Ritningar som behövs för ditt attefallshus

Artikel för dig som letar ritningar till attefallshus

Genom hela byggprocessen finns det mycket att tänka på kring ritningar. Ritningar som har med bygganmälan och byggprocessen att göra, samt för att få startbesked.

Hur du bygger ditt attefallshus är också viktigt. Nyckelfärdigt eller lösvirke? För nyckelfärdiga hus så ingår mycket av alla ritningar och dokument du behöver. Ska du bygga själv med lösvirke/byggsats ligger mycket av ansvaret på dig som byggherre.



Hej Micke här, har du en fråga till mig om attefallshus? Ställ den här.

Vi ska försöka ge dig alla svaren kring dessa ämnen på denna sida, samt visa hur ritningarna ska se ut och vad som behövs. Saknas något? Kommentera eller fråga mig här.

ALLT DU BEHÖVER VETA OM RITNINGAR TILL DITT ATTEFALLSHUS

Använd internlänkarna för att lättare klicka dig till rätt stycke i artikeln.

Hur ska du bygga ditt attefallshus?

attefallshus
Ur ett ritningsperspektiv så finns det två sätt att bygga ditt attefallshus:

Beroende på sätt att bygga ditt attefallshus så skiljer det sig mycket vad du behöver ta fram själv. Oavsett metod så behöver ritningarna och dokumentationen tas fram, men du får mycket på köpet om du köper nyckelfärdigt. Men är du snickare, eller har bra kontakter för hantverkare så kan du absolut välja att bygga attefallshuset själv med lösvirke / eller som färdig byggsats.

Ritningar för nyckelfärdiga attefallshus

nyckelfärdiga attefallshus
Om du ska bygga ett nyckelfärdigt attefallshus så ingår mycket av all dokumentation du behöver. Det gäller både det som behövs i din bygganmälan och det som behövs under byggprocessen. Se förslag på nyckelfärdiga attefallshus här.

Ladda ner en ritning för att bygga eget attefallshus med lösvirke

vilka ritningar behövs attefallshus
För attefallshus som byggs med lösvirke så behöver du ta fram nödvändiga bygghandlingar själv. Det är inte bara ritningar, utan även intyg som kan behövas för att uppfylla en eventuell kontrollplan.

Kraven skiljer sig beroende på om du bygger som komplementbostadshus eller som komplementbyggnad (förklaring skillnaden här).

Om du vill göra en egen ritning, kan du läsa mer om detta här. Vill du istället se vad det finns för möjligheter att köpa egna ritningar kan du läsa mer här.

OLIKA PLANLÖSNINGAR FÖR ATTEFALLSHUS

Vi har samlat in olika planlösningar, mest för att ge dig inspiration. Du kan såklart rita själv, men ibland är det bra att se andras förslag.

Planlösningsförslag 1 för attefallshus 30 kvm
Planlösningsförslag 1 för attefallshus 30 kvm
Planlösningsförslag 2 för attefallshus 30 kvm
Planlösningsförslag 2 för attefallshus 30 kvm
Planlösningsförslag 3 för attefallshus 30 kvm
Planlösningsförslag 3 för attefallshus 30 kvm
Planlösningsförslag 4 för attefallshus 30 kvm
Planlösningsförslag 4 för attefallshus 30 kvm
Planlösningsförslag 5 för attefallshus 30 kvm
Planlösningsförslag 5 för attefallshus 30 kvm
Planlösningsförslag 6 för attefallshus 30 kvm
Planlösningsförslag 6 för attefallshus 30 kvm

Ritningar som behövs

När du ska bygga ett attefallshus är det viktigt att tänka igenom hur huset ska användas. Det är framförallt användningen som behöver specificeras.

Användningen är hur huset ska användas i form av om det är för boende eller inte. Ett attefallshus för boende kallas för komplementbostadshus och har högre krav på sig eftersom man behöver ha bostadsstandard på huset. Annars kallas attefallshuset komplementbyggnad.

Tänk på att du inte får bo i en komplementbyggnad. Ett hus som är ett komplementbostadshus värderas normalt högre vid t.ex. en försäljning. Men ska huset bara användas några gästnätter per år kan det vara onödigt att isolera fullt osv. Du behöver då inte heller handikappanpassa attefallshuset för att uppfylla de höga tillgänglighetskraven som finns på komplementbostäder.

