Allt du behöver veta om regler för attefallshus
Har du en fråga om regler för attefallshus? Ställ din fråga här så svarar vi.
Under 2020 så ändrades lagen så att attefallshus nu kan byggas med 30 kvm.
Syftet med attefallsreformerna har varit att skapa fler bostäder genom att tillhandahålla möjligheten att bygga små komplementbostadshus och komplementbyggnader bygglovsfritt. Det betyder att attefallsreglerna står över den detaljplan som kommunen tagit fram.
Regler i korthet för attefallshus
- Attefallshusen är bygglovsfria och står över detaljplanen.
- Husen kan uppföras med kök, badrum och åretruntstandard. Dessa attefallshus går under komplementbostadshus i plan och bygglagen om huset ska användas permanent.
- Byggarean får maximalt uppgå till 30 kvadratmeter (från 2020-03-01) för komplementbostadshus och 30 kvadratmeter för komplementbyggnader (från 2020-08-01).
- Den högsta utvändiga nockhöjden är 4 meter.
- Husen får byggas utan bygglov om de byggs minst 4,5 meter från tomtgräns, annars krävs tillstånd från grannen.
- Bygget av ett attefallshus måste anmälas till kommunen, även om det inte krävs något bygglov. Det kallas för bygganmälan.
- Ett krav för att få bygga ett attefallshus är att det finns en huvudbyggnad på tomten som är klassificerat som ett en- eller tvåbostadshus.
- Ett befintligt hus får byggas till om maximalt 15 kvadratmeter och går under benämningen attefallstillbyggnad (läs mer om tillbyggnad attefallshus här)
Använd internlänkarna för att lättare klicka dig till rätt stycke om regler
Introduktion till attefallsregler
Mer ingående om 25 eller 30 kvm
Mer ingående tillbyggnader
Bygglov eller inte
- Attefallsreglerna står över detaljplanen
- Kommunen kan kräva bygglov i vissa fall
- Strandskydd och andra skyddade områden
- Bygga i tomtgräns
- Tomtgräns mot allmänning och gator
- Prickad mark
- Tomtens byggrätt
- Hur många attefallshus får man bygga på en tomt?
- Krävs bygglov för att bygga fler än ett attefallshus
- Olika frågeställningar och specialfall
- Olovliga Attefallshus: Svartbygge
- Bygglov & kulturhistoriskt område
Processen med kommunen
Bilder attefallshus
Mer detaljerade regler
- Avstånd till befintliga huset
- Tillgänglighet
- Bygga attefallshus utanför detaljplanerat område
- Attefallshus på en sutterängtomt
- Tillåten höjd på attefallshus i en sluttning
- Brandregler
- Regler för altan och attefallshus
- Regler för att bygga attefallshus och fritidshus
- Vad gäller vid vattentäktsområden
- Höjd på attefallshus och havsutsikt
- Attefallshus & samfällighet
- Regler för att bygga Attefallshus & Attefallstillbyggnad
- Bostadsrättsföreningar och attefallshus
- Bygga till befintligt attefallshus
Mer information
Film som beskriver attefallshus regler illustrativt
Historien och syftet bakom attefallsreformen
Syftet med reformen som Stefan Attefall som bostadsminister lade fram och som beslutades av riksdagen 2014 hade syftet att skapa fler enklare och billigare bostäder. Lagen om “attefallshus” trädde i kraft 2 juli 2014 och innebär att det är tillåtet att utan bygglov bygga ett upp till 30 kvadratmeter stort komplementhus i omedelbar närhet till ett befintligt en- eller tvåbostadshus. Reglerna har uppdaterats ett par gånger sedan 2014 men intentionen har varit densamma sedan första lagen trädde i kraft 2014.I början av 2020 så beslutade riksdagen att utöka attefallshusens byggrätt för sk komplementbostadshus till 30 kvm. Dessa kallas av vissa för Bolundare.
Från 1:a augusti 2020 beslutade riksdagen att även komplementbyggnader ska få samma byggrätt, dvs 30 kvm jämfört mot tidigare 25 kvm. Det betyder att även enklare byggnader såsom garage, förråd med mera och som inte ska användas för boende får byggas bygglovsfritt så länge attefallsreglerna uppfylls, och du får därmed 5 extra kvadratmeter. Detta har gjort att begreppet bolundare och attefallshus är exakt samma begrepp, varpå de flesta använder ordet attefallshus istället för både komplementbyggnader och komplementbostadshus.
Läs mer om förslaget från Riksdagens civilutskottets här och vad vi anser.
Förslag om ändring av attefallsregler – bygglov istället för bygganmälan
Under sommaren 2021 presenterades ett förslag som syftar till att man måste ansöka om bygglov för attefallshus. I det stora hela sker det inga förändringar för byggnation av attefallshus, annat än att man behöver ansöka om bygglov som prövas mot de nuvarande attefallsreglera. Attefallsreglerna står fortsatt över detaljplanen, vilket gör att så länge reglerna uppfylls kommer bygglovet att gå igenom.
Detta förslag har inte införts och min uppfattning var att inte minst corona pandemin gjorde att kommunerna fick annat att tänka på. Förslaget har gått i stå och det är tveksamt om dessa regler överhuvudtaget kommer implementeras i riksdagen.
Relaterade frågor
Byggytan är 30 kvm bygglovsfritt
Idag gäller samma regler för komplementbostadshus och för komplementbyggnader. Under en övergångsperiod 2020 så gällde olika regler men från 1:a augusti 2020 så är reglerna samma för dessa byggnadstyper.
När man ska räkna ytan man får bygga är det fasadyttermåttet som gäller. Det vill säga ytan huset tar på marken när man mäter upp för attefallshusets grund plus fasadens tjocklek. Ofta är den 2 cm “större” på alla sidor eftersom fasaden hänger utanför grunden sett till måtten.
När det kommer till hur stor yta du får invändigt spelar alltså tjockleken på ytterväggarna in. Speciellt i komplementbostadshusen som har högre krav på energieffektivitet (d.v.s. mer isolering behövs). Desto tjockare vägg desto mindre invändig boyta. Som riktlinje blir boytan cirka 25 kvm vid en byggyta på 30 kvm.
Här är frågor om attefallshus och hur stort man får bygga:
Nya regler för 30 kvm attefallshus
Det är numera samma regler för alla attefallshus. Man får bygga 30 kvm attefallshus, oavsett om du ska bygga komplementbyggnad eller komplementbostadshus. Skillnaden är standarden enligt boverkets byggregler som ställer högre krav på ett komplementbostadshus.
Tidigare regler om 25 kvm attefallshus – för garage, växthus, förråd mm
Tidigare gäller speciella regler för byggnader såsom garage, växthus och andra typer av byggnader som inte har boendestandard (sk. komplementbyggnader). Då fick man bara bygga 25 kvm eftersom det inte ansågs bidra till fler bostäder i Sverige vilket var syftet med attefallsreformen.Numera har reglerna harmoniserats så att även garage, växthus, förråd med mera också får byggas med 30 kvm.
15 kvm bygglovsfritt för tillbyggnader – attefallstillbyggnad
Attefallsreglerna gäller inte bara för nya fristående hus utan även för tillbyggnader till ett befintligt bostadshus. I korthet gäller att du får göra en tillbyggnad på ett befintligt en- eller tvåbostadshus om 15 kvm bygglovsfritt.
Man får bara göra en tillbyggnad på det befintliga huset.
Precis som med attefallshuset så får huset inte byggas till närmre än 4,5 m från tomtgräns. Tillbyggnader ska anmälas till kommunen.
Din tillbyggnad får byggas i samma höjd eller lägre som det befintliga huset.
Det är bruttoarean som räknas för tillbyggnader
Tyvärr har man av någon anledning tagit bruttoarean som gränsdragande area. Bruttoarean är den area av alla våningsplan som omsluts av byggnadens utsida. Den får därmed inte ha en area som kan inredas om mer än 15 kvm. Det betyder att du exempelvis bara får ha en våning om du vill bygga till ett tvåplanshus med 15 kvm i ett plan.
Attefallsreglerna står över detaljplanen
Attefallsreformen går ut på att man inte provar en ny byggnad mot detaljplanen, förutsatt att man håller sig inom ramarna för vad reglerna tillåter.
Detta är något kommunerna haft en del svårigheter att faktiskt hålla sig till, läs t.ex. stycket om prickad mark.
Men då ska du stå på dig och skicka informationen från boverket till dem. Det är poängen med hela reformen att inte pröva byggnaden mot detaljplanen.
Relaterade frågor:
Kommunen kan kräva bygglov i vissa fall för attefallshus
Även om Attefallshus är bygglovsbefriat kan kommunen kräva bygglov:
- Om kommunen i detaljplan kräver bygglov för ett område som utgör värdefull miljö.
- Om byggnaden är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt eller ingår i sådant område.
- Om komplementbostadshuset, tillbyggnaden och inredandet av ytterligare en bostad är inom eller i anslutning till en flygplats eller ett övning- och skjutfält som är av riksintresse för totalförsvaret enligt bestämmelser i miljöbalken.
- Strandskydd, se separat stycke om strandskydd
Befintliga regler om redan bygglovsbefriade åtgärder, till exempel friggebodar, gäller fortsatt.
Strandskydd och andra attefallsregler för skyddade områden
Attefallsreglerna är inskrivna i lagen. D.v.s. de står över detaljplanen om inget annat sägs. Men det finns andra lagar och förordningar som på samma sätt skyddar vissa områden i Sverige. Bland dessa återfinns strandskyddsregler och regler i speciellt skyddade områden såsom Natura 2000 områden.
Strandskyddet och attefallshus
Men även strandskyddet regleras i lagen och kan också regleras extra i detaljplanen. Du hittar strandskyddsreglerna i 7 kap. 13–18 h §§ miljöbalken. Så strandskyddsreglerna står över attefallsreglerna och fungerar därför precis som innan.
Här kan du finna en pdf som beskriver strandskydd och dispens, och den behandlar även komplementbyggnader som ett attefallshus ofta är.
Dvs du kan inte bygga där om du inte fått godkänt av kommunen. Kolla med din kommun vilka regler som gäller nära vatten i din kommun.
Relaterade frågor:
Natura 2000 områden och attefallshus
Enligt boverket så har Natura 2000 områden vissa begränsningar när det gäller nya byggnader. Attefallshuset får inte på ett betydande sätt påverka miljön. Innan man gör sin bygganmälan kan det vara bra och tänka igenom t.ex. attefallshusets placering och utformning så man försökt ta hänsyn till detta. Gör då kommunen bedömningen att attefallshus ändå påverkar området på ett betydande sätt kan man söka dispens hos länsstyrelsen. Där kommer det ta det slutgiltiga beslutet. Man kan som vanligt överklaga till MÖD (mark och miljödomstolen ) i ett senare skede men i gällande Natura 2000 så är det Länsstyrelsen som är bevakar att Natura 2000 områden skyddas på ett lämpligt sätt.
Relaterade frågor:
Regler för placering – att bygga i tomtgräns
När du ska bygga i tomtgräns behöver du grannens tillstånd. Avståndet för när detta krävs är 4.5 m eller närmre.
Håller du dig till detta ska attefallsreglerna ses som uppfyllda ur ett avståndsperspektiv (se specifikt fall allmänning och gator nedan). Se till att få godkännandet skriftligt.
Relaterade frågor:
Tomtgräns mot allmänning och gator
Att bygga attefallshus mot allmänning eller gator är dessvärre rätt hårt styrt om du har en detaljplan. I icke detaljplanerade områden kan du säkert ha bra chans att få igenom det.
Eftersom man ser att allmänheten har ett berättigat intresse av markområdet som kallas allmänning, så kan man inte med enkelhet få tag i alla intressenter som kan tänkas höras om ditt attefallshus. Det gör att du inte kommer få godkänt för detta , om inte kommunen missar eller struntar i det. Samma resonemang gäller gator som ligger i tomtgräns där du önskar bygga.
Relaterade frågor:
Regler för placering – att bygga på prickad mark
Därför får du bygga på prickad mark om övriga regler uppfylls.
Observera att det kan finnas goda anledningar att det från början funnits en vettig anledning att markera marken som prickad vilket gör att du av praktiska och byggtekniska skäl inte borde bygga där. Och om ditt tilltänkta attefallshus byggs nära grannar är det min erfarenhet att kommunerna bråkar mera, fast jag menar att de inte har rätt till det.
Men min personliga erfarenhet är att prickad mark kommer från detaljplaner som skapats för länge länge sen och som ofta blivit omoderna med dagens ögon. Någon kommunperson tyckte för länge, länge sen att denna mark ska skyddas av någon anledning. Så var det för min egen del, men det hanterar vi inte i denna artikel.
Relaterade frågor
Tomtens byggrätt
Attefallsreglerna står över detaljplanen. Därför får du bygga ett attefallshus även om du har uppnått maxgränsen för din byggrätt.
Relaterade frågor:
Krävs bygglov för att bygga fler än ett attefallshus
För dig som önskar bygga fler än ett attefallshus är det möjligt, men kräver bygglov. Ett attefallshus är implementeringen av ett bygglovsfritt hus på max 30kvm och inte själva huset i sig. Du kan därmed bygga hur många hus som helst på 30kvm men de kommer inte längre klassas som attefallshus, utan kräver bygglov. Du kan därmed bara ha ett attefallshus på din tomt, men oändligt många hus på 30kvm så länge ditt bygglov går igenom.
Dock kan du enligt attefallsreglerna bygga flera bygglovsfria hus och klassa dem som attefallshus, så länge deras gemensamma byggyta inte upptar mer än 30kvm. Du kan alltså till exempel bygga tre bygglovsfria attefallshus på 10 kvm vardera.
Det råder också skillnad på attefallshus, tillbyggnad med attefallsreglerna och friggebod, varpå du kan bygga alla tre bygglovsfritt så länge de uppfyller respektive regler.
Relaterade frågor:
Olika frågeställningar och specialfall
Här är några specialfall som vi stött på rörande frågeställningar som rör attefallsreglerna. Dessa kommer vi besvara inom kort.
- Hur många attefallshus får man bygga på en tomt?
- Attefallshus på tomt utan hus
- Friggebod och attefallshus på samma tomt
Olovliga Attefallshus: Svartbygge
Om ett attefallshus uppförs utan att följa attefallsreglerna, är det delvis inte längre ett attefallshus, men det är också ett svartbygge. När ett attefallshus byggs så gör man en bygganmälan, och ett startbesked ges. Det är en formalitet där man informerar kommunen om byggnationen. Det är därmed inte en bygglovsansökan, men kommunen ser över så att attefallsreglerna har följts. Skulle ett attefallshus byggas utan startbesked, så blir det klassat som ett svartbygge, och en byggsanktionsavgift blir implementerad.
Om man köper en tomt som visar sig ha ett attefallshus klassat som ett svartbygge, så är det inte så mycket man kan göra. Däremot så preskriberas svartbyggen efter 10 år, dvs att de då blir lagliga.
Relaterade frågor:
Bygglov & kulturhistoriskt område
Attefallsreglerna står över detaljplanen, men reglerna är inte helt fria. Men om ett specifikt uttalat område har utökad bygglovsplikt måste attefallshus per definition prövas mot detaljplanen oavsett vad. Med det sagt är inte attefallsreglerna perfekta. Dvs kommunen tycker det är känsligt att bygga där men har inte skrivit så i detaljplanen på rätt sätt och då kan man få bygga där. I fall som detta får man söka bygglov och i de fall det inte går igenom strida i högre instanser. För att skapa tydlighet i vad som gäller så kan man överklaga till länsstyrelsen och följa de lagliga vägar som finns. Ovanför länsstyrelsen finns sedan mark och miljödomstolen och sedan mark och miljööverdomstolen (MÖD) man kan överklaga till om man vill pröva
ärendet.
Den rättsliga instansen över länsstyrelsen är tingsrätten som utgörs av mark och miljödomstolen. Hit får man överklaga nedslagnignar ifall man inte skulle få godkänt.
Relaterade frågor
Hur många attefallshus får man bygga på en tomt?
Du får bygga flera attefallshus på tomten, men den totala ytan på husen är max 30 kvm.
Relaterade frågor:
Bygganmälan – när behövs en ansökan?
Det finns anmälningspliktiga attefallshus och byggnader som inte kräver en anmälan. Bygganmälan utförs via en digital eller en fysisk blankett som lämnas in till kommunens byggnadsnämnd.
- För komplementbostadshus behöver alltid en bygganmälan.
- För komplementbyggnader så beror det på. Kolla med byggnadsnämnden i din kommun. Det kan vara så att en bygganmälan inte behövs.
Tekniskt samråd – startmöte
Du kommer i svaret från kommunen på din bygganmälan få besked från kommunen om du behöver ha ett så kallat tekniskt samråd. Det är således byggnadsnämnden som kallar till mötet. Detta möte behövs om ditt attefallshus kräver en kontrollansvarig eller vissa andra förutsättningar.
Utifrån de nya reglerna lär det tillämpas på det sättet att 30 kvm attefallshus kommer kräva tekniskt samråd, medans 25 kvm attefallshusen inte kommer göra det om de klassificeras i bygganmälan som en komplementbyggnad. Det är min tro.
Det tekniska samrådet existerar för att upprätta en kontrollplan som visar på att man uppfyller lagar och regler såsom PBL, EKS med flera.
Relaterade frågor:
Startbesked
Om du varit tvungen att ha en bygganmälan (se ovan) så behöver du få ett startbesked innan du påbörjar ditt byggprojekt.
Så även om du inte behöver bygglov så gäller fortfarande plan och bygglagens krav på attefallsbyggnaden. Det finns även konstruktionsregler som attefallshuset behöver uppfylla. Regelverket för det heter EKS.
D.v.s. du behöver uppfylla PBL’s & EKS krav på konstruktion, fukt, ventilation med mera och även en hel del miljöregler. Många överraskas över att detta tillkommer.
Därför får du inte påbörja projektet innan du fått ett startbesked om ditt projekt varit anmälningspliktigt.
Ritningar
Du kan mycket väl i samband med detta krävas på en hel del ritningar som ska tillhandahållas för att du ska få ett startbesked.
Det kan röra allt som rör konstruktion kring huset såsom takstolsritningar, va-ritningar, grundritningar osv.
Behövs en kontrollansvarig & kontrollplan?
Det förekommer att krav på en kontrollansvarig ställs från kommunens sida. Då kommer en kontrollplan att upprättas i såfall.
Slutbesked
Även denna del gäller bara om du har haft ett startbesked. Dvs för hus som inte har anmälningsplikt så behövs inte ett slutbesked. Innan du fått slutbeskedet får du inte börja använda ditt attefallshus om inget annat sägs. För attefallshus kommer lite olika praxis rörande detta. Vissa är mer givmilda med att avtala bort slutbeskedet. Har detta inte gjorts så behöver du därmed ett slutbesked.
Tillståndets giltighetstid
Även om attefallshus är bygglovsbefriade, så krävs det att man göra en bygganmälan för att kommunen ska kunna övervaka pågående projekt.
Enligt Plan och Bygglagen, 10 kap. 25 § PBL (PBL) så gäller följande
“Ett startbesked för anmälningspliktiga åtgärder upphör att gälla två år efter att startbeskedet gavs. Om arbetena då har påbörjats men inte avslutats och ett nytt tekniskt samråd behövs, ska byggnadsnämnden kalla till ett nytt sammanträde för tekniskt samråd. Om det finns förutsättningar för slutsamråd enligt 30 § får byggnadsnämnden i stället kalla till slutsamråd.”
Du behöver därför börja bygga max 2 år efter startbeskedet. Sedan behövs ett nytt tekniskt samråd. Men eftersom de flesta attefallshus idag är komplementbyggnader, där det tekniska samrådet inte alltid krävs av kommunerna, så kan du slippa ett sådant. Hör med din kommun.
Relaterade frågor:
Tillåten maxhöjd på ett attefallshus 4,0 meter
Den högsta nockhöjden är 4,0 meter. Det betyder att den utvändiga tillåtna höjden är 4,0 meter.
Relaterade frågor:
Attefallsreglerna står över marklov
För dig som behöver genomföra markförändringar så kräver det i vanliga fall marklov, som är en del av detaljplanen. Var det gäller attefallshus så står attefallsreglerna över detaljplanen, som gör att du kan genomföra markförändringar utan att behöva ansöka om marklov. I de fall där kommunen vänder sig emot dig så handlar det om att stå på sig eller eventuellt vända sig till länstyrelsen.
Relaterade frågor
Får man lov att bygga attefallshuset innan man byggt huvudbostadshuset
För att få bygga ditt attefallshus krävs det normalt att det på tomten finns ett en- eller tvåbostadshus som ditt attefallshus skall vara placerad i omedelbar närhet till. Men i de fall när man köper mark och önskar bygga både hus och attefallshus i samma veva, vad gäller då?
Svaret är att du måste ha fått slutbeskedet på ditt en- eller tvåbostadhus innan du får bygga ditt attefallshus.
Relaterade frågor
Bilder på “det första Attefallshuset”
Foto: attefallshus.seAvstånd till befintliga huset
Det finns två vanliga önskemål från de som bygger attefallshus.
- man vill bygga attefallshuset så nära det befintliga huset som möjligt
- man vill bygga attefallshuset långt från befintliga huset
Hur nära får du bygga
Var det gäller minsta avstånd finns inte det helt förtydligat och är återigen upp till din kommun. Huset skall ju klassas som en fristående byggnad och inte uppfattas som sammanlänkade.
En vanlig respons från kommuner har dock varit att de anser “fristående” motsvara att man ska kunna måla väggarna mellan husen. Det gör att man kan gå mellan attefallshuset och bostaden, samt att du ska kunna måla dess motsvarande väggar.
Hur långt ifrån får du bygga
Det är upp till kommunen att fatta beslut då reglerna är luddiga. Boverket specificerar att huset ska placeras i det befintliga husets absoluta närhet.
Utifrån hur reglerna har applicerats så bör kommunen godkänna attefallshus som placeras max 10-20 meter från huset.
Går man tillbaka till varför attefallsreglerna alls infördes så är just denna regel en av de vi gillar minst. Meningen är ju att vi ska skapa fler bostäder i Sverige. Då bör inte avståndet till det befintliga huset spela så stor roll som det verkar göra idag.
Domar kring avstånd till bostadshuset
De prejudicerande fall som domstolarna mest tagit upp är fallet kring hur långt bort du får bygga.
Domstolarna refererar här mycket till hemfridszoner. Dessa zoner används för att definiera allemansrätten som är viktig i Sverige.
Min tolkning är att detta är anledningen till att reglerna definierats som att attefallshuset ska byggas i anslutning till det befintliga huset.
Vad en hemfridszon betyder är inte specificerat i reglerna utan är från tomt till tomt. Men om man tydligt ser attefallshuset från bostadshuset så har en domstol dömt att man uppfyllt reglerna om ”omedelbar närhet”. I det specifika fallet rörde det sig om 26 meter.
Relaterade frågor:
Attefallshus på en sutterängtomt
Attefallshus kan byggas på sutterängtomt, så länge den tillåtna bygghöjden följs. Ett attefallshus får ha en bygghöjd på upp till 4,0 meter, vilket mäts från den genomsnittliga marknivån upp till taknocken. Därmed kan ett attefallshus vara högre än 4,0 meter på ena sidan, men då lägre på andra sidan.
Ett alternativ för dig som bygger i sutteräng, kan vara att bygga med källare, och få till två våningsplan.
Relaterade frågor:
Tillåten höjd på attefallshus i en sluttning
Relaterade frågor:
Tillgänglighet
Det skiljer sig mellan de olika attefallstyperna hur tillgängligheten i huset måste uppfyllas. För ett komplementbostadshus är reglerna mycket hårdare än för en komplementbyggnad, eftersom attefallshuset då ses och klassas som ett permanentboende.
Se denna pdf som tagits fram av ett antal kommuner som beskriver detta på ett bra sätt.
Sammanfattningsvis beskriver dokumentet hur man ska kunna få plats med en rullstol i attefallshuset, och tar upp bland annat krav på tillgänglighet i entré, kök, sovrum, badrum och WC. Tänk också på att trösklarna ska vara utformade på ett sånt sätt så du enkelt kan ta dig fram in i badrum med mera.
Hur du uppfyller dessa regler bedöms av kommunen innan du får startbesked. Om ett tekniskt samråd hålls kommer det troligen in där via kontrollplanen.
Tvättmaskin, badrum och WC
Om attefallshuset ska användas som ett komplementbostadshus finns det i Boverkets Byggregler (BBR) krav på utrymme för tvätt och tork maskinellt, om gemensam tvättstuga saknas. Det innebär att en tvättmaskin (kombimaskin) måste finnas i bostaden. Valet blir att antigen placera kombimaskinen i badrummet eller någon annan stans i huset. Samtidigt finns det ett tillgänglighetskrav på minsta mått för ett badrum om 1,7 x 1,9 meter enligt standard SS 91 42 21:2006. Observera att detta minimimått är utan tvättmaskin. Placeras tvättmaskinen i badrummet blir minsta mått 1,7 x 2,35.
Relaterade frågor:
Bygga attefallshus utanför detaljplanerat område
Attefallsreglerna är förvånansvärt lika för detaljplanerade, som icke detaljplanerade områden. Det är liksom poängen med reformen.
Faktum är att icke detaljplanerade områden enligt min erfarenhet ställer till det för bostadsägaren mer än den hjälper. Detta eftersom kommunen får säga nej till ett bygglov utan att luta sig mot något riktigt skäl. I ett detaljplanerat område får kommunen inte neka ett bygglov så länge bygglovet uppfyller detaljplanen.
Relaterade frågor:
Brandregler
Gällande brandregler är dem tydligt specificerade av Boverket. Men för oss som inte jobbar med konstruktion hela dagarna kan de vara svåra att förstå.
Desto närmare ditt attefallshus i förhållande till ditt bostadshus, desto tuffare blir brandreglerna. Det finns två typer av attefallshus (Komplementbostad samt komplementbyggnad). Det är tuffare krav på komplementbostadshus av naturliga skäl.
Även om attefallshus är fria från bygglov, kräver de en anmälan till byggnadsnämnden och därmed kan din kommun ha synpunkter på avstånd mellan hus och krav på brandregler.
Du kan läsa mer på boverkets sida om brandregler för bostadshus och komplementbyggnader.
Relaterade frågor:
Regler för altan och attefallshus
Men boverket skriver också att normalt sett så godkänns altaner som inte ändrar marknivån på tomten. Så uppfattar jag det.
Bygglovsbefriade altaner kan byggas till ett en- och tvåbostadshus, samt till Attefallshus om det är ett komplementbostadshus och inte en komplementbyggnad. Det innebär att bygglovsbefriade altaner inte kan byggas till komplementbyggnader eller andra komplementbyggnader, exempel på detta är friggebodar. För altaner gäller också avstånd till Granne, som skall vara 4,5 meter.
Läs mer här om skillnaden mellan komplementbyggnad och komplementbostadshus
Relaterade frågor:Regler för att bygga attefallshus och fritidshus
För dig som har ett existerande fritidshus och vill bygga ett attefallshus gäller därmed de vanliga attefallsreglerna, då fritidshus inte har någon konflikt med dessa. Kommunen kan komma att bråka lite, men så länge attefallsreglerna uppfylls har de inget att säga till om.
Har du redan ett attefallshus och vill bygga ett fritidshus har det inte heller någon påverkan, utan du ansöker bara om bygglov hos kommunen för ett ytterliggare hus. Relaterade frågor:
Vad gäller vid vattentäktsområden
Vattentäkt menas med naturligt förekommande sötvatten som används till dricksvatten och vattenförsörjning, varpå man syftar till att skydda dessa. Dessa skyddas av kommun och län.
Det finns tre olika typer av vattentäkter. Ordinarier vattentäkt, vattentäkt klassat som reserv samt nödvattentäkt.
I attefallslagen finns inget skrivet om vattentäkter, men oftast ska det inte vara några problem. Kommunen kan komma att bråka, och det kan variera beroende på vad vattentäkten klassas som. Normalt nekas attefallshus vid var man kallar försvarsområden. Alltså allmänna platser, strandskydd och kulturhistoriska områden.
Vill man bygga attefallshus vid en vattentäkt så bör man kolla med sin kommun, och skulle dessa vara bråkiga kan man överklaga till länsrätten.
Relaterade frågor:
Höjd på attefallshus och havsutsikt
Den tillåtna höjden på attefallshus är 4 meter, från genomsnittligt marknivå till taknock. Var det kommer till blockering av utsikt för grannar, och täckande av havsutsikt, så finns det för nuvarande ingenting i attefallslagen som kan bryta mot detta. Gällande höjden på attefallshus, så kan inget hindra byggnationen, oavsett om det skulle förstöra runtomkringliggande grannars utsikt. Min rekommendation är här att föra en öppen och ärlig diskussion med ens grannar, och hoppas på en tillmötesgående dialog.
Relaterade frågor:
Attefallshus & samfällighet
Attefallsreglerna tillämpas endast när det finns ett en och tvåbostadshus. Vid samfällighet, menat att ett objekt ägs och tillhör flera olika fastigheter, så kan attefallsreglerna inte tillämpas på grund av oklarheter i ägande rätt. Då får man ta den traditionella vägen fram och ansöka om bygglov.
Relaterade frågor
Regler för att bygga Attefallshus & Attefallstillbyggnad
I attefallsreglerna finns det inget som säger att man inte får bygga ett attefallshus(max 30kvm) och en attefallstillbyggnad(max 15kvm). Det finns vissa otydliga paragrafer som motsäger det, men de är inte helt enkla att tyda. Efter kontakt med boverket är det okej att genomföra båda byggnationerna, utan bygglov med tanke på att reglerna står över detaljplanen. Kommunen kan bråka, men stå på dig och se till att reglerna uppfylls.
Med kombinationen av attefallsreglerna och attefallstillbyggnad möjliggör det så att man kan exempelvis ett gästhus samt ett uterum.
Relaterade frågor
Bostadsrättsföreningar och attefallshus
Kravet för att få bygga ett attefallshus är att det finns minst ett en och tvåbostadshus på tomten. Det innebär att det finns en tydlig huvudbostad. I detta fallet med bostadsrättsföreningar så har man flera huvudbostäder, dvs inget en eller tvåbostadshus, varpå attefallsreglerna inte går att tillämpa. Därmed behöver man söka bygglov för att kunna bygga ett hus på 30kvm, än att det blir ett attefallshus
Relaterade frågor
Bygga till befintligt attefallshus
Det går bra att bygga till ett befintligt attefallshus som är mindre än 30 kvm. Om du t.ex. byggt enligt de äldre reglerna om 25 kvm och nu vill förstora attefallshuset till 30 kvm så går det bra. Då får man lämna in en bygganmälan precis som ifall du skulle bygga ett nytt attefallshus.
Det maximala antalet kvm är detsamma som förut – dvs 30 kvm. Tänk på att detta är fasadyttermåttet så du inte bygger för stort hus.
Relaterade frågor
Generella frågor om regler
Här är frågor som är lite mer generella:
- Förvaring mellan hus och attefallshus
- Grund 30cm under marknivå + 2x 2m takhöjd
- Tillbyggnad till befintligt attefallshus 30 m2
- Bygga på 10 ha skogsmark
- Attefall + friggebod
- klassa om förråd till attefallare
- Både Attefallstillbyggnad och Attefallshus (Komplementsbyggnad)
- Göra om komplementbyggnad till attefallshus
- Komplementbyggnad
- Är verkstaden ett fritidshus?
Hej,
Hur påverkar de nya reglerna tillbyggnad av hus? Vi står i valet och kvalet att bygga ett separat Attefallshus eller bygga ut huset. Att bygga ut huset med bara 15 kvm känns väldigt fjuttigt. Vilka möjligheter skulle vi ha med de nya reglerna? Kan vi bygga ut mer än 15 kvadrat då?
Mvh
Åke Trosell
Hej Åke, som det ser ut nu, kommer du inte att kunna bygga ut huset mer än 15 kvm med attefallsreglerna. Då gäller det istället att söka bygglov och kolla vad som är tillåtet för er tomt.
Hej, jag har en friggebod på 15 kvm, men behöver en balkong på två av sidorna för att kunna måla. Kan jag göra en anmälan om atterfallshus och bygga på balkongen utan bygglov?
Hej
Kommer det i det nya lagförslaget fortsatt vara ett krav att en måste ha en huvudbyggnad på tomten för att få bygga ett komplementbostadshus, dvs jag som har en tomt som är helt tom på 1800 kvadratmeter kan alltså inte bygga attefallshus för att hyra ut till privatpersoner?
Hej, ja det kommer fortsatt att vara ett krav, dvs du kan inte först börja med att bygga ett attefallshus på tomten.
Om man har tänkt att bygga en källare till sitt attefallshus, krävs det andra typer av ansökningar för att gräva t.ex. eller gäller samma regler som tidigare
Samma regler som tidigare. Går att läsa mer t.ex. här: https://www.attefallshus.se/kallare/
Hej
vi har byggt ett förråd på knappa 9 m2 på våran tomt. Kan vi bygga ett växthus också och vad är största ytan vi kan bygga med gällande regler?
Tack & mvh
Andrew Carruthers
Hej Andrew. Du kan bygga “friggebod” upp till 15 kvm, och därutöver till dagens regler med en anmälan till kommunen, ett attefallshus om 25 kvm. Så du kan t.ex. bygga ett växthus på 25 kvm. Läs mer om skillnaden mellan friggebod och attefallshus här.
Hej !
Lite fundersam på Attefallshusets badrum. Ska det vara handikappanpassat ?
Med vänlig hälsning Alf
Hej Alf och tack för frågan,
Det beror på vad du ska bygga för något. Om huset ska användas som permenent bostad så gäller hårdare regler.
Om du ska kunna använda attefallshuset för permanenthus (komplementbostadshus) så gäller därmed plan- och bygglagens krav på tillgänglighet.
Där står det att individer med rörelsehinder ska kunna ha tillgänglighet till huset. Det betyder i princip att en rullstol ska kunna ta sig fram överallt.
Även Boverkets byggregler (BBR) har regler för detta.
Min praktiska erfarenhet är också att kommuner faktiskt är hårda på detta. Dvs de tolkar detta hårdare.
Hoppas det svarade på din fråga.
Mvh Micke
Attefallshus.se
Stort Tack Mvh Alf
Hej,
En fråga angående tillåten byggnadsarea. Ex. Först och främst, jag har en huvudbyggnad på tomten (den vi bor i..). Om jag bygger ett attefallshus på 20kvm så kommer jag överskrida tillåten byggnadsarea för vårat område.
Kringgår attefallsreglerna detta eller kommer jag få avslag på bygganmälan?
Hej Claes,
Enligt boverket så får attefallshuset strida mot detaljplanen. Det är lite det som är grejen med attefallshus, man prövar den inte mot detaljplanen via bygglovsprocessen.
Men man måste uppfylla vissa strikta krav (se artikeln ovan).
Detta betyder att du får bygga ett attefallshus även om du redan har använt hela byggrätten.
Kommunens byggnadsnämnd får därmed inte neka dig rätten att bygga ditt attefallshus. Detta enligt boverkets hemsida.
Mvh Micke
Attefallshus.se
Tack Micke för snabbt och bra svar!
Hej, om man är överens med grannen kan då attefallshuset läggas på tomtgräns? Har i kontakt med kommun fått information att det minst måste vara 0,8m från tomtgräns men hittar inget stöd för det i lagstiftningen. Vad gäller?
Hej Johan,
Lagstiftningen är att huset ska placeras minst 4,5 meter från gräns. Med grannes medgivande så kan den placeras närmre (dvs tomtgräns).
Man ska dock vara noggrann med dokumentationen av detta medgivande ifall grannen flyttar.
Att kommuner sen bråkar om detta förvånar mig inte.
Det är lite poängen med attefallshus att attefallshusen kan strida mot detaljplanen så länge grannen ger sitt medgivande. Du får till och med bygga attefallshus på prickad mark.
Mvh Micke
Attefallshus.se
Ta gärna med info att kombination av Attefallshus och Friggebod får vara max 40 kvadratmeter !
Hej Christer och tack för din kommentar. Det finns ingen relation mellan friggebodsreglerna (15 kvm) och attefallshusreglerna (25-30 kvm och 15 kvm tillbyggnad). Här kan du läsa mer skillnaden mellan friggebod och attefallshus. Lycka till.
Är det möjligt att bygga 30 kvm Atterfallshus och 15 kvm tillbyggnad?
Hej
Det är egentligen två regelverk som jag ser det. En för tillbyggnader och en för “nytt attefallshus”.
Dessa är frikopplade och har inget inbördes beroende.
Dvs du får bygga både 30 kvm attefallshus och 15 kvm tillbyggnad.
Hej – och tack för möjligheten för att ställa frågor 🙂
På vår tomt finns förutom boningshuset en verkstad (25 kvm), ett uppmurad stall/hönshus (15 kvm) och en friggebod (10 kvm). Alla dessa byggnader är från för 1950-talet.
Frågan är sen: Får vi bygga ett attefallshus (komplementbostadshus) eller ska dom befintliga byggnader räknas bort från dom 30 kvm?
På förhand tack!
Hej Henning,
Kul att du uppskattar tjänsten.
Ser inte att du begränsas av detta så länge inget av dessa hus klassats som ett attefallshus. Du har väl bygglov på dessa hus?
Det viktiga är att du har ett befintligt en-eller tvåbostadshus på tomten som dessa “bygglovsfria” regler knyts till. Det spelar ingen roll att du har andra byggnader än dessa på tomten sen innan.
Mvh Micke
Attefallshus.se
Hej, vi har ett gammalt, förråd/garage som nästan förfallit, men står ca 0,5 m från 2 grannars tomt. Kan man bygga Attefallshus på den grunden utan bygglov?
Hej Peter,
Du behöver grannarnas medgivande om du bygger närmre än 4,5 meter från grannarna.
Se till att det är skriftligt så du inte får strul med bevisbördan i efterhand.
Mvh Micke
Attefallshus.se
Hej!
Vad finns det för krav på väggtjocklek för ett Attefallshus som är 25 kvm? Finns speciella energikrav för ett sådant hus, som skall användas som gäststuga (alltså, om jag förstått det rätt, inte en komplementbostad, utan en komplementbyggnad)?
Hej Märten
Det är inte väggtjockleken man styr på utan man energideklarerar ett hus.
Undantag från reglerna om energiåtgång utgår utifrån hur huset används. Om huset används väldigt få månader per år så kan man begära undantag från att energideklareras.
Tror gränsen går kring fyra månader per år alternativt att energianvändningen bara är en kvarts del av vad en vanlig bostad förbrukar på ett år.
Mvh Micke
Attefallshus.se
Hej,
Tack för bra information.
Vi undersöker att bygga ett Attefallshus på vår tomt. Vi har trådgård runtom vårt hus och där vi funderar på att placera huset är det grönområde utanför, dvs vi har inga grannar åt det hållet. Får man placera det upp mot vår tomtgräns om det inte är någon granne som blir påverkad?
Mvh,
Mikael
Hej Mikael,
Vem äger grönområdet? Kontakta dem, skulle se de som vilken granne som helst om inget annat sägs.
Nära allmän väg och järnvägsområde finns särskilda regler. Kontakta byggnadsnämnden i din kommun om du är osäker på vad som gäller i ditt fall.
Mvh Micke
Attefallshus.se
Om man vill sätta upp ett attefallshus på 30kvm på icke detaljplanerat område så får man “definiera” det som komplementbostadshus, men om man bara bygger 25kvm så kan man definiera det som komplementsbyggnad då… Det jag är intresserad av är ett boende men utan vatten/avlopp. Får man inte bo i ett attefallshus som kallas “komplementbyggnad”?
Hej Simon, skillnaden är om attefallshuset byggs för att användas som en permanentbostad eller inte. Komplementbostad kan alltså användas som permanentbostad, men det kan man generellt inte göra med en komplementbyggnad (garage, förråd, växthus osv). Så jag tolkar reglerna som att man inte får bo permanent i en komplementbyggnad, för den har inte alla bekvämligheter såsom t.ex. toalett/kök osv. I det fall du skulle ansöka om attefallshus som komplementbyggnad, men ändå har alla bekvämligheter som behövs för att bo permanent i huset, då är min uppfattning att kommunen kommer att göra avslag på ansökan och kommer hänvisa dig till attefallshus som komplementbostad (som har något högre krav vid bygge och ansökan).
Hej. Jag planerar utbyggnad av huset och har fått från kommunen att jag får bygga totalt 20% av tomtytan. Det gäller allt som har tak, tex altan och förråd. Kan jag bygga ett attefallshus istället som förråd och då inte räkna in de i de 20% som jag får bygga?
Hej Tom. Då attefallsreglerna står över detaljplanen, så är min bedömning att det går. Du kan bygga förråd om 25 kvm under attefallsreglerna enligt gällande lagstiftning och som då inte ska räknas in enligt vad du beskriver.
Hejsan! Jag bor i Jönköping och vill göra en tillbyggnad på 25 kvm på mitt garage. Vi kommer hamna 4,5 meter från den kommunala vägen men endast 1 meter från grannen och det har vi fått ok på skriftligt från honom.
Kommunen säger nu nej och hävdar att det måste vara 4 meter till grannen om det ska vara ett bostadshus. Det märkliga är att det är ok att bygga ett Attefallshus på 25 kvm precis vägg i vägg med garaget och nära grannen MEN om vi bygger ihop det, alltså en tillbyggnad måste det vara 4 meter till grannen.
Det skulle inte se speciellt snyggt ut med ett hus så nära garaget utan mycket finare om man bygger ihop det som ett L.
Vet du hur vi kan gå vidare eller är det helt kört?
Hälsningar Marie
Hej Marie, detta är lite klurigt. Om du vill göra en tillbyggnad på ditt hus med stöd av “attefallsreglerna” får du endast bygga till 15 kvm (dvs ej 25 kvm). Fördelen med att använda attefallsreglerna, är just för att du då kan bygga denna yta utöver ditt beviljade bygglov på tomten. Dock gäller 4,5 meter från tomtgräns vilket kan undantas med grannens godkännande (jag utgår från att ditt garage sitter ihop med huset).
Vill du dock bygga fristående från ditt huvudhus, upp till 25 kvm (eller till och med upp till 30 kvm) gäller attefallsreglerna, men då måste attefallshuset vara separerat från huset. Här kan du få dispens från grannen om 4,5 meter.
Jag kan hålla med om att det blir konstigt, men attefallsreglerna “rundar” lagen kan man enkelt uttrycka det, eftersom dessa regler står över detaljplanen. Kanske inte något kommunen som utgångspunkt gillar, men något de får rätta sig efter. Att bygga till 25 kvm under attefallsreglerna så som du beskriver det, dvs som en tillbyggnad är tyvärr ej möjligt. Utan då krävs sedvanligt bygglov, och då kan kommunen bestämma utifrån detaljplanen och avstånd till grannar är de mig veterligen strikta med.
Det låter som att du har att välja på att bygga ett fristående attefallshushus om upp till 30 kvm, eller justera ned storleken till 15 kvm på din tillbyggnad om du vill använda attefallsreglerna.
Lycka till!
Hej,
Får man köpa en tomt och bygga ett antal attefallshus/små lägenheter och sedan hyra ut?
Jonas
Hej Jonas,
Nej det ska man inte få göra.
Du behöver ett en- eller tvåbostadshus för att få bygga ett attefallshus. Så ett hus kan du bygga till ett befintligt bostadshus.
Sen är det skillnad på vad man “kan” bygga och “vad man får bygga”
T.ex så vet jag att flera företag som utnyttjade attefallsreglerna för att bilda små bostadsrättföreningar som ofta var högt belånade. Som jag förstått byggdes dessa egentligen felaktigt men likväl står de där idag och godkändes av kommunen.
Mvh Micke
Attefallshus.se
Hej.
Vad är bästa strategin om man fått startbesked och påbörjat bygget av attefallshus (komplemetnbostad) och vill riva och bygga ny huvudbyggnad? Vänta med bygglovs/rivningsansökan för huvudbyggnaden till vi fått slutbesked på attefalshuset eller är det bara att köra på? Finns det risk att kommunen blir lite gnälliga om man vill riva huvudbyggnaden?
Mvh
Jocke
Hej! Vi har tänkt att bygga ett attefallshus på våran tomt, tanken från början var att bygga så att den var närmare än 4.5 meter till tomtgränsen till grannen men grannen sa då nej till detta och vi bytte form på själva attefallshuset och det gör då att huset inte är inom dessa 4,5 meter. Men, grannen fortsätter och hävda sitt missnöje och säger att hen ska göra allt i sin makt för att vi inte ska få bygga och tänker överklaga, vilket de såklart har rätt till. Jag undrar nu hur ”lätt” är det att vinna ett sådant fall för min granne? Vi har högt buskage mellan våra hus och grannen i fråga har bara sin ingång åt det hållet vi ska bygga detta attefallshus, samt ett frostat fönster som inte man ser igenom. Ingenting enligt min mening gör att detta skulle störa min granne på något vis, ingen utsikt som förstörs eller att det kommer för tätt inpå hans tomtgräns.
Hej kan man bygga ett attefallshus max 25 kvm och använda halva som gästrum och resterande som verktygsbod. Alltså vi vill inte göra kök och toalett i byggnaden
Hej Annika, Det får du absolut göra.
Läs mer om attefallsreglerna här om du undrar något
mvh Micke
Hej!
Exakt hur beräknar man storleken på en attefallstillbyggnad (i detta fallet inglasat uterum)? Om jag har förstått det rätt så är det bruttoarean (BTA) som får vara max 15m2, men det är inte helt lätt att få reda på exakt hur bruttoarean räknas ut. Ingår takutkast i BTA, eller mäter man endast ytterväggar? Tack på förhand.
Hej
Det man räknar är fasadyttermåttet. Det brukar motsvara grundyttermått+2cm åt alla håll.
Man får ha 0,5 m utstickade tak.
Svarade det på din fråga.
Mvh Micke
Attefallshus.se
Vi har ett bostadshus på 100 kvadrat på tom inom detaljplanerat område. kan vi bygga ett Attefallshus på 30 kvadrat och ett växthus på ca 20 kvadrat?
Hej Karin,
Man får bygga ett attefallshus (30 kvm) och en friggebod (15 kvm).
Mvh Micke
Attefallshus.se
Hej!
Vi har ett gammalt hus med ett fd källargarage som visat sig vara ett svartbygge. Får man göra en attefallstillbyggnad på ett svartbygge?