats

friggebod lösvirke stomme
friggebod byggsats
friggebod lösvirke trästomme
friggebod lösvirke stomme
friggebod byggsats
friggebod lösvirke trästomme
När man bygger med lösvirke så bygger man upp friggeboden på plats med en sk byggsats. Här kan man helt fritt välja grundmetod eftersom du inte begränsas av att du måste ha en färdig grund att ställa huset på. Dvs du kan bygga utan bärande bjälklag.
Att köpa en färdig byggsats är billigare, men priset kan bli densamma som nyckelfärdigt beroende på om du väljer att bygga ihop den själv eller väljer att ta in en entreprenad. Vissa byggsatser säljs också som bara stommar där du själv sedan väljer tak, fönster, fasad osv.

Grund till friggebod

Du har flera grundmetoder att välja på.

 • platta på mark
 • hybridgrunden
 • plintgrunden
 • krypgrunden

Desto seriösare du är med din friggebod, desto bättre grund rekommenderar jag. Jag är av principen att man alltid ska ha en bra och stabil grund. Detta för att undvika sättningar med tiden samt minska den långsiktiga kostnaden för uppvärmning. En bra grund ger också bra isolering. Vill du använda din friggebod året runt eller exempelvis endast under sommarmånaderna.

Krav på höjd avgör val av grund för friggeboden
Om du vill använda huset för att skapa ett gästhus eller liknande där höjden är viktig så är platta på mark och hybridgrunden bäst. Detta då dessa grundtyper bygger minst i höjd. Om takhöjden inte spelar roll kan plintgrunden vara ett bra alternativ.

Missa inte våran artikel om grunder här.

Stomme för friggebod

Tänk på att väggarna bygger olika i tjocklek och kan variera kraftigt beroende på isolering. Ju tjockare väggar desto mindre inbördes.

De vanliga stommarna är:

 • trästomme
 • murblock såsom lecablock
 • isolerade väggar med betong såsom thermomur eller liknande

Olika tak till friggebod – takstolar mm

Det finns olika typer av tak du kan ha på din friggebod. 15kvm kan uppfattas som litet eller stort beroende på hur luftigt du väljer att ha det. Mitt tips är därmed att alltid försöka utnyttja bygghöjden för mer rymlighet.

De vanliga taktyperna är:

 • pulpettak
 • platt tak
 • sadeltak

Pulpettak används ofta då det ger ett bättre utnyttjande av höjden invändigt i huset, dvs man skapar en större invändig volym.
Ett platt tak kan för många vara estetiskt tilltalande, men kom ihåg att på vintern så får det inte bära för mycket snö. Fördelen med ett pulpettak eller ett sadeltak är att snön kommer av av sig självt.
Vid byggandet av friggebod med lösvirke så är takstolarna en viktig komponent i takkonstruktionen.

Vid byggandet av friggebod med lösvirke så är takstolarna en viktig komponent i takkonstruktionen.

Friggebod med loft

Ett sätt att utnyttja sin 15kvm ytterligare är att bygga sin friggebod med ett loft. Genom att bygga ett loft så kan man spara utrymme, då loftet kan agera som exempelvis förvaring/vind eller som sovplats. 

Ett problem många stöter på med ett loft är begränsningen på 3 meter i höjd som gäller för friggebodar. Många friggebodar som säljs med loft överstiger oftast 3 meter i höjd, och klassas då som ett attefallshus(fortfarande bygglovsfritt). Bygger man en friggebod med loft så får man kanske tänka att takhöjden blir 2 m, med ett loft på 1m i höjd. Skulle man då istället vilja bygga ett Attefallshus, så får dessa vara 4 meter högt och max 30 kvm. Här har man betydligt fler valmöjligheter, men kräver också mer plats. Attefallshus kan självfallet byggas mindre än 30 kvm. Väljer man att tillämpa attefallslagen på sin byggnad, kan man då bygga ytterligare en under friggebodslagen, men då inte större än 15 kvm. Att bygga 2×15 eller 1×15+1×30 är båda möjligt. Exempelvis ett förråd plus övernattning osv. Men har man plats och önskar maximalt utnyttjande av yta rekommenderar jag Attefall 30 kvm plus friggebod 15kvm. 

Friggebod med Vatten & Avlopp

För friggebodar finns inga särskilda regler kringen vatten och avlopp, och det blir egentligen upp till den som bygger om det finns behov eller inte. Att bygga med avlopp eller inte gör en stor skillnad rent ekonomiskt. Delvis skall allt dras ut till friggeboden med kulvertrör samt att man behöver extra isolering. Avlopp tål inte kyla, specifikt frost, så bra och kräver en ökad isolering. Om friggeboden exempelvis inte är uppvärmd under vinter eller har en enkel isolering så kan det inte alltid vara tillräckligt. Det krävs därmed året runt uppvärmning och en isolering som är god.

Frågor relaterat till friggebodar

 • Micke på attefallshus.se
  Bygga ut Friggeboden 15 kvm
  Hej! Jag har en inredd Fyiggebod på 15 kvm på min tomt och tänkte riva ena väggen för att bygga till ytterligare 15 kvm med sovloft. Dvs 15 + 15 (+ sovloft 7 kvm). Med liten toa + kökspentry. Ska användas som gäststuga. Hur går jag till väga, bygganm
  Läs mer
 • Micke på attefallshus.se
  Frigga i suterräng
  Hej! Vi har en 10-frigga som står på en terrassering och funderar på att byta den till en 15-frigga som vi “trycker in” i slänten så att den blir som en suterräng, men fortfarande bara ett plan. Kan man då få upp maxhöjden genom att räkna
  Läs mer
 • Micke på attefallshus.se
  Regler huvudbyggnad, komplementbyggnad, attefallshus
  Hej, På min fastighet står ett bostadshus på 45 kvm. Fastigheten har en byggrätt på 100 kvm för huvudbyggnad och högst 75 kvm för uthus/garage fördelat på högst 2 byggnader varav 1 får vara högst 45 kvm. 1) Kan jag bygga ett attefallshus om högst 30
  Läs mer
 • Micke på attefallshus.se
  Friggebod plus Attefall – Max yta
  Hej, Vi har en friggebod på 15kvm på tomten som är isolerad, med värme och används som förråd. Vi vill bygga ett attefallshus och undrar vad vi maximalt kan bygga och om det varierar beroende på hur vi ämnar använda det? Hej Mikael, Du får bygga både
  Läs mer
 • Micke på attefallshus.se
  Inredd container som tvättstuga
  Hej! Vi kom över en inredd vinterbonad container på ca 12m2 (förråd+tvättstuga). Vi ställde den på baksidan av vår sommarstuga nära tomtgränsen till grannen som skrivit på att det är ok. Måste jag anmäla det till kommunen? Kan den gå som Attefall byg
  Läs mer
 • Micke på attefallshus.se
  Attefallshus och friggebod på tomten
  Hej Micke Vi har 2013 byggt en friggebod om 15 kvm på tomten, delvis på prickad mark, med 4,5 m från tomtgräns. Kan vi nu bygga ett attefallshus på andra sidan huvudbyggnaden och på prickad mark ? Avstånd 4,5 m från tomtgräns ( kommunen). Med vänlig
  Läs mer
 • Micke på attefallshus.se
  Burspråk i friggebod
  Hej Micke, Jag ska bygga en friggebod i lösvirke och undrar om jag kan göra längsgående burspråk på ca 2 meter långa och ca 60-90 cm från markhöjd och ca 1 meter höga? Dom skulle sticka ut från fasadlivet ca 50-60 cm. Jag tänkte ha kök på ena sidan o
  Läs mer
 • Micke på attefallshus.se
  Regler, attefallshus, friggebod
  Hej, har ett växthus i anslutning till befintligt hus på 12,7 kvm ( attefallsåtgärd står det på pappret från kommunen som godkänt det)får jag bygga en till byggnad på 15kvm typ friggebod och får den stå i direkt anslutning till huset ? Behövs det byg
  Läs mer
 • Levenrantör av Friggebod
  Intresserad av offert på friggebod med bastu och toalett/dusch Mvh Rose-marie Hej! Skickar din förfrågan till några av våra annonsörer vi känner väl. Läs mer här om hur du bygger friggebod Mvh Micke
  Läs mer
 • Micke på attefallshus.se
  Friggebod
  Hej, Vi planerade att bygga attefallshus men kommunen krånglar med brandreglerna så nu kollar vi istället på friggebod. Vi söker friggebod med stora glaspartier samt sovloft för att maximera ytan. Är det något ni kan hjälpa till med? Hej Micke! Ber n
  Läs mer
 • Micke på attefallshus.se
  Friggebod med avlopp
  Undrar om vi får ställa en fråga om VVS till dig eller är det kommunen som svarar på sådant? Vi funderar på att bygga som skissen jag bifogade. I nuvarande fritidshuset finns kommunalt vatten till badrum och kök. I Attefallshuset/Bolundaren tänkte vi
  Läs mer
 • Micke på attefallshus.se
  friggebods regl ang brandskydd
  var går gränsen för friggebod ang brandskydd till grannens friggebod Hej Sören, Det är Boverkets byggregler (kapitel BBR 5:61) som hanterar denna fråga. Min uppfattning utifrån att försökt sätta mig in i detta är att friggebodar inte omfattas av dess
  Läs mer
 • Micke på attefallshus.se
  Bygga friggebod 25 kvm?
  Hej Micke, Jag har en liten fråga om Friggebodar. Vi har två tonåringar hemma, och funderar på att bygga en friggebod för att göra det till deras lilla “egna”. I och med att det troligen skulle bli att en del kompisar kommer över osv så h
  Läs mer
 • Micke på attefallshus.se
  Bygga friggebod 20 kvm
  Hej Micke, Vi är intresserade av att bygga en friggebod på 20kvm snarare än 15kvm. Tänker att vi kan få ut mer utav det och utrymmet är inget problem. Är det möjligt utan at behöva söka bygglov? Är det isåfall även ett bygglov med samma kriterier som
  Läs mer

Liknande inlägg

Just nu har vi 2 visningshus i fyndhörnan.

X