För attefallshus så behövs inte bygglov. Men likväl behövs i stort sett samma ritningar som för bygglovet.

Ritningar som ofta behövs är:

Nybyggnadskarta (situationsplan)

nybyggnadskarta

För attefallshus ritar man upp en enkel nybyggnadskarta där du bara ritar in var på tomten din byggnad ska placeras. Det kallas också för en situationsplan.

Planritning

attefallshus planritning
En planritning visar huset ovanifrån. Där kan du se vilka rum huset har, hur husets disposition är. WC, dusch, kök mm ska vara utmärkta. För komplementbostadshus är det viktigt att huset är handikappanpassat. Och det ska man tydligt märka ut som cirklar där man visar att i trånga ytor, som t.ex. i WC så ska man kunna vrida runt en rullstol.

Fasadritning

attefallshus fasadritning

En fasadritning visar huset från sidan i olika väderstreck.

Konstruktionsritningar

Konstruktionsritningar kan behöva lämnas in för attefallshus om de byggs som komplementbostadshus.

Det är en mängd olika ritningar som kan behöva lämnas in vid startmötet eller därefter. Ofta behövs dem för att få startbesked.

Här är de konstruktionsritningar som ofta förekommer:

Grundritning och markförhållanden

grundritning attefallshus
Grundritningar behöver alltmer komma in redan i bygglovshandlingarna. Men om inte så kommer de in vid startmötet. För attefallshus som inte har en bygglovsprocess så tenderar de därför att komma in senare.

I samband med grundläggningen så vill kommunerna alltmer veta om markförhållandena. Då kan en geoteknisk undersökning behöva genomföras.

Golvvärme

Ofta i samband med grunden så lägger man golvvärme. Det är framförallt för attefallshus som byggs med betongplatta. Då behövs en golvvärmeritning ofta vid startmötet.

Väggar och tak samt tillhörande laster

energiberäkning attefallshus
Konstruktionsritningar för väggar och tak behöver lämnas in. Här kan kommunerna variera lite. T.ex. för detta kan lastberäkningar behöva ingå. Lastberäkningarna används för att påvisa hur husets laster påverkar grunden och marken. Det gör att lastberäkningarna är en viktig ingångsvariabel för grunden.

Energi

energiberäkning attefallshus
Normalt behöver man sammanställa olika former av energiberäkningar för att visa att man uppfyller de numera högt ställda kraven på energieffektivitet.

Energiberäkningarna utgår från ingående material i grunden, väggarna och taket och räknar utifrån formler ut det beräknade U-värdet och hur mycket energi som går åt för att värma upp huset.
I Sverige höjs av miljöskäl dessa krav hela tiden, speciellt för komplementbostadshus och bostadshus. Energiberäkningarna tar även hänsyn till vart i Sverige du bor och vilka förhållanden som råder på din ort såsom vindhastigheter och luftfuktigheten som kan variera över Sverige.

Ventilation

Det finns enligt boverkets byggregler krav på hur ofta som luften inne i ett hus behöver ventileras. Där kommer ventilationsritningarna in.

Brand

Det finns olika bygghandlingar som ska uppfyllas i kontrollplanen framförallt. Anledningen att jag lägger in dessa krav här är att det är mycket dyrt att missa dessa i konstruktionsfasen. Du kan behöva byta ut dörrar, fönster mm om du inte tänkt på detta från början.

VVS

VVS ritningar ska bifogas ansökan.
VVS ritningarna visar hur följande dragningar ska ske

  • tappvatten, varmvatten mm
  • avloppsrör

Jag kan tycka att vvs ritningar svårtydda. Här är lite enkla riktlinjer som jag förstått dem.

  • dragningar i mark och/eller under golvnivå är streckade
  • dragningar som görs ovanför golv är heldragna

Bygghandlingar

Det finns flera olika bygghandlingar som behöver hanteras efter att du fått startbesked. Här går vi igenom dem. Det mesta startar med kontrollplanen som är olika komplex för olika typer av hus. Dessa handlingar ska säkerställa att man bygger enligt PBL (plan och bygglagen), BBR (boverkets byggregler) samt EKS (boverkets konstruktionsregler).

