För att tjäna pengar på ditt attefallshus behöver du inte bara en tillförlitlig hyresgäst och smart finansierat bygge – du behöver också hålla koll på driftkostnaderna. Det är i driften av huset som det finns flest möjligheter att spara in pengar.

Håll attefallshusets driftkostnader nere

Till exempel innebär installation av solcellspaneler och vattenburen värme en hög byggnadskostnad, men gör samtidigt attefallshuset i princip självförsörjande. Har du å andra sidan tänkt att bara hyra ut vid behov under kortare perioder kan en hög driftkostnad vara ett bra alternativ om det inte kostar något under månaderna då huset inte används.

Kostnadsskillnaderna kan med andra ord variera rätt rejält beroende på vilken teknik som används, om huset är nyckelfärdigt och hur uthyrningen kommer att se ut. Vi ger här ett antal exempel på olika driftalternativ ur ett kostnadsperspektiv.

Vad ska man tänka på när man kopplar el till attefallshuset?

Det enklaste sättet att koppla in el till attefallshuset är att lägga en fast markkabel från huvudbyggnaden. Behörig elektriker kan hjälpa till med det. Ska huset hyras ut kan det vara bra att installera en mätare för att underlätta debiteringen av hyresgästen. Normalt brukar man räkna på 10 000 kronor i kostnad för arbete och material, men det kan variera.

Ett modernt sätt att göra attefallshuset självförsörjande och mer miljövänligt är solcellspaneler. En hög installationskostnad är största nackdelen, men det vägs upp av extremt låga driftkostnader och nära noll underhållskrav. Överskottselen kan säljas och de flesta kalkyler räknar med att byggnadskostnaden för solcellspaneler bör vara återbetald inom 10 till 15 år. Det enda som krävs underhållsmässigt är att panelerna rengörs då och då. Solcellspaneler blir allt vanligare och är ur ett hållbarhetsperspektiv det smartaste alternativet i dag. Med Sveriges klimat kan ett attefallshus drivas till 100 % av solceller under sommarhalvåret, medan komplement kan behövas under de mörkare och kallare perioderna, åtminstone till uppvärmningen. Ett enkelt elelement brukar räcka som komplement.

Notera att kraven för installation av solcellspaneler ser ut att bli mer gynnsamma i och med de nya reglerna kring attefallshus som föreslås av regeringen och Boverket.

Koppla Vatten till attefallshus

En viktig aspekt när det kommer till vatten och avlopp är att installationen måste följa kommunens regler. Anlitar du en högt ansedd leverantör bör de ha koll på dessa, men det skadar aldrig att själv vara påläst. Detsamma gäller de tekniska bitarna, till exempel huruvida vattnet ska kopplas till huvudbyggnadens vattenledningar eller till en egen anslutningspunkt. Vissa kommuner ger stor valfrihet kring detta, medan andra har striktare regler.

Annars är alternativen rent kostnadsmässigt för vatten och avlopp inte lika många och varierande, i jämförelse med el och uppvärmning. Slutpriset på ett korrekt installerat vattensystem varierar primärt beroende på tomtens struktur och kommunens regler och riktlinjer. Det viktigaste är att se till att reglerna följs så det inte blir några extrakostnader i efterhand.

Olika val av uppvärmning för attefallshus

De fyra vanligaste sätten att värma upp attefallshus är:

  • Braskamin
  • Elvärme
  • Luftvärmepump
  • Vattenburen värme

Braskamin och elvärme passar bäst för de som tänkt hyra ut periodvis och inte nödvändigtvis året om. Braskaminen sticker ut med absolut högst mysfaktor men är sämst alternativ för underhållsvärme. Braskaminen har en låg driftkostnad, men installationskostnaden är däremot mycket hög. Det är antagligen ett bättre alternativ till en gäststuga för släkt och vänner, snarare än uthyrning. Elvärme är en billig och enkel investering, men har samtidigt hög driftkostnad. Inte att rekommendera som permanent lösning för året runt-boende men fungerar bra som komplement till exempelvis solcellspaneler.

Vattenburen värme är ett långsiktigt gynnsamt alternativ – hög installationskostnad, men ger effektiv underhållsvärme året om. Att öka temperaturen tar dock generellt lång tid så det lämpar sig bäst för permanent boende.

Luftvärmepumpen är ett bra allround-alternativ. Det fungerar bra som underhållsvärme under perioder då huset står tomt för att förhindra skador som kan uppstå vid långa kalla perioder. Samtidigt är både installations- och driftkostnader relativt låga. En bonus är att luftvärmepumpen kan ställas om till kall luft – perfekt för varma sommardagar.

Vi har tidigare skrivit om olika alternativ för uppvärmning. Klicka här om du vill komma dit: Uppvärmning för attefallshus

Kostnader man inte alltid tänker på

El, vatten och värme är de stora kostnaderna att hålla koll på för driften av ditt attefallshus, men inte de enda. Det kan vara bra att räkna in andra kostnader som trådlöst internet och slitage på hus och möbler. Renovering och/eller reparation på attefallshuset kommer behövas förr eller senare i någon mån – var på den säkra sidan och skapa en buffert för sådana typer av kostnader. Ska attefallshuset dessutom ha egen tvättmaskin exempelvis, kommer det öka energiförbrukningen. Budgeten behöver inte ta upp allting på detaljnivå, men det kan vara bra att åtminstone att ha dessa saker i åtanke för att undvika tråkiga överraskningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste frågor och svar