Grund för attefallshus - Hybridgrund

Hybridgrund för attefallshus

Hybridgrunden är en kombination av betongplatta och krypgrund, därav namnet hybrid. Grunden togs fram av Tjällden AB. Enkelt beskrivet så är en hybridgrund som en platta på mark minus betongen. Det gör att det är balkarna som bär upp huset. Med isolering däremellan.
Hybridgrunden får därmed fördelen i att krypgrunden är mycket enkel att placera ut. Men också fördelen med den goda isoleringen och fuktskyddandet som betongplattan erbjuder.

Hur fungerar en Hybridgrund

Hybridgrunden är som namnet förespråkar en hybrid mellan platta på mark och krypgrunden men där man skippar betongen. Man har lätta grundbalkar som man sedan isolerar invändigt. Även för hybridgrunden gäller att huset ska ha ett bärande bjälklag. Det som är speciellt med hybridgrunden är att man så gott som slipper behovet av betong, samtidigt som den har en bra isoleringsförmåga.

Hybridgrund för attefallshus

Hybridgrund: Isolerade ISOGRUND balkar i sin första konstruktion för en skola i Nacka. Sedan denna bilden togs har den modifierats men har samma princip.

Grundens uppbyggnad:

Uppbyggnad hybridgrund
Precis som krypgrunden så har hybridgrunden bärande grundbalkar, och precis som för platta på mark har dränerande cellplast som är kapillärbrytande, och detta ligger placerat ovanför makadamen. Över detta placerar man sedan ett fuktskydd som skyddar bjälklaget från doft som kan stiga uppåt.
Det finns idag en viss missuppfattning av betongplatta, som härstammar från felaktiga konstruktioner på 70-80 talet, som man inte ska blanda ihop med dagens platta på mark, speciellt inte hybridgrunder. Detta berodde på dålig isolering eller felplacerad/ingen isolering. Dagens hybridgrunder har 300 mm isolering som standard, vilket har visat sig effektiv mot eventuell fuktvandring

Fördelarna med en hybridgrund

Hybridgrunden passar när man vill ha en betongfri grund. Grunden är väldigt välisolerad. Med allt högre energikrav kommer detta bli allt viktigare, även för Attefallshus. Grunden är framtagen för bärande bjälklag

  • I valet av isolerande material är en hybridgrund flexibel
  • Grundens styrka är dess enkelhet. Den är enkel att förstå sig på, vilket gynnar dig som självbyggare.
  • Grunden lämpar sig för modulhus och nyckelfärdiga attefallshus
  • Grunden kräver väldigt lite betong. Det är endast urtagen till plattan och balkarna som skall gjutas. Ekonomiskt och miljövänligt
  • Grunden behöver inte mycket markarbete, speciellt inte i jämförelse med platta på mark. Det är endast under balkarna som du behöver gräva. För en så liten grund som attefallshus kan det dock gå lika fort att schakta av hela ytan. Men sett ur schaktmassor som kan vara dyra att köra bort är detta ett plus.
  • Grundbalkarna har en låg vikt, vilket gör dem enkla att bära för hand
  • En prisvärd grund. Enkelt att montera och kräver inget betong
  • Hybridgrunden behöver inte ventileras, som vissa former av krypgrunder
  • En välisolerad grund. 300 mm isolering gör grunden lika välisolerad som plattan.
  • En fuktsäker grund som lämpar sig utmärkt för bärande bjälklag.
  • Hybridgrunden är en extremt stark grund. Grunden tål höga laster och kan enkelt dimensioneras för så enkla hus som attefallshus är)
  • Eftersom att golvet inte gjuts in i betong blir det enkelt vid arbeten med vvs. Detta gör att man sparar pengar. Dock är den inte lika enkel som en vanlig krypgrund eftersom den saknar kryputrymmet. Det behöver man tänka på om man har ett färdigt hus från fabrik. Så att anslutningarna till vatten och avlopp är väl förberett.
  • Hybridgrunden bygger på principen med klassiska välisolerade krypgrundsbalkar (18 cm isolering i balkarna), varpå man här har fyllt igen kryputrymmet med isolering. Därmed får du en extremt välisolerad husgrund samtidigt som den är enkel.
  • Kräver ingen avfuktare
  • För den som vill kan man välja ett tunnare bjälklag i de fall man inte behöver så mycket isolering (max 7 cm).

Nackdelarna med en hybridgrund

  • Bjälklaget får inte vara för välisolerat. Eftersom isoleringen flyttats ner i marken så är det där bulken av isoleringen är. För att och bjälklaget ska befinna sig på den “varmare” sidan så behövs bara ljud- stegisolering i bjälklaget.
  • Det är en grund för enklare hus. Den lämpar sig perfekt för attefallshus, men för för dig som har tunga laster osv är det inte optimalt. Passar därför inte till exempelvis garage. Här är platta på mark bättre.
  • Hybridgrunden består inte av någon betong varpå man inte gjuter in vattenburen golvvärme i grunden. Det finns andra metoder att lösa golvvärme, exempelvis golvvärme ämnade för bjälklag. Dessa är dock dyrare.
  • Man får inget kryputrymme, på gott och ont. Fördelen med en krypgrund är att dragning av vatten och avlopp är så enkelt. Det tappar man med hybridgrunden.
  • Huset får en högre bygghöjd då hybridgrunden inte grävs ner som exempelvis en betongplatta gör. Hybridgrunden därmed högre i höjd utan att du gynnas av en ökad takhöjd
  • Hybridgrunden kan inte användas för hus som måste pålas. Balkelementen i grunden är relativt korta, vilket gör att de inte klarar av att bära mellan pålarna.