Kontrollplan

kontrollplan attefallshus
Kontrollplanen ska finnas tillhanda vid startmötet med kommunen. Det är inte säkert att detta behövs för ditt attefallshus. Kolla med din kommun.
Kontrollplanen innehåller många olika kontrollpunkter som ska uppfyllas för att man sedan ska få ett slutbesked vid byggnationens färdigställande. Innan slutbeskedet får man normalt inte ta byggnaden i bruk.

Det är stor skillnad på komplementbostadshus och komplementbyggnader när det kommer till reglerna som ska efterlevas.

Kontrollplanen innehåller mycket dokumentation om att byggnaden har byggts på ett fackmannamässigt sätt samt har dokumentation när och hur olika kontroller utförts.

Branddokumentation

Det finns enligt gällande lagar och regler ansvar för att man uppför byggnaden på ett brandsäkert sätt. Men man kan också behöva ta hänsyn till brandspridning ifall ditt hus ligger i anslutning till t.ex. ditt bostadshus. Då kan du behöva se till att fasaden, dörrar, fönster, ventiler mm är brandsäkrade. Det gör man t.ex. men brandklassade dörrar, brandsäkra fönster samt skyddar exempelvis taksprång vid närliggande byggnader med brandsäkra material såsom cembrit.

VS golvvärmeintyg

Om du har installerat golvvärme i byggnaden behöver du ett säkert vatten provtryckningsprotokoll (golvvärmeintyg) för golvvärmesystemet.
Det innebär att en förenklad täthetskontroll med luft av golvvärmesystem utförs innan man normalt gjuter in golvvärmerören i betongplattan om det är den valda grundläggningsmetoden. Man tryck- och täthetskontrollerar då de ingående rörsystemen.

VS varmvattentemperatur och egenkontroller

Dessa kontroller säkerställer att du har installerat varmvatten mm på rätt sätt och testat detta systemet.

VS våtrumsintyg

Under värme & sanitet så finns det regler som säger att du ska ha ett våtrumsintyg.

Ventilation

Ventilationsdelarna täcks in i kontrollplanen genom ett dokument som ska säkerställa egenkontroller, luftflödesprotokoll och ovk.

Lägeskontroll

Under byggprocessen syftar denna del till att säkerställa att huset byggs med rätt mått och på rätt ställe. Även höjder tas i beaktande då du t.ex. bara får bygga med viss höjd alltsom oftast enligt inte minst attefallsreglerna men även andra typer av byggnader.

Elintyg

Egenkontroller inklusive jordfelsbrytartest och isolationsmätning av utförda elinstallationer.

Frågor om ritningar för attefallshus

Här följer lite frågor om ritningar för attefallshus.

  • Attefallsgarage -konstruktionsritningar och brandskyddsbeskrivning
    Hej. jag behöver hjälp och tips för vilken leverantör/firma som kan hjälpa till med attefallsgarage. 4×7,5m (30m2). Vi behöver få hjälp med konstruktionsritningar och brandskyddsbeskrivning. Mvh kajsa Hej Kajsa , Jag har satt dig i kontakt med e
    Läs mer
  • Krävs alltid konstruktionsritningar vid bygganmälan!
    Har ansökt om bygganmälan på en färdigbyggd 20,6kvm Attefallshus, med installerat Toa och Pentry, allt är klart och redo att lyftas med kran på vår tomt, har skickat in tekniska ritningar men nu krävs konstruktionsritningar, vilken inga av de andra A
    Läs mer
  • Vilka dokument krävs egentligen.
    Vill bygga attefallshus på tomten. Samtliga krav för detta uppfyllda. Har försökt göra bygganmälan till Båstad Kommun men får till svar att samma ritningar som vid vanligt hus krävs. Planritning, fasadritning, ventilation…etc etc. Stämmer detta enl r
    Läs mer
  • Tidsåtgång för att ta fram ritningar?
    Hej, Här kommer några frågor angående attefallshus. Hur lång tid tar det ungefär att få ritningar klara göra att göra ansökan om bygglov på attefallshus? Jag har en ritning att utgå ifrån men vill göra vissa justeringar. Hur nära grannen får huset st
    Läs mer

6 svar på ”Attefallshus ritning”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *