En friggebod är en bygglovs- och anmälningsfri komplementbyggnad om maximalt 15 kvadratmeter. Det krävs alltså normalt inte någon bygganmälan till kommunen för friggebod till skillnad mot attefallshus som alltid kräver det.
Regelverket för friggebodar har funnits mycket längre än attefallsreformen, och infördes av dåvarande bostadsministern Birgit Friggebo år 1979.
Har du en fråga om friggebodar? Ställ din fråga här så svarar vi.
[/one_half]
Vad är det för skillnad mellan ett attefallshus och en friggebod ?
Attefallsreglerna går ut på att man utan bygglov (kräver dock anmälan till kommunen) kan uppföra en komplementbyggnad eller komplementbostad på 30 m2.
Utöver attefallsreglerna får man precis som tidigare även uppföra en så kallad friggebod om 15 m2 bygglovsfritt och utan bygganmälan. Observera att en friggebod är en komplementbyggnad och får ej användas som permanentbostad, till skillnad från ett attefallshus om det byggs som komplementbostad. Regler för attefallshus hittar du här. Några exempel på komplementbyggnad är förråd, carport, garage, vedbod, växthus, gäststuga, kontor, bastu eller båthus. Enkelt beskrivet, ett komplement till ett en- eller tvåbostadshus.
Du får alltså utnyttja reglerna för friggebod och reglerna för attefallshus separat och uppföra en friggebod om 15 m2 och ett attefallshus om 30 m2 bygglovsfritt. Totalt alltså 45 m2.
Olika utföranden friggeboden (exempel)
Stort utbud av prisvärda friggebodar
Läs mer om friggebodar i byggsats hos hemfint.se. De erbjuder billiga friggebodar i byggsats från 3-15 kvm.
Friggebodar från hemfint.se levereras som byggsatser i lösvirke där alla brädor är i rätt mått samt alla skruvar, spikar, fönster och dörrar ingår.
Använd internlänkarna för mer information och för att lättare klicka dig till rätt stycke
Bygglov och regler friggebod
Upphandling och typer av friggebodar
Bygga friggeboden
Frågor
Bygglov och regler friggebod
Reglerna är relativt enkla för friggebodar. Du får bygga en så kallad komplementbyggnad på 15 kvm utanför gällande detaljplan.
- Byggnaden måste vara en komplementbyggnad till ett bostads- eller fritidshus. Den första byggnaden på en tomt kräver alltid bygglov.
- Du får bygga hur många friggebodar du vill på tomten, men den sammanlagda byggytan får inte överskrida 15 kvm (yttermått). Finns det redan extra byggnader på tomten ska ytan på dessa dras av från den nya byggnaden.
- Höjden från marken till taknock får vara max 3,0 meter.
- Friggeboden skall placeras i omedelbar närhet till en- eller tvåbostadshuset.
- Avståndet till tomtgränsen måste vara minst 4,5 meter, annars behöver du grannarnas skriftliga godkännande. Får du inte medgivandet kan du alltid söka bygglov istället.
- Friggeboden ska vara fristående och får inte byggas ihop med någon annan byggnad.
- Strandskyddet gäller, vilket innebär att du inte får bygga närmare vattnet än 100 meter. Kontakta byggnadsnämnden hos kommunen för mer information.
- Det krävs normalt ingen bygganmälan till kommunen. Bygganmälan krävs bara om du ska ha vatten och avlopp eller kamin i din friggebod. Är du osäker kolla alltid med kommunen och byggnadsnämnden för att vara säker på att alla krav är uppfyllda.
- Att en friggebod ej kräver bygglov enligt gällande detaljplan eller områdesbestämmelser. Kommunen får alltså i vissa fall i bestämma (i detaljplanen) att en friggebod kräver bygglov, men det är dock ovanligt.
Frågor om regler:
Regler för strandskydd – strandskyddsdispens
Strandskyddet står över detaljplanen och friggebodsreformen. Strandskyddet skyddas av miljöbalken och betyder att du inte får bygga en friggebod nära stranden om du inte har strandskyddsdispens.
Regler för tomtgräns
Friggeboden ska placeras minst 4,5 meter till tomtgräns. Vill du bygga en friggebod närmare tomtgräns så behöver du grannens medgivande och vi rekommenderar att du får medgivandet skriftligt.
Regler för tillgänglighet
Eftersom användningen inte får vara för boende i komplementbyggnader, och friggebodsreformen inte hade som syfte att öka bostäderna så behöver du inte tillgänglighetsanpassa friggeboden.
Tillåten storlek och mått- 15 kvm och 3,0 meter högt
Måtten för en friggebod är flexibel men den utvändiga byggytan får inte vara större än 15 kvm.
Din friggebod får max vara 3,0 meter från marken upp till utvändig nock. Du får fram den tillåtna bygghöjden genom att hitta markens medelnivå intill din friggebod.
Tillåten vikt
Den tillåtna vikten är bara intressant när man pratar transporter. Och friggebodar, med rätt transport är inte ett problem ur ett viktsynpunkt.
Bygga både friggebod och attefallshus
På bilden syns ett attefallshus samt en friggebod, med uteplats med trädäck och spabad.
Mer detaljer om regler för friggebod samt exempel på hur mark- och miljööverdomstolen tolkar plan och bygglagen för friggebod hittar du hos boverkets regler för friggebod.
Leverantörer friggebod
Vi har många attefallsleverantörer vi sammarbetar med. Flera av dem levererar även friggebodar, se lista här.
Offerter
Ta in offert på friggebod från oss idag.
Kontakta oss idag så sätter vi dig i kontakt med friggebodstillverkare och lösvirkesleverantörer.
Två metoder
Det finns två metoder att välja bland när du ska bygga fribbebod:
Metod 1: Nyckelfärdig friggebod
Nyckelfärdiga friggebodar transporteras färdig från fabrik. Sedan ställs den upp på plats på grunden som behöver vara anpassad för bärande bjälklag. Nyckelfärdiga friggebodar är oftast dyrare i och med att det redan är inräknad en konstruktionskostnad. Samtidigt så är det enklare. Man får här en färdig konstruktion som lyfts på plats
Räkna här med att kostnad tillkommer för att få friggeboden på plats. När man placerar ut friggebod görs det med hjälp av en kranbil. Var tydlig med när ni beställer er friggebod att ni önskar en kranbil och placering
Se grunder nedan.
Metod 2: Bygga friggebod med lösvirke -för den som vill bygga själv med byggsats
Att köpa en färdig byggsats är billigare, men priset kan bli densamma som nyckelfärdigt beroende på om du väljer att bygga ihop den själv eller väljer att ta in en entreprenad. Vissa byggsatser säljs också som bara stommar där du själv sedan väljer tak, fönster, fasad osv.
Grund till friggebod
Du har flera grundmetoder att välja på.
- platta på mark
- hybridgrunden
- plintgrunden
- krypgrunden
Desto seriösare du är med din friggebod, desto bättre grund rekommenderar jag. Jag är av principen att man alltid ska ha en bra och stabil grund. Detta för att undvika sättningar med tiden samt minska den långsiktiga kostnaden för uppvärmning. En bra grund ger också bra isolering. Vill du använda din friggebod året runt eller exempelvis endast under sommarmånaderna.
Krav på höjd avgör val av grund för friggeboden
Om du vill använda huset för att skapa ett gästhus eller liknande där höjden är viktig så är platta på mark och hybridgrunden bäst. Detta då dessa grundtyper bygger minst i höjd. Om takhöjden inte spelar roll kan plintgrunden vara ett bra alternativ.
Missa inte våran artikel om grunder här.
Stomme för friggebod
Tänk på att väggarna bygger olika i tjocklek och kan variera kraftigt beroende på isolering. Ju tjockare väggar desto mindre inbördes.
De vanliga stommarna är:
- trästomme
- murblock såsom lecablock
- isolerade väggar med betong såsom thermomur eller liknande
Olika tak till friggebod – takstolar med mera
Det finns olika typer av tak du kan ha på din friggebod. 15kvm kan uppfattas som litet eller stort beroende på hur luftigt du väljer att ha det. Mitt tips är därmed att alltid försöka utnyttja bygghöjden för mer rymlighet.
De vanliga taktyperna är:
- pulpettak
- platt tak
- sadeltak
Pulpettak används ofta då det ger ett bättre utnyttjande av höjden invändigt i huset, dvs man skapar en större invändig volym.
Ett platt tak kan för många vara estetiskt tilltalande, men kom ihåg att på vintern så får det inte bära för mycket snö. Fördelen med ett pulpettak eller ett sadeltak är att snön kommer av av sig självt.
Vid byggandet av friggebod med lösvirke så är takstolarna en viktig komponent i takkonstruktionen.
Vid byggandet av friggebod med lösvirke så är takstolarna en viktig komponent i takkonstruktionen.
Friggebod med loft
Ett sätt att utnyttja sina 15 kvm ytterligare är att bygga friggeboden med ett loft. Genom att bygga ett loft så kan man spara utrymme, då loftet kan agera som exempelvis förvaring/vind eller som sovplats.
Ett problem många stöter på med ett loft är begränsningen på 3 meter i höjd som gäller för friggebodar. Många komplementbyggnader som säljs med loft överstiger oftast 3 meter i höjd, och klassas då som ett attefallshus (fortfarande bygglovsfritt). Bygger man en friggebod med loft så får man kanske tänka att takhöjden blir 2 m, med ett loft på 1 m i höjd. Skulle man då istället vilja bygga ett attefallshus, så får dessa vara 4 meter högt och max 30 kvm. Här har man betydligt fler valmöjligheter, men kräver också mer plats. Attefallshus kan självfallet byggas mindre än 30 kvm. Väljer man att tillämpa attefallslagen på sin byggnad, kan man då bygga ytterligare en komplementbyggnad under friggebodslagen, men då inte större än 15 kvm. Har man plats och önskar maximalt utnyttjande av yta rekommenderar jag ett attefallshus på 30 kvm plus en friggebod på 15 kvm.
Friggebod med vatten och avlopp
För friggebodar finns inga särskilda regler kring vatten och avlopp, och det blir egentligen upp till den som bygger om det finns behov eller inte. Att bygga med avlopp eller inte gör en stor skillnad rent ekonomiskt. Delvis skall allt dras ut till friggeboden med kulvertrör samt att man behöver extra isolering. Avlopp tål inte kyla, specifikt frost, så bra och kräver en ökad isolering. Om friggeboden exempelvis inte är uppvärmd under vinter eller har en enkel isolering så kan det inte alltid vara tillräckligt. Det krävs därmed åretrunt uppvärmning och en isolering som är god. Tänk på att anmälan till kommunen krävs om du drar in vatten och avlopp i friggeboden.
Frågor relaterat till friggebod
- Attefall + friggebod
- Ansöka friggebod på befintlig byggnad?
- Attefall istället för friggebod
- Får man bygga friggebod på kolonilott
- PBL Takutsprång ingår i BYA?
- Friggebod eller ej
- Bygga ut Friggeboden 15 kvm
- Frigga i suterräng
- Regler huvudbyggnad, komplementbyggnad, attefallshus
- Friggebod plus Attefall – Max yta