Statistik kring byggandet av attefallshus 2014 - 2023

Det senaste året 2023 har det byggts knappt 6 000 attefallshus i Sverige, där komplementbyggnad står för 84% av alla attefallshus som byggs. Branschen omsätter upp emot 2 miljarder kr per år.

Hur många attefallshus byggs varje år?

Det byggs just nu cirka 6 000 attefallshus per år, där majoriteten byggs som komplementbyggnad (83% snitt sedan reformen infördes) och resterande som komplementbostad enligt insamlad statistik för ansökningar till kommuner.

Minskar antalet nybyggda attefallshus per år?

Under år 2023 fortsatte antal nybyggda attefallshus att minska. Nedgången var 20% jämfört med 2022, och sett från toppen 2021 har antal nybyggda attefallshus nästan halverats, och är nu nere på samma nivåer som innan pandemin. Hela byggbranschen har haft ett mycket tufft 2023 vilket också återspeglas för attefallshus. Bland annat fortsatt höga räntor, inflation, osäkerhet och krig har påverkat efterfrågan negativt.

Under åren 2020 och 2021 skedde en kraftig ökning av attefallshus, och under rekordåret 2021 låg det på över 10 000 attefallshus per år. Då var det pandemin med hemmakontor, högkonjunktur och framförallt låga räntor som gynnade efterfrågan på attefallshus. Åren innan 2020 har det varit relativt stabilt runt 5 500 per år. 

Komplementbyggnad vs komplementbostadshus

Idag byggs merparten attefallshus (över 80%) som komplementbyggnad jämfört mot komplementbostadshus under attefallsreglerna. Fördelningen har sett ungefär likadan ut sedan starten 2014. Dagens regelverk påverkar resultatet enligt oss till fördel för komplementbyggnad p.g.a. det omfattande regelverk som behöver följas när man ska bygga attefallshus som komplementbostad. Många väljer därav den enklare vägen “komplementbyggnadsvägen” trots att avsikten är permanent-boende-standard (läs om skillnaderna mellan dessa former här). Vi kommenterar vår syn på frågan nedanför all statistik.

Hur stor är marknaden för attefallshus monetärt 2023?

Det är svårt att säga exakt storlek på en marknad, och vart man drar gränsen för vad som ingår. Vi gör nedan en grov uppskattning.

Om man uppskattar att varje komplementbostadshus inklusive alla kring-tjänster som markarbete, VA, ansökningskostnad med mera kostar mellan 0,6 – 1 miljoner (0,8 Mkr i snitt) att uppföra, då har man en indikation på delsegmentet komplementbostadshus enligt:  ~950 x 0,8 => 760 miljoner kr.

För komplementbyggnad kan det såklart variera väsentligt mellan 50 tkr och uppåt (växthus, garage, poolhus, förråd, utehus/uterum, gästhus utan permanent-standard osv). Låt oss anta en kostnad om 0,25 miljoner kr per byggnad i snitt, då får vi en marknadsstorlek om ~5 000 x 0,25 => 1  250 miljoner kr.

Total storlek på attefallsmarknaden 2023 uppgår med ovan antaganden till 2,0 miljarder kr (2,5 miljarder 2022 och 3,6 miljarder 2021).

Finns det någon kommun som utmärker sig?

Skellefteå ökade kraftigt 2022 och var då den kommun med flest nybyggda attefallshus, men har under 2023 minskat markant. Annars håller den tidigare trenden i sig med framförallt storstadsregioner som bygger flest attefallshus, och det beror såklart på ett flertal faktorer såsom: befolkningsmängd, priser på tomter (förtätning), möjlighet att hyra ut osv.

Kranskommuner utanför större städer utmärker sig, såsom t.ex. Norrtälje, Värmdö, Huddinge och Kungsbacka.

Andra populära kommuner är ”sommarorter”, såsom t.ex. Gotland och Varberg.

Kommentar: Störst förändring under 2023 skedde i Skellefteå som tappade  kraftigt från 499 år 2022 till enbart 66 st under 2023.

Attefallshus per län – topp 5 sedan 2014

När vi tittar på attefallshus per län, så är fördelning i stort sett som förväntat med Stockholm i topp, följt av Västra Götaland och Skåne.

För 2023 var det endast 3 län där antal attefallshus ökade, de är Kronoberg, Västmanland och Norbotten. Störst tapp hade Västerbotten, men de hade också ett 2022 med stor ökning.

 

Hur används attefallshus?

Vi har vid två tillfällen samlat in just användningsområde för attefallshus och båda dessa indikerar att minst 50% av de attefallshus som byggs är som gästhus, eller till uthyrning. Den senaste undersökningen genomförd på attefallshus.se (juni 2020), med frågan ”Vad ska du använda ditt attefallshus till?” indikerar följande användningsområden (se bild). Totalt antal respondenter uppgick till 700.

Undersökningen som gjordes under 2017 gav 42% till uthyrning, 40% som gästhus, växthus 5%, garage 5%, kontor 4% och annat 4%. Baserades på 169 svar.

Användningsområde attefallshus 2020

Hur används attefallshus? Data avser juni 2020. Källa: attefallshus.se.

Fritt fram att använda vår framtagna statistik, men då behöver attefallshus.se anges som källa med länk, som tack för vårt arbete :). Obs vi kan skräddarsy statistik per kommun, län, år och användningsområde. Skicka mail till kontakt@attefallshus.se för hjälp.

// mvh Micke

Kommentarer kring statistiken

När man tittar på den statistik som finns om attefallshus, ska man komma ihåg en sak. Regelverket är rätt omfattande, och det är väsentligt mycket enklare att genomföra en ansökan av attefallshus som komplementbyggnad jämfört med attefallshus som komplementbostadshus. Därför valde de flesta fram tills april 2020, då nya regelverket trädde i kraft, den enklare vägen dvs (”komplementbyggnads-vägen”), trots att användningsområdet kanske skulle vara ”permanentboende”. Här luras statistiken, så titta inte blint på historiska siffror och anta att alla komplementbyggnader är garage, för så är inte fallet.Micke på attefallshus.se

Vad säger tillverkarna av attefallshus kring ansökningsprocessen?

Vi har såklart följt upp frågeställningen även med tillverkarna av attefallshus, och flera kan konstatera att kunderna ofta väljer den enklare vägen för sitt attefallshus, då kraven idag för komplementbostadshus i många fall kan jämföras med att bygga ett nytt hus och upplevs komplext och dyrt.”

Om attefallshus.se

Attefallshus.se är en oberoende informationssida för både tillverkare och köpare av attefallshus. Portalen följer noggrant utvecklingen för attefallshus och har gjorts så sedan reformen lanserades 2014.

Eventuella frågor kring statistiken besvaras på kontakt@attefallshus.se. Vi kan även skräddarsy statistik.

Mvh // Micke

Insamling av statistik?

Insamlingen av statistik sköts av Boverket via Plan- och byggenkäten ”Lov och byggande”. Den bygger på enkätsvar från alla kommuner. 

Frågan som ställts har varit;

  • 3.10 Hur många av de inkomna anmälningarna, enligt 6 kap. 5 § PBF, har rört bygglovsbefriade åtgärder, enligt 9 kap. 4a-4c §§ PBL, avseende följande?
  • 3.10 Hur många av de inkomna anmälningarna, enligt 6 kap. 5 § PBF, har rört bygglovsbefriade åtgärder, enligt 9 kap. 4a-4c §§ PBL, avseende följande?

Därefter har ”vi”(attefallshus.se) samlat alla år enkäten är genomförd och bearbetat statistiken i vad som presenteras ovan.

Användningsområde för attefallshus – underlag

Användningsområde för attefallshus har vi samlat in från besökarna på attefallshus.se under maj och juni 2020. Antal respondenter översteg 700.

Hur kommer nya förslaget i Riksdagen påverka denna statistik?

Den 11:e juni enades civilutskottet att rekommendera riksdagen att rösta jag till nya regler för attefallshus. Från och med den 1:a augusti föreslås förändrade regler som gör det möjligt att även bygga komplementbyggnader som är 30 kvm stora. Tidigare har detta gällt de attefallshus som klassificeras som komplementbostadshus i byggprocessen. Dessa regelförändringar påverkar såklart besluten som småhusägarna gör i klassificeringen av sina hus. Speciellt eftersom skillnaden i komplexitet i boverkets byggregler skiljer sig så mycket mellan komplementbyggnader och komplementbostäder.

*Media som rapporterat om misslyckande om attefallshus:

Frågor om statistik

  • Statistik för examensarbete
    Hej! Richard heter jag. Jag gör just nu ett mitt examensarbete om attefallsåtgärder. Jag undrar om jag kan få ha med er statistik i mitt arbete? (Jag länkar givetvis till er) Mvh Richard Hej richard Det går bra 😊 Läs mer om statistik här Lyck
    Läs mer

2 svar på ”Attefallshus statistik”

  1. Hej,
    Varför har ni inte uppdaterat statistiken? Både Sveriges Radio, Byggvärlden.se samt Boverket har publicerat ny statistik som visar på att ökat byggnation på Attefallshus med 68 %!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste frågor och svar