Grund för attefallshus - Krypgrund
Krypgrund för attefallshus

Allt du behöver veta om krypgrunder
- Vad är en krypgrund
- Fördelarna med Krypgrund
- Nackdelarna med krypgrund
- Grunden för nyckelfärdiga attefallshus med fullisolerade bjälklag
- Den uteluftsventilerade krypgrunden
- Grundbalk för nedsänkt platta
- Den inneluftsventilerade krypgrunden, även kallat varmgrunden
- Krypgrund vid tillfällen med begränsad åtkomst
- Bygga på berg: Krypgrund
- Ett billigt och enkelt alternativ
- Hybridgrund: Krypgrundens storebror
- Begär en kostnadsfri offert
Vad är en krypgrund

Det finns två typer av krypgrunder. En inneluftsventilerad variant och en uteluftsventilerad variant. Den inneluftsventilerade krypgrunden kallas också för varmgrund.
En krypgrund har historiskt inte alltid varit isolerade. Det är något jag är starkt emot. Att ha en oisolerad krypgrund är en riskkonstruktion. Dessa används dessvärre fortfarande i nybyggen, bland annat i ett av sveriges mest sålda villa – (inga namn), som behöver installera en avfuktare för att hålla grunden torr.
Fördelarna med Krypgrund
Denna grund rätt utförd lämpar sig bra för nyckelfärdiga attefallshus. Husen byggs i fabrik och när de ankommer till tomten kan de enkelt lyftas på grunden och monteras ihop.
Krypgrunden är också optimal för dig som söker en snabb och betongfri grundläggning. För dig som har begränsad åtkomst för en betongbil är krypgrunden rätt alternativ, då denna grund inte kräver betong och gjutning.
- För dig som köper ett nyckelfärdigt attefallshus är krypgrunden bra, eftersom huset kommer från fabrik med ett färdigt bjälklag
- En grund som är kostnadseffektiv
- Billig montering med låg arbetskostnad.
- En grund som är fuktsäker
- Lågt CO2 utsläpp, då mycket lite betong behövs
Nackdelarna med krypgrund
- Lösningar för vattenburen golvvärme blir dyrare än ingjutna lösningar
- Tar upp mer invändig bygghöjd än plattan och hybriden eftersom du behöver ha ventilerna som ventilerar grunden en bit ovanför marken
- Oisolerade krypgrunder kan kräva krypgrundsavfuktare – med Tjälldens krypgrundsbalk behövs inte den
- Slarvigt isolerade krypgrunder har historisk fått stora fuktproblem och gett grunden ett dåligt rykte
Grunden för nyckelfärdiga attefalls med fullisolerade bjälklag

Då nyckelfärdiga attefallshus ofta byggs i fabrik och kommer ut med en lastbil till byggplatsen så kommer dessa oftast med ett sk fullisolerat bjälklag. Det betyder att bjälklaget innehåller cirka 20-30 cm isolering. Då är krypgrunden (antingen uteluftsventilerad eller inneluftventilerad – se nedan) att föredra framför t.ex. hybridgrunden. Anledningen är att hybridgrunden redan är isolerad i själva grunden. Och betongplattan går bort för det är onödigt att ställa ut ett färdigt hus på betong.
Den uteluftsventilerade krypgrunden
Den uteluftsventilerade krypgrunden är den grunden som gett ordet krypgrund sitt problematiska rykte. Under vissa årstider (mest på höstarna/sensomrar) så möter varm luft utifrån stillastående kall luft inne i grunden. Eller tvärtom. Då skapas förutsättningar för att den varma luften snabbt kyls av och fukt fälls ut på känsliga delar i grunden såsom träbjälklag och trossbotten.
Detta har bara uppträtt på grunder med dåligt isolerad balk. Tjällden har sedan 1980 sålt tusentals krypgrunder med denna lösning utan fuktproblem. Deras grundbalk har 18 cm isolering i balken vilket jämnar ut temperaturskillnader.
Grundbalk för nedsänkt platta för att få mer bygghöjd invändigt

En Krypgrund innebär att byggnaden med bjälklag står ovanpå grundmurar, som är lokaliserade ovan markytan. Det gör man INTE här således utan man använder balken bara som en balk som gör att man kan bygga “neråt i marken”. Storlekarna på balkarna varierar från 300-500 mm i höjd, varpå 400mm av 500mm kan grävas ner i den högst balken. Sedan fyller man upp med 200mm isolering invändigt som täcks över med flytspackel eller betong, varpå man kan tjäna höjd invändigt.
Detta är relevant för attefallshus, där högsta tillåtna bygghöjd är 4 meter från marknivå.
Relaterade frågor
Den inneluftsventilerade krypgrunden även kallat varmgrunden
Det finns flera varianter (tillverkare) av denna lösning och den har olika namn men fungerar exakt på samma sätt. Tjällden AB har denna lösning som innebär att man tar varm luft från huset och ner i grunden (därav namnet varmgrunden). Sedan ventileras varmluften ut ur grunden. Det skyddar konstruktionen från fukt att uppstå.
Krypgrund vid tillfällen med begränsad åtkomst

Bygga på berg: Krypgrund

Ett billigt och enkelt alternativ

Konstruktionen är också enkel. Man genomför markarbetet och följer sedan ritningen när man ställer ut krypgrundsbalkarna, sedan är det bara att sätta huset på plats.
Hybridgrund: Krypgrundens storebror

Begär en kostnadsfri offert
Ta in en kostnadsfri offert!
Frågor om krypgrunder