attefallshus

Attefallstillbyggnad 15 kvm – vad gäller?

Vad kostar det att bygga till 15 kvm?

Gör en bygglovsfri tillbyggnad om 15 kvm med attefallsreglerna

Denna artikel tar upp bra tips för din tillbyggnad. Reglerna för tillbyggnader gås igenom och vi vill se till att du får bra tips och råd kring hur du ska tänka. Kostnaden för en attefallstillbyggnad står också i fokus.


Hej Micke här, har du en fråga till mig om tillbyggnad? Ställ den här.

Först lite inspirationsbilder på snygga tillbyggnader under attefallsreglerna

För att se priser inspiration, kolla in denna länken (öppnas i nytt fönster).

Ta in en arkitekt tidigt

arkitekt attefallstillbyggnad
Detaljerna spelar stor roll när man bygger till. Det gäller inte minst om du har t.ex. ett sekelskifteshus. Då kan det bli extremt fint med en genomtänkt tillbyggnad. Men det kan också bli rätt fel om du inte får till stilen ordentligt.

Men tänk dock igenom ekonomin innan för en arkitekt som får fria händer kan bli dyrt konstruktionsmässigt. Vissa arkitekter tar till exempel inte hänsyn till att stora bärande utskjutande partier som är komplexa att bygga kostar mer.

*JUST NU* fina rabatter på uterum från Byggmax

Placering av tillbyggnad

Som vi ser det finns det några olika sätt att bygga till ett hus

 • Utbyggnad i vinkel
 • Utbyggnad vid entren
 • Utbyggnad på långsidan
 • Utbyggnad genom att förlänga huskroppen

Utbyggnad i vinkel

tillbyggnad attefall vinkel

När man bygger till i vinkel så finns det lite att tänka på.

 • Invändiga hörn leder till högre laster. Se till att förstärka grunden i de invändiga hörnen där lasterna blir högst
 • Anslutning av tak vid tillbyggnad i vinkel är mer utmanande att få till estetiskt

Utbyggnad vid entren – större farstu

tillbyggnad attefall vinkel
En av de vanligaste tillbyggnaderna är faktiskt att bygga om entren litegrann. Man kan säga att man bygger en farstu. Det är ofta ihop med en utvändig trappa eller liknande. Eftersom det ofta rör sig om en så liten tillbyggnad räcker 15 kvm ganska långt.

Utbyggnad på långsidan

utbyggnad attefall långsida
När man bygger till på ena husets långsida så bildas det två innerhörn. Dessa måste förstärkas då innerhörn får högre koncentration av laster på sig jämför med övriga punkt och linjelaster längs kanterna på huset.

Utbyggnad genom att förlänga huskroppen

utbyggnad attefall bakkant förlänga
Denna typ av utbyggnad när man förlänger huskroppen så ser man flera olika varianter. Dels där tillbyggnaden ligger helt i linje med det befintliga huset och andra som bygger till genom att förskjuta tillbyggnaden lite i ”sidled”.

Konstruktör behövs ofta

En attefallstillbyggnad behöver ofta inte bygglov. Men sedan beroende på kommunens krav och tillbyggnadens art så kan du behöva hjälp med konstruktionen av tillbyggnaden. Kontakta oss ifall du vill ha hjälp med konstruktion.

Vad kostar en tillbyggnad för en attefallshustillbyggnad?

attefallstillbyggnad kostnad
En tillbyggnad beror väldigt mycket på vilken standard du bygger med. Bygger du dessutom badrum och / eller kök så blir det såklart dyrare.

Man brukar säga att en vanlig villa kostar cirka 25 000 kr per kvadratmeter. En tillbyggnad kan bli både billigare och dyrare än så beroende på om du bygger med badrum, kök eller inget av detta.

Om man tänker att 25 000 är en rimlig schablon så är kostnaden för en attefallshustillbyggnad med 15 kvm 350 000 – 400 000 kr.

Här är några faktorer som driver kostnader när det kommer till en tillbyggnad:

 • Storleken på husets tillbyggnad spelar in såklart. Det blir dyrare per kvadratmeter ju mindre tillbyggnad man bygger. Detta beroende på att man för nästan alla byggprojekt har en overhead, såsom etablering för markarbetet exempelvis.
 • Kök
 • Badrum
 • Källare är betydligt dyrare vid en eventuell tillbyggnad
 • Tillbyggnad till befintligt hus med källare eller sutteränghus är också dyrare att bygga
 • En tillbyggnad i enplanshus får en högre kvadratmeterkostnad sett till hela byggnaden
 • Komplexare konstruktion med t.ex. betongbjälklag driver kostnaderna uppåt
 • Kan du tänka dig att bygga själv så kan du såklart spara pengar. Även små saker som att inhandla byggmaterial själv, se till att byggarna inte står still i väntan på byggmaterial mm kräver planering och att du är insatt. Även där kan du spara pengar.

Vilka regler gäller för bygglovsfria attefallstillbyggnader

Precis som vi skriver kring attefallshus regler så är reglerna inte bara utformade för nyproduktion av nya attefallhus. Reglerna bestämmmer också hur man kan bygga till bygglovsfritt.

Storleken på tillbyggnaden är max 15 kvm
Du får bygga till ett befintligt en- eller tvåbostadshus med max 15 kvm utan att behöva söka bygglov. Precis som attefallsreglerna för nya hus så står dessa regler över detaljplanen. Men reglerna gäller ändå. Dvs du får inte bygga till närmre än 4,5 meter från granne utan medgivande (helst skriftligt).

Tillbyggnader ska anmälas till kommunen.

Maximala höjden
Din tillbyggnad får byggas i samma höjd eller lägre som det befintliga huset.

Bruttoarean räknas
För attefallsreglerna har man avgränsat så att det bara är bruttoarean på tillbyggnaden som får vara 15 kvm. Det gör att vill du t.ex. bygga till 15 kvm i två plan så är det inte möjligt utan bygglov. Du kan däremot bygga till 7,5 kvm i två plan.

Relaterade frågor

 • Micke på attefallshus.se
  Komplementtillbyggnad på övre plan
  Hej! Jag har ett hus med 2 våningar. Jag skulle behöva bygga ut övre plan över en befintlig farstu och terass. Idag är utan över farstun = balkong och jag vill alltså bygga om balkongen som boende och utöka denna yta till max 15 kvm. Det blir alltså
  Läs mer
 • Micke på attefallshus.se
  Bygga till ett attefallshus
  Går det att bygga till ett attefallshus på 25 kvm ? Skulle behöva 15 kvm till, givetvis med ett bygglov från kommunen. Mvh Tomas Hej Tomas, Med bygglov går det mesta. Men då provas ditt bygglov mot detaljplanen. Får man bygga det du vill enligt den s
  Läs mer
 • Micke på attefallshus.se
  Utbyggnad och Attefallshus
  Hej Micke! Tack för din sida, massor med bra info. Har en fråga. Jag vill bygga ut min villa med 15m2 och undrar om jag utöver detta kan bygga att attefallshus på 30m2 eller om det är den totala sammanlagda ytan som får max vara 30m2. Tack! Benjamin
  Läs mer
 • Micke på attefallshus.se
  Växthus på prickad mark
  Hej Vi vill bygga ett växthus på 18,6kvm på prickad mark. Räknas ett växthus som attefallshus om det byggs mot befintlig fasad. Ingång till växthuset sker utifrån. Avstånd till närmaste granne är 8m och till övrig tomtgräns 6m. Hej Björn, Det du vill
  Läs mer

Som vi förstår har reglerna för tillbyggnader inte ändrats i och med det stora riksdagsbeslutet som togs januari 2020. Samma regler gäller för attefallstillbyggnader som innan.

Vilken grund ska du välja till attefallstillbyggnaden

grund attefallstillbyggnad
Det finns en uppsjö av olika grundtekniker. De kostar olika, och som med allt annat så får man det man betalar för.

En viktig faktor är hur högt man vill att “sockeln” (dvs grunden/innegolvet) ska ligga. T.ex. har ett hus med källare högre sockel än ett hus med betongplatta. Vill man då att tillbyggnaden ska möta denna höjd så är detta en viktig parameter. Då kan man säga att en grundregel är att så länge man utför samma grundläggning på det befintliga huset som på tillbyggnaden så kommer man enklare i samma nivå.

Här kan du läsa mer om grunder till attefallshus.

Kostnad för markarbetet och grunden

Så hur mycket kostar en grund. Det beror på val av grundtyp. Men ska du bara ha ett schablonvärde så ligger en platta för en tillbyggnad klart över snittet för större villor då mer overhead/etableringskostnader ska fördelas på en mindre yta, i attefallstillbyggnaders fall bara på 15 kvm.

En betongplatta kostar cirka 2 500 kr/kvm – 4 000 kr/kvm. För en tillbyggnad ligger det således snarare i det övre spannet.

Frågor och svar om tillbyggnader

Här är mer generella frågor och svar om tillbyggnader.

 • Micke på attefallshus.se
  Komplementtillbyggnad på övre plan
  Hej! Jag har ett hus med 2 våningar. Jag skulle behöva bygga ut övre plan över en befintlig farstu och terass. Idag är utan över farstun = balkong och jag vill alltså bygga om balkongen som boende och utöka denna yta till max 15 kvm. Det blir alltså
  Läs mer
 • Micke på attefallshus.se
  Tillbyggnad av bef. hus
  Hej Micke, Jag är ägare av ett hus som är byggt 1982, Gullringshus. Just nu har jag en fastighet på 95 kvm och skulle vilja utöka boytan så mycket som jag bara kan, inför framtiden. Vad kan man göra då? Hej Edin, Var det gäller tillbyggnad så är det
  Läs mer
 • Micke på attefallshus.se
  Attefallsutbyggnad
  Hej, Vad hände med förslaget att ändra definitionen till byggarea istället för bruttoarea för tillbyggnader? Är den förändringen helt stängd eller är det troligt att den tas upp som förslag igen? Vänligen, Gustav Hej Gustav, Helt stängd skulle jag sä
  Läs mer
 • Micke på attefallshus.se
  Hur de räknar kvm tillbyggnad.
  Jag tänkte göra tillbyggnad på vårat hus lite klurigt. Vårat hus är 2 våningar, med nedersta våningen i suterräng. Så min plan var att bygga till 15 kvadrat åt ena hållet, ifrån botten plan hela vägen upp till taknoken. Tänkte att kunde få in 3 plan.
  Läs mer
 • Micke på attefallshus.se
  Bygga kök i Attefallstillbyggnad
  I detaljplanen från 1952 sägs bl.a. “…får huvudbyggnad icke inrymma fler än en bostadslägenhet.” Vi vill addera en Attefallstillbyggnad och bl.a. bygga ett extra kök i denna. Kommunen säger att man inte får addera ett kök, men jag t
  Läs mer
 • Micke på attefallshus.se
  Växthus på prickad mark
  Hej Vi vill bygga ett växthus på 18,6kvm på prickad mark. Räknas ett växthus som attefallshus om det byggs mot befintlig fasad. Ingång till växthuset sker utifrån. Avstånd till närmaste granne är 8m och till övrig tomtgräns 6m. Hej Björn, Det du vill
  Läs mer
 • Micke på attefallshus.se
  Hur får vi större inglasning?
  Vi vill göra en inglasning på 32 kvm, vi fick rådet att söka som attefallstillbyggnad på 15 kvm plus bygglovsbefriat skärmtak på 15kvm. Men det fattas ju 2 kvm. Har du något råd? Hej Linnea , Har aldrig hört någon som kombinerar dessa regler för en a
  Läs mer
 • Micke på attefallshus.se
  Bygga till befintligt attefallshus
  Hej Micke om man redan byggt ett attefallshus kan man då något år senare bygga ut det med typ 15 kvm? mvh Roger H Hej Roger Då behöver du bygglov. Då kan man passa på och utveckla huset till något annat än ett attefallshus och vips så får du bygga et
  Läs mer
 • Micke på attefallshus.se
  Bygga till 15 kvm
  Hej, SKulle uppskatta Er hjälp med en tillbyggnad. Jag har en sommarstuga på 60 kvm som har en torpargrund. Detta skall byggas ut till ca 75 kvm och jag tänkte då att allt skall gjutas ihop. Tycker du att det är värt det. Om inte, är det bättre med e
  Läs mer

11 svar på ”Attefallstillbyggnad 15 kvm – vad gäller?”

  1. Hej Jacob,
   Lite osäker hur du menar. En tillbyggnad sitter ju ihop med huset.

   Men om du menar avståndet mellan det befintliga huset och ett attefallshus är
   – fristående (dvs ej ihopbyggt som en tillbyggnad)
   – i absoluta närheten till det befintliga huset

   Prejudicerande fall visar att mer än 20-30 m är i längsta laget för flera kommuner.

   Mvh Micke
   Attefallshus.se

 1. Hej, Attefallstillbyggnad får göras på sk kryssad mark utan bygglov. Vad händer om man i senare skede önskar bygga en balkong på denna tillbyggnad. Kommer man få ett nej då själva attefallstillbyggnaden är på kryssad mark (den kryssade marken tillåter enligt detaljplanen endast komplementbyggnader)?

 2. Ifall man har ett gräns på 150kvm byggarea vid nybygge. Kan man använda attefallsregeln till 15 extra kvm vid sidan av de 150 kvm.

 3. Hej! Kan man bygga ett inglasat uterum som attefallsutbyggnad trots att man då kommer för nära grannen (kommunen hävdar 8,5 m av brandskäl).

  1. Det stämmer inte i min värld. Bara sett 4,5 meter ska vara satt- då borde brandkraven vara med i det. Ska kolla en extra gång i boverkets byggregler men det verka orimligt långt avstånd för att få uppföra glasat uterum. Det brukar bli problem vid byggnader som ligger mycket nära. Typ någon meter.

   Hur nära kommer ni grannen?

   Mvh Micke
   Attefallshus.se

 4. Hej

  Vi håller på med en tillbyggnad nu där vi inte kunde göra som vi ville. Vi ville även göra en ny entre till huset men detaljplanen satte käppar i hjulet då. När vi bröt den prickade linjen fick vi bara bygga halva husets längd. Ifall man gör en ny entre till huset i attefallstillbyggnad måste man se till handikapp tillpassning då också? Det är inte anpassat idag utan en trappa upp för att komma in i huset. Den nya delen skulle ligga i markplan. Och en fråga till. Om vi gör detta få man då även i framtiden lov att göra ett orangerie i anslutning till huset på en annan sida? Entren blir ca 10 kvm orangeriet ca 15 kvm

  // Daniel

Kommentera

Liknande inlägg