Köpguide – Leverantörer

Vi vill hjälpa dig som ska bygga attefallshus att hitta olika leverantörer med gott rykte som kan förverkliga ditt drömprojekt.

Att uppföra ett attefallshus, består av flera olika moment förutom själva “huset”. Som vi ser det har du följande moment framför dig;

  1. Planerings och inköpsfasen (bestämma val av lösning)
  2. Utförandefasen (här listar vi bra kontakter med leverantörer och entreprenörer)

Fråga Micke om att välja attefallshus

Är du osäker på vad som är bäst för er och vill du ha hjälp att välja? Vill du prata med en expert? Be om hjälp här.

Micke

Teknisk expert, attefallshus.se

1. Planerings- och inköpsfasen: Bestämma val av lösning

Många börjar med att bestämma vilken modell de vill ha allra först. Detta är den roligaste delen i projektet. För detta ser vi tre olika vägar att gå:

  • Attefallshus som byggsats
  • Nyckelfärdigt attefallshus
  • Arkitektritat attefallshus / lösvirke / byggsats

Läs mer om respektive val nedan.

Attefallshus som byggsats

Denna typ av leverantör levererar ofta stommen och det du behöver till att få detta på plats. Men standarden inne i huset lämnar de till kunden att ta hand om. Detta lockar många. Priset är ofta lägre då det ofta är enklare hus.

Nyckelfärdiga attefallshus

Dessa hustillverkare har ofta en fabrik och ditt hus kommer mer eller mindre komplett till byggplatsen. Ofta erbjuder dessa också någon form av helentreprenad där det hjälper till i samtliga delar av uppförandet. Detta är också ett populärt val.

Arkitektritat och bygga med lösvirke

Detta val passar dig som vill få en egen stil och vill bestämma allt själv.

Fördelen är såklart att du får projektet precis som du vill.

2. Utförandefasen: Bra kontakter med leverantörer och entreprenörer

Därefter ska ju attefallshuset byggas och då krävs ytterligare hjälp. Väljer du “helentreprenad” eller Nyckelfärdigt Attefallshus så tillhandahåller oftast dessa aktörer kontakter eller hjälp att utföra “rubbet”. Annars hoppas vi att nedan sektioner kommer till användning för bygget av ditt attefallshus.

Bygglov, kontrollansvariga och konstruktörer

Beroende på val av hustyp och hur mycket du får av t.ex. en tillverkare kan du ändå behöva hjälp med dokument till kommunen för att få bygglov, startbesked osv.

Det kan t.ex. vara kontrollansvariga och konstruktörer mm.

Byggfirmor

Vissa attefallshustillverkare har egna byggare. Men långt ifrån alla har rikstäckande nät av byggare som kan ta emot och montera attefallshuset på plats.

För att bygga i lösvirke efter ritning eller från byggsats så har vi bra kontakter.

Markentreprenörer

Mark och anläggningsföretag för hjälp av markarbete, grundläggning, platta, indragning av VA och elanslutning. Här har vi ett unikt samarbete med Husgrunder.com som har rikstäckande nät av markentreprenörer.

Specialister för el och VA

Ibland har man byggaren man behöver men behöver komplettera med specialister inom t.ex. VA och el.

Vanliga frågor om attefallshus och attefallsregler

Innebär Attefallsreglerna att man får bygga ut sitt hus mer än vad detaljplanen tillåter?

Ja, man får bygga ut 25-30 kvadratmeter utöver den byggrätt detaljplanen anger. Läs mer om regler här.

Innebär attefallsreglerna att man får bygga attefallshuset på så kallad prickmark, det vill säga mark som enligt detaljplanen inte får bebyggas?

Ja, det stämmer att man får bygga komplementshuset på prickmark. Om komplementhuset ligger närmare än 4,5 meter från tomtgränsen måste du dock få din grannes medgivande.

Omfattar attefallsreglerna både permanentboende och fritidsboende som exempelvis en sommarstuga?

Ja, attefallsreglerna avser både permanentbostäder och fritidshus.

Krävs det bygglov om tomten ligger inom strandskyddat område?

Bestämmelserna om strandskydd gäller alltid och även för sådana åtgärder som attefallsreglerna omfattar. Man behöver alltid söka dispens från strandskyddet.

Men det är inte något krav på att man ska söka bygglov bara för att man vill bygga inom ett område som är strandskyddat. Det är två olika saker.

Vem myntade uttrycket Attefallshus?

Anders Borg skulle kunna vara den som myntade uttrycket redan den 3 december 2013 i en intervju till Six. Läs mer här.

Vem "skapade" attefallshuset?

Stefan Attefall, kristdemokrat har varit den drivande kraften bakom komplementhuset och ses som fadern till attefallshuset i dess nuvarande utformning. Läs mer om Stefan Attefall här.

Vanliga frågor som Micke fått om attefallshus

Visningshus attefallshus

Fråga från Dan Hej! Vet ni vart man kan hitta visningshus för attefallshus i göteborgstrakten. Vänliga Hälsningar Dan Svar från Micke Hej Dan Här hittar du en karta med de attefallsvisningshus vi känner till. Mvh Micke...

läs mer

Hur beräknas ytan

Fråga från Jan Hej! Vad är det egentligen som gäller för ytan 30 kvm? Är det bostadsyta eller ytan på mark? Om det är det senare spelar ju tjockleken av väggisoleringen stor roll. Hälsningar Jan Svar från Micke Hej Jan Det är grundyttermåttet som gäller. Dvs ytan...

läs mer

Vad får man bygga utan kontakt med kommunen

Fråga från Britt-Marie Finns det något man får bygga utan att kontakta kommunen? Mvh Britt-Marie (följdfråga från denna fråga) Svar från Micke Hej igen Britt-Marie, Det finns anmälningspliktiga attefallshus och byggnader som inte kräver en anmälan. Bygganmälan utförs...

läs mer

Har du haft användning för vår portal?

Vi uppmuntrar bilder från ert projekt, och blir väldigt glada om ni vill dela med er här. Både före och efter bilder är såklart väldigt uppskattade. Då kan vi även dela med dessa i våra sociala medier. Skicka till kontakt@attefallshus.se.

Kommentera

Annons attefallshus

Annons - klicka på länk för mer info.

Statistik

Vad ska du använda ditt attefallshus till?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Annons attefallshus

Fråga Micke

Micke om attefallshus
Fråga Micke om attefallshus, grunder, regler och byggande (länk).

Följ oss i sociala medier

Annons attefallshus

Annons

Annons attefallshus

Annons attefallshus

Senaste kommentarerna

  • Jonas 2020-03-29 on Attefallshus 30 kvm – Nya regler 2020Detta skulle skapa en mycket större kostnad! Inget alternativ. En höjdökning till 5m tycker jag låter rimligt..
  • Micke på Attefallshus.se 2020-03-19 on Skatteregler och tolkningar kring uthyrningTack Marcel , Kul att du som är expert tog dig tid att svara. Mvh Micke Attefallshus.se
  • Marcel Berkelder 2020-03-19 on Skatteregler och tolkningar kring uthyrningHej. Fritidshus finns inte längre som taxeringskod. Den avskaffades 2015. Hur man än vrider och vänder på det så måste
  • Micke på Attefallshus.se 2020-03-15 on Attefallshus regler 2020Hej Märten Det är inte väggtjockleken man styr på utan man energideklarerar ett hus. Undantag från reglerna om energiåtgång utgår

Annons solceller

attefallshus solceller Läs mer om solceller här.