attefallshus

Attefallstillbyggnad 15 kvm – vad gäller?

Vad kostar det att bygga till 15 kvm?

Denna artikel tar upp bra tips för din tillbyggnad. Reglerna för tillbyggnader gås igenom och vi vill se till att du får bra tips och råd kring hur du ska tänka. Kostnaden för en attefallstillbyggnad står också i fokus.

Ta in en arkitekt tidigt

arkitekt attefallstillbyggnad
Detaljerna spelar stor roll när man bygger till. Det gäller inte minst om du har t.ex. ett sekelskifteshus. Då kan det bli extremt fint med en genomtänkt tillbyggnad. Men det kan också bli rätt fel om du inte får till stilen ordentligt.

Men tänk dock igenom ekonomin innan för en arkitekt som får fria händer kan bli dyrt konstruktionsmässigt. Vissa arkitekter tar till exempel inte hänsyn till att stora bärande utskjutande partier som är komplexa att bygga kostar mer.

Placering av tillbyggnad

Som vi ser det finns det några olika sätt att bygga till ett hus

 • Utbyggnad i vinkel
 • Utbyggnad vid entren
 • Utbyggnad på långsidan
 • Utbyggnad genom att förlänga huskroppen

Utbyggnad i vinkel

tillbyggnad attefall vinkel

När man bygger till i vinkel så finns det lite att tänka på.

 • Invändiga hörn leder till högre laster. Se till att förstärka grunden i de invändiga hörnen där lasterna blir högst
 • Anslutning av tak vid tillbyggnad i vinkel är mer utmanande att få till estetiskt

Utbyggnad vid entren – större farstu

tillbyggnad attefall vinkel
En av de vanligaste tillbyggnaderna är faktiskt att bygga om entren litegrann. Man kan säga att man bygger en farstu. Det är ofta ihop med en utvändig trappa eller liknande. Eftersom det ofta rör sig om en så liten tillbyggnad räcker 15 kvm ganska långt.

Utbyggnad på långsidan

utbyggnad attefall långsida
När man bygger till på ena husets långsida så bildas det två innerhörn. Dessa måste förstärkas då innerhörn får högre koncentration av laster på sig jämför med övriga punkt och linjelaster längs kanterna på huset.

Utbyggnad genom att förlänga huskroppen

utbyggnad attefall bakkant förlänga
Denna typ av utbyggnad när man förlänger huskroppen så ser man flera olika varianter. Dels där tillbyggnaden ligger helt i linje med det befintliga huset och andra som bygger till genom att förskjuta tillbyggnaden lite i ”sidled”.

Konstruktör behövs ofta

En attefallstillbyggnad behöver ofta inte bygglov. Men sedan beroende på kommunens krav och tillbyggnadens art så kan du behöva hjälp med konstruktionen av tillbyggnaden. Kontakta oss ifall du vill ha hjälp med konstruktion.

Vad kostar en tillbyggnad för en attefallshustillbyggnad?

attefallstillbyggnad kostnad
En tillbyggnad beror väldigt mycket på vilken standard du bygger med. Bygger du dessutom badrum och / eller kök så blir det såklart dyrare.

Man brukar säga att en vanlig villa kostar cirka 25 000 kr per kvadratmeter. En tillbyggnad kan bli både billigare och dyrare än så beroende på om du bygger med badrum, kök eller inget av detta.

Om man tänker att 25 000 är en rimlig schablon så är kostnaden för en attefallshustillbyggnad med 15 kvm 350 000 – 400 000 kr.

Här är några faktorer som driver kostnader när det kommer till en tillbyggnad:

 • Storleken på husets tillbyggnad spelar in såklart. Det blir dyrare per kvadratmeter ju mindre tillbyggnad man bygger. Detta beroende på att man för nästan alla byggprojekt har en overhead, såsom etablering för markarbetet exempelvis.
 • Kök
 • Badrum
 • Källare är betydligt dyrare vid en eventuell tillbyggnad
 • Tillbyggnad till befintligt hus med källare eller sutteränghus är också dyrare att bygga
 • En tillbyggnad i enplanshus får en högre kvadratmeterkostnad sett till hela byggnaden
 • Komplexare konstruktion med t.ex. betongbjälklag driver kostnaderna uppåt
 • Kan du tänka dig att bygga själv så kan du såklart spara pengar. Även små saker som att inhandla byggmaterial själv, se till att byggarna inte står still i väntan på byggmaterial mm kräver planering och att du är insatt. Även där kan du spara pengar.

Regler för tillbyggnader enligt attefallshus reglerna

Reglerna för attefallshus ser ut som följer

 • Max 15 kvm tillbyggnad
 • Kvadratmeterna räknas utifrån den sk bruttoarean. Dvs det är inte byggnads arean som gäller som för normala attefallshus. Det medför att man bara får ha 15 kvm area inne i huset, dvs bara en våning a 15 kvm, alt 7,5 kvm på två våningar. Tänk dock på att det går bort mycket yta för väggarna vilket gör att allt annat än en våning blir ofördelaktigt.
 • Takhöjden får inte överskrida det befintliga huset

Som vi förstår har reglerna för tillbyggnader inte ändrats i och med det stora riksdagsbeslutet som togs januari 2020. Samma regler gäller för attefallstillbyggnader som innan.

Vilken grund ska du välja till attefallstillbyggnaden

grund attefallstillbyggnad
Det finns en uppsjö av olika grundtekniker. De kostar olika, och som med allt annat så får man det man betalar för.

En viktig faktor är hur högt man vill att “sockeln” (dvs grunden/innegolvet) ska ligga. T.ex. har ett hus med källare högre sockel än ett hus med betongplatta. Vill man då att tillbyggnaden ska möta denna höjd så är detta en viktig parameter. Då kan man säga att en grundregel är att så länge man utför samma grundläggning på det befintliga huset som på tillbyggnaden så kommer man enklare i samma nivå.

Här kan du läsa mer om grunder till attefallshus.

Kostnad för markarbetet och grunden

Så hur mycket kostar en grund. Det beror på val av grundtyp. Men ska du bara ha ett schablonvärde så ligger en platta för en tillbyggnad klart över snittet för större villor då mer overhead/etableringskostnader ska fördelas på en mindre yta, i attefallstillbyggnaders fall bara på 15 kvm.

En betongplatta kostar cirka 2 500 kr/kvm – 4 000 kr/kvm. För en tillbyggnad ligger det således snarare i det övre spannet.

4 svar på ”Attefallstillbyggnad 15 kvm – vad gäller?”

  1. Hej Jacob,
   Lite osäker hur du menar. En tillbyggnad sitter ju ihop med huset.

   Men om du menar avståndet mellan det befintliga huset och ett attefallshus är
   – fristående (dvs ej ihopbyggt som en tillbyggnad)
   – i absoluta närheten till det befintliga huset

   Prejudicerande fall visar att mer än 20-30 m är i längsta laget för flera kommuner.

   Mvh Micke
   Attefallshus.se

 1. Hej, Attefallstillbyggnad får göras på sk kryssad mark utan bygglov. Vad händer om man i senare skede önskar bygga en balkong på denna tillbyggnad. Kommer man få ett nej då själva attefallstillbyggnaden är på kryssad mark (den kryssade marken tillåter enligt detaljplanen endast komplementbyggnader)?

Kommentera

Liknande inlägg

Missa inte att signa upp dig för erbjudanden om visningshus.

Läs mer
X
Logo attefallshus.se

Vill du ha unika erbjudanden på Attefallshus?

Med jämna mellanrum så reas visningshus ut från våra annonsörer. Signa upp på vår lista för exklusiva rabatter och erbjudande från Sveriges ledande leverantörer av attefallshus!

Historiskt har rabatten varit mellan 130.000-270.000 kronor.

Läs mer på vår fyndhörna.

Toppen, håll nu utkik i inkorgen för erbjudanden! Följer du oss även på instagram blir vi ännu gladare: https://www.instagram.com/attefallshus.se/