Fråga från Anita
Hej Micke! Vi planerar att bygga ett Attefalls hus med både badrum, bastu och litet kök men det användas som gäststuga/hemmakontor och så kommer vi nyttja bastun. Måste badrummet/bastu vara tillgänglighetsanpassad då? