attefallshus

Bygga friggebod – Regler

Bygg med lösvirke eller nyckelfärdigt - Friggebod regler

Har du en fråga om friggebodar? Ställ din fråga här så svarar vi.

bygga friggebod
En friggebod är en bygglovsfri komplementbyggnad. Regelverket för friggebodar har funnits längre än attefallsreformen.

Använd internlänkarna för mer information och för att lättare klicka dig till rätt stycke om regler

Bygglov och regler

regler för attefallshus på prickad mark

En detaljplan. Friggebodsreglerna står över detaljplanen.

Reglerna är enkla för friggebodar. Du får bygga en sk komplementbyggnad på 15 kvm utanför gällande detaljplan.

Regler för strandskydd – strandskyddsdispens

friggebod strandskydd

Strandskyddet är starkt i Sverige. Du behöver dispens för att få bygga nära stranden.

Strandskyddet står över detaljplanen och friggebodsreformen. Strandskyddet skyddas av miljöbalken och betyder att du inte får bygga en friggebod nära stranden om du inte strandskyddsdispens.

Regler för tomtgräns

Närmre än 4,5 meter till granne så är det hårdare regler. Vill du bygga en friggebod nära tomtgräns så behöver du grannens medgivande och vi rekommenderar att du får medgivandet skriftligt.

Regler för tillgänglighet

Eftersom användningen inte får vara för boende i komplementbyggnader, och friggebodsreformen inte hade som syfte att öka bostäderna så behöver du inte tillgänglighetsanpassa friggeboden.

Tillåten storlek & mått- 15 kvm och 3 meter högt


En friggebod får vara 15 kvm stor och 3 meter hög från marken.

Måtten för en friggebod är flexibel men den utvändiga byggytan får inte vara större än 15 kvm.
Din friggebod får max vara 3 meter från marken upp till utvändig nock. Du får fram den tillåtna bygghöjden genom att hitta markens medelnivå intill din friggebod.

Tillåten vikt

Den tillåtna vikten är bara intressant när man pratar transporter. Och friggebodar, med rätt transport är inte ett problem ur ett viktsynpunkt.

Leverantörer

Vi har många attefallsleverantörer vi sammarbetar med. Flera av dem levererar även friggebodar. Denna sida kommer kompletteras med dessa inom kort.

Offerter

Ta in offert på friggebod från oss idag.
Kontakta oss idag så sätter vi dig i kontakt med friggebodstillverkare och lösvirkesleverantörer.

Två metoder

Det finns två metoder att välja bland när du ska bygga attefallshus

Metod 1: Nyckelfärdig friggebod

Nyckelfärdiga friggebodar transporteras färdig från fabrik. Sedan ställs den upp på plats på grunden som behöver vara anpassad för bärande bjälklag. Nyckelfärdiga friggebodar är oftast dyrare i och med att det redan är inräknad en konstruktionskostnad. Samtidigt så är det enklare. Man får här en färdig konstruktion som lyfts på plats

Räkna här med att kostnad tillkommer för att få friggeboden på plats. När man placerar ut friggebod görs det med hjälp av en kranbil. Var tydlig med när ni beställer er friggebod att ni önskar en kranbil och placering
Se grunder nedan.

Metod 2: Bygga friggebod med lösvirke -för den som vill bygga själv med byggsats

friggebod lösvirke stomme
friggebod byggsats
friggebod lösvirke trästomme
friggebod lösvirke stomme
friggebod byggsats
friggebod lösvirke trästomme
När man bygger med lösvirke så bygger man upp friggeboden på plats med en sk byggsats. Här kan man helt fritt välja grundmetod eftersom du inte begränsas av att du måste ha en färdig grund att ställa huset på. Dvs du kan bygga utan bärande bjälklag.
Att köpa en färdig byggsats är billigare, men priset kan bli densamma som nyckelfärdigt beroende på om du väljer att bygga ihop den själv eller väljer att ta in en entreprenad. Vissa byggsatser säljs också som bara stommar där du själv sedan väljer tak, fönster, fasad osv.

Grund till friggebod

Du har flera grundmetoder att välja på.

 • platta på mark
 • hybridgrunden
 • plintgrunden
 • krypgrunden

Desto seriösare du är med din friggebod, desto bättre grund rekommenderar jag. Jag är av principen att man alltid ska ha en bra och stabil grund. Detta för att undvika sättningar med tiden samt minska den långsiktiga kostnaden för uppvärmning. En bra grund ger också bra isolering. Vill du använda din friggebod året runt eller exempelvis endast under sommarmånaderna.

Krav på höjd avgör val av grund för friggeboden
Om du vill använda huset för att skapa ett gästhus eller liknande där höjden är viktig så är platta på mark och hybridgrunden bäst. Detta då dessa grundtyper bygger minst i höjd. Om takhöjden inte spelar roll kan plintgrunden vara ett bra alternativ.

Missa inte våran artikel om grunder här.

Stomme för friggebod

Tänk på att väggarna bygger olika i tjocklek och kan variera kraftigt beroende på isolering. Ju tjockare väggar desto mindre inbördes.

De vanliga stommarna är:

 • trästomme
 • murblock såsom lecablock
 • isolerade väggar med betong såsom thermomur eller liknande

Olika tak till friggebod – takstolar mm

Det finns olika typer av tak du kan ha på din friggebod. 15kvm kan uppfattas som litet eller stort beroende på hur luftigt du väljer att ha det. Mitt tips är därmed att alltid försöka utnyttja bygghöjden för mer rymlighet.

De vanliga taktyperna är:

 • pulpettak
 • platt tak
 • sadeltak

Pulpettak används ofta då det ger ett bättre utnyttjande av höjden invändigt i huset, dvs man skapar en större invändig volym.
Ett platt tak kan för många vara estetiskt tilltalande, men kom ihåg att på vintern så får det inte bära för mycket snö. Fördelen med ett pulpettak eller ett sadeltak är att snön kommer av av sig självt.
Vid byggandet av friggebod med lösvirke så är takstolarna en viktig komponent i takkonstruktionen.

Vid byggandet av friggebod med lösvirke så är takstolarna en viktig komponent i takkonstruktionen.

Friggebod med loft

Ett sätt att utnyttja sin 15kvm ytterligare är att bygga sin friggebod med ett loft. Genom att bygga ett loft så kan man spara utrymme, då loftet kan agera som exempelvis förvaring/vind eller som sovplats. 

Ett problem många stöter på med ett loft är begränsningen på 3 meter i höjd som gäller för friggebodar. Många friggebodar som säljs med loft överstiger oftast 3 meter i höjd, och klassas då som ett attefallshus(fortfarande bygglovsfritt). Bygger man en friggebod med loft så får man kanske tänka att takhöjden blir 2 m, med ett loft på 1m i höjd. Skulle man då istället vilja bygga ett Attefallshus, så får dessa vara 4 meter högt och max 30 kvm. Här har man betydligt fler valmöjligheter, men kräver också mer plats. Attefallshus kan självfallet byggas mindre än 30 kvm. Väljer man att tillämpa attefallslagen på sin byggnad, kan man då bygga ytterligare en under friggebodslagen, men då inte större än 15 kvm. Att bygga 2×15 eller 1×15+1×30 är båda möjligt. Exempelvis ett förråd plus övernattning osv. Men har man plats och önskar maximalt utnyttjande av yta rekommenderar jag Attefall 30 kvm plus friggebod 15kvm. 

Frågor

 • Micke på attefallshus.se
  Sommarstugetomt ej friköpt attefallshus/friggebod
  Tolkar jag det rätt att det är tillåtet att bygga både attefallshus och friggebod a 30m2 på en tomt? Hej Ann-Kristin, Ja.,Stämmer. Så länge som du uppfyller reglerna för friggebod respektive attefallshus(finns bostadshus på tomten, närhet till granna
  Läs mer
 • Micke på attefallshus.se
  Attefallshus og Friggebod
  Hei! Kan man kombinere Attefallshus og Friggebok uten byggemelding? Vi ønsker funkisstil for begge. Kan du sende noen forslag ? Hva vil dette ca koste? Vi skal ha huset i Hamburgsund området. Hej Cristin , Ja det kan man 😊 Mvh Micke Attefalls
  Läs mer
 • Micke på attefallshus.se
  Attefall 30 och friggebod 15
  Reglerna som gäller från augusti 2020. Blir det tillåtet att bygga ett atterfallshus om 30 kvm även när man redan har en befintlig friggebod om 15 kvm? Hej Per, Det går utmärkt. Attefallsreformerna är fristående från friggebodsreformen och friggebods
  Läs mer

Liknande inlägg

Just nu har vi 3 visningshus i fyndhörnan.

X