En grund för nyckelfärdiga Attefallshus

Nyckelfärdigt Attefallshus med kran

Hybridgrunden är gjord för bjälklag som är bärande. Det är därmed en optimal husgrund för dig som köper ett nyckelfärdigt attefallshus som sedan endast ska lyftas på plats. Nyckelfärdiga attefallshus kommer med en konstruktion som gör att den inte behöver en grund som är bärande inne i grunden. Därmed kan man lyfta på det på en färdig grundbalk.

En miljövänlig grund

hybridgrund miljövänlig
En hybridgrund är relativt miljövänlig. Med en hög isoleringsförmåga och en relativt betongplattan betongsnål grund, så minskar man CO2 utsläppet drastiskt. Betong ger ifrån sig mycket C02 vid dess framställning, och utgör ca 8% av dagens CO2 utsläpp globalt.
Isoleringen gör att det krävs mindre energi för att bibehålla en temperatur i huset, samt enklare att värma upp. Detta är ett effektivt sätt att spara pengar på samtidigt som man värnar om miljön.

Invändig takhöjd beror på val av balklösning

Enligt attefallsreglerna får man inte bygga högre än 4 meter mellan marknivå och taknock. Hybridgrunden blir vad man gör det till. Den kan grävas ner. Eller inte. Det avgör så klart hur mycket invändig takhöjd man får. Gräver man ner grunden så vinner man massa utrymme invändigt. Samtidigt köper du ett färdigt hus med 300 mm bjälklag (som inte får vara för isolerat) så kommer huset ändå upp rätt högt ovan mark, vilket minskar den invändiga tillåtna takhöjden. Perfekt kommer det bli om några år när fabrikerna anpassat bjälklagen i sina konstruktionslösningar så att de är anpassade för 7 cm isolering men ändå bär över balkarna. Där är vi inte riktigt än är min erfarenhet. Det gör att hybridgrunden, vid nyckelfärdiga attefallshus, byggs högre ovan mark än plattan. Den blir därmed mycket lik krypgrunden i takhöjd.

En husgrund framtagen av Tjällden AB

Tjällden hybridgrund
Tjällden AB var en av pionjärerna i Sverige var det gäller introduktionen av platta på mark, som kom under 1980-talet. Deras senaste nyhet ur ett grundperspektiv är att de nu lanserade hybridgrunden på den svenska marknaden 2017.
Det som man ska ha i åtanke här är att jag är extremt partisk här. Jag är sedan en bra tid tillbaka ingift i Tjälldensläkten, och jobbar nu tätt på familjen dagligen. År 2010 startade jag www.husgrunder.comSe över vatten & avlopp

Hybridgrunden har inget kryputrymme som exempelvis krypgrunden har. Detta utrymme är ju fyllt med isolering. Man gjuter inte heller någon betong i grunden invändigt som man gör på exempelvis platta på mark. Därmed går det enkelt att komma åt vatten och avlopp vid reparationer. Skulle du vid en platta på mark ha ett läckage kan du tvingas riva upp betongen för att komma åt rören, bara för att se om läckan befinner sig där. Vid en hybridgrund är det enklare att komma åt dessa anslutningar. Speciellt om man tänkt igenom avloppslösningen så de är lätt att komma åt anslutningarna.

Begär en kostnadsfri offert

Offert för grund till Attefallshus

Frågor om hybridgrund

  • Sutteränghus, lerjord, sjötomt, markarbete, hybridgrund
    Hej Micke! Vi har tänkt att bygga en gäststuga på 30 kv i en sluttning med lerjord, med ca 5 m till sjön. Vi är osäkra på hur man gör markarbetet för en hybridgrund. Det verkar vara den rätta grunden för oss, eller rekommenderar du någon annan grund?
    Läs mer
  • sättningar på attefallshus?
    Hej Micke, Hur långt behöver jag gräva, för att inte få sättningar i Atterfallshuset, jag bor på öland ! 1,2 enl. husgrunder.se Mvh Micke Hej Kim, Förlåt frågorna. Behöver veta. Kommer huset vara värmt på vintern eller stå kallt. Om huset inte underh
    Läs mer
  • hybridgrund behövs bjälklag
    jag läste att du hade lagt spånskiva direkt på frigoliten i en hybridgrund stämmer det. jag tänkte bygga ett rum badrum o bastu o fiberspackla golvet. Attefall på 30m3. Hej Per, Det gjorde jag i ett superenkelt förråd som vi inte är så rädda för om d
    Läs mer
  • Bästa grunden för ett Max Attefallshus ?
    Jag funderar på en hybridgrund till mitt Attefallshus 30 kvm (tillverkare: Max Attefall AB). Tillverkaren föreslår markskruv, Sluta Gräv. Vilket är priset ungefär för respektive konstruktion? och vilken grundläggning föreslår du? Med vänlig hälsning,
    Läs mer
  • Attefallshus 10 cm bjälklagsisolering- hybridgrund ?
    Jag undrar om det funkar med hybridgrund i det fall isoleringen är PUR, 10 cm, i bjälklaget hos planerat Attefallshus ( Max Attefall) . Skulle ju inte vara för tjock isolering. Med vänlig hälsning, Bo-Åke Julin Hej Bo-Åke, 10 cm är nog ok för en hybr
    Läs mer

Senaste frågor och svar