Allt du behöver veta om regler för attefallshus
Har du en fråga om regler för attefallshus? Ställ din fråga här så svarar vi.

Under 2020 så ändrades lagen så att attefallshus nu kan byggas med 30 kvm.
Syftet med attefallsreformerna har varit att skapa fler bostäder genom att tillhandahålla möjligheten att bygga små komplementbostadshus och komplementbyggnader bygglovsfritt. Det betyder att attefallsreglerna står över den detaljplan som kommunen tagit fram.
Regler i korthet för attefallshus
- Attefallshusen är bygglovsfria och står över detaljplanen.
- Husen kan uppföras med kök, badrum och åretruntstandard. Dessa attefallshus går under komplementbostadshus i plan och bygglagen om huset ska användas permanent.
- Byggarean får maximalt uppgå till 30 kvadratmeter (från 2020-03-01) för komplementbostadshus och 30 kvadratmeter för komplementbyggnader (från 2020-08-01).
- Den högsta utvändiga nockhöjden är 4 meter.
- Husen får byggas utan bygglov om de byggs minst 4,5 meter från tomtgräns, annars krävs tillstånd från grannen.
- Bygget av ett attefallshus måste anmälas till kommunen, även om det inte krävs något bygglov. Det kallas för bygganmälan.
- Ett krav för att få bygga ett attefallshus är att det finns en huvudbyggnad på tomten som är klassificerat som ett en- eller tvåbostadshus.
- Ett befintligt hus får byggas till om maximalt 15 kvadratmeter och går under benämningen attefallstillbyggnad (läs mer om tillbyggnad attefallshus här)
Använd internlänkarna för att lättare klicka dig till rätt stycke om regler
Introduktion till attefallsregler
Mer ingående om 25 eller 30 kvm
Mer ingående tillbyggnader
Bygglov eller inte
- Attefallsreglerna står över detaljplanen
- Kommunen kan kräva bygglov i vissa fall
- Strandskydd
- Bygga i tomtgräns
- Tomtgräns mot allmänning
- Prickad mark
- Tomtens byggrätt
- Hur många attefallshus får man bygga på en tomt?
- Krävs bygglov för att bygga fler än ett attefallshus
- Olika frågeställningar och specialfall
- Olovliga Attefallshus: Svartbygge
- Bygglov & kulturhistoriskt område
Processen med kommunen
Bilder attefallshus
Mer detaljerade regler
- Avstånd till befintliga huset
- Tillgänglighet
- Bygga attefallshus utanför detaljplanerat område
- Attefallshus på en sutterängtomt
- Tillåten höjd på attefallshus i en sluttning
- Tillåten bygghöjd mot grannar
- Brandregler
- Regler för altan och attefallshus
- Regler för att bygga attefallshus och fritidshus
- Vad gäller vid vattentäktsområden
- Höjd på attefallshus och havsutsikt
- Attefallshus & samfällighet
- Regler för att bygga Attefallshus & Attefallstillbyggnad
- Bostadsrättsföreningar och attefallshus
Mer information
Film som beskriver attefallshus regler illustrativt
Historien och syftet bakom attefallsreformen

I början av 2020 så beslutade riksdagen att utöka attefallshusens byggrätt för sk komplementbostadshus till 30 kvm. Dessa kallas av vissa för Bolundare.
Från 1:a augusti 2020 beslutade riksdagen att även komplementbyggnader ska få samma byggrätt, dvs 30 kvm jämfört mot tidigare 25 kvm. Det betyder att även enklare byggnader såsom garage, förråd med mera och som inte ska användas för boende får byggas bygglovsfritt så länge attefallsreglerna uppfylls, och du får därmed 5 extra kvadratmeter. Detta har gjort att begreppet bolundare och attefallshus är exakt samma begrepp, varpå de flesta använder ordet attefallshus istället för både komplementbyggnader och komplementbostadshus.
Läs mer om förslaget från Riksdagens civilutskottets här och vad vi anser.
Förslag om ändring av attefallsregler – bygglov istället för bygganmälan
Under sommaren 2021 presenterades ett förslag som syftar till att man måste ansöka om bygglov för attefallshus. I det stora hela sker det inga förändringar för byggnation av attefallshus, annat än att man behöver ansöka om bygglov som prövas mot de nuvarande attefallsreglera. Attefallsreglerna står fortsatt över detaljplanen, vilket gör att så länge reglerna uppfylls kommer bygglovet att gå igenom.
Detta förslag har inte införts och min uppfattning var att inte minst corona pandemin gjorde att kommunerna fick annat att tänka på. Förslaget har gått i stå och det är tveksamt om dessa regler överhuvudtaget kommer implementeras i riksdagen.
Relaterade frågor
Byggytan är 30 kvm bygglovsfritt
Idag gäller samma regler för komplementbostadshus och för komplementbyggnader. Under en övergångsperiod 2020 så gällde olika regler men från 1:a augusti 2020 så är reglerna samma för dessa byggnadstyper.
När man ska räkna ytan man får bygga är det fasadyttermåttet som gäller. Det vill säga ytan huset tar på marken när man mäter upp för attefallshusets grund plus fasadens tjocklek. Ofta är den 2 cm “större” på alla sidor eftersom fasaden hänger utanför grunden sett till måtten.
När det kommer till hur stor yta du får invändigt spelar alltså tjockleken på ytterväggarna in. Speciellt i komplementbostadshusen som har högre krav på energieffektivitet (d.v.s. mer isolering behövs). Desto tjockare vägg desto mindre invändig boyta. Som riktlinje blir boytan cirka 25 kvm vid en byggyta på 30 kvm.
Här är frågor om attefallshus och hur stort man får bygga:
Nya regler för 30 kvm attefallshus


Det är numera samma regler för alla attefallshus. Man får bygga 30 kvm attefallshus, oavsett om du ska bygga komplementbyggnad eller komplementbostadshus. Skillnaden är standarden enligt boverkets byggregler som ställer högre krav på ett komplementbostadshus.
Tidigare regler om 25 kvm attefallshus – för garage, växthus, förråd mm
Tidigare gäller speciella regler för byggnader såsom garage, växthus och andra typer av byggnader som inte har boendestandard (sk. komplementbyggnader). Då fick man bara bygga 25 kvm eftersom det inte ansågs bidra till fler bostäder i Sverige vilket var syftet med attefallsreformen.Numera har reglerna harmoniserats och därmed får även garage, växthus, förråd med mera också byggas 30 kvm.
15 kvm bygglovsfritt för tillbyggnader – attefallstillbyggnad
Attefallsreglerna gäller inte bara för nya fristående hus utan även för tillbyggnader till ett befintligt bostadshus. I korthet gäller att du får göra en tillbyggnad på ett befintligt en- eller tvåbostadshus om 15 kvm bygglovsfritt.
Man får bara göra en tillbyggnad på det befintliga huset.
Precis som med attefallshuset så får huset inte byggas till närmre än 4,5 m från tomtgräns. Tillbyggnader ska anmälas till kommunen.
Din tillbyggnad får byggas i samma höjd eller lägre som det befintliga huset.
Det är bruttoarean som räknas för tillbyggnader
Tyvärr har man av någon anledning tagit bruttoarean som gränsdragande area. Bruttoarean är den area av alla våningsplan som omsluts av byggnadens utsida. Den får därmed inte ha en area som kan inredas om mer än 15 kvm. Det betyder att du exempelvis bara får ha en våning om du vill bygga till ett tvåplanshus med 15 kvm i ett plan.
Attefallsreglerna står över detaljplanen
Attefallsreformen går ut på att man inte provar en ny byggnad mot detaljplanen, förutsatt att man håller sig inom ramarna för vad reglerna tillåter.
Detta är något kommunerna haft en del svårigheter att faktiskt hålla sig till, läs t.ex. stycket om prickad mark.
Men då ska du stå på dig och skicka informationen från boverket till dem. Det är poängen med hela reformen att inte pröva byggnaden mot detaljplanen.
Relaterade frågor:
Kommun kan kräva bygglov i vissa fall för attefallshus
Även om Attefallshus är bygglovsbefriat kan kommunen kräva bygglov:
- Om kommunen i detaljplan kräver bygglov för ett område som utgör värdefull miljö.
- Om byggnaden är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt eller ingår i sådant område.
- Om komplementbostadshuset, tillbyggnaden och inredandet av ytterligare en bostad är inom eller i anslutning till en flygplats eller ett övning- och skjutfält som är av riksintresse för totalförsvaret enligt bestämmelser i miljöbalken.
- Strandskydd, se separat stycke om strandskydd
Befintliga regler om redan bygglovsbefriade åtgärder, till exempel friggebodar, gäller fortsatt.
Strandskydd för attefallshus nära vatten
Strandskyddet styrs av miljöbalken som går in och avser att skydda 100 meter från hav, sjö och vattendrag. Därmed är dessa zoner fredade även för attefallshus.
Attefallsreglerna är inskrivna i lagen. D.v.s. de står över detaljplanen om inget annat sägs.
Men även strandskyddet regleras i lagen och kan också regleras extra i detaljplanen. Du hittar strandskyddsreglerna i 7 kap. 13–18 h §§ miljöbalken. Så strandskyddsreglerna står över attefallsreglerna och fungerar därför precis som innan.
Dvs du kan inte bygga där om du inte fått godkänt av kommunen. Kolla med din kommun vilka regler som gäller nära vatten i din kommun.
Relaterade frågor:
Regler för placering – att bygga i tomtgräns
När du ska bygga i tomtgräns behöver du grannens tillstånd. Har du det ska attefallsreglerna ses som uppfyllda. Se till att få godkännandet skriftligt.
Relaterade frågor:
Tomtgräns mot allmänning
Att bygga attefallshus mot allmänning är dessvärre rätt hårt styrt om du har en detaljplan. I icke detaljplanerade områden kan du säkert ha bra chans att få igenom det.
Eftersom man ser att allmänheten har ett berättigat intresse av markområdet som kallas allmänning, så kan man inte med enkelhet få tag i alla intressenter som kan tänkas höras om ditt attefallshus. Det gör att du inte kommer få godkänt för detta , om inte kommunen missar eller struntar i det.
Relaterade frågor:
Regler för placering – att bygga på prickad mark


Regler för attefallshus på prickad mark – äldre detaljplankarta
Därför får du bygga på prickad mark om övriga regler uppfylls.
Observera att det kan finnas goda anledningar att det från början funnits en vettig anledning att markera marken som prickad vilket gör att du av praktiska och byggtekniska skäl inte borde bygga där. Och om ditt tilltänkta attefallshus byggs nära grannar är det min erfarenhet att kommunerna bråkar mera, fast jag menar att de inte har rätt till det.
Men min personliga erfarenhet är att prickad mark kommer från detaljplaner som skapats för länge länge sen och som ofta blivit omoderna med dagens ögon. Någon kommunperson tyckte för länge, länge sen att denna mark ska skyddas av någon anledning. Så var det för min egen del, men det hanterar vi inte i denna artikel.
Relaterade frågor
Tomtens byggrätt
Attefallsreglerna står över detaljplanen. Därför får du bygga ett attefallshus även om du har uppnått maxgränsen för din byggrätt.
Relaterade frågor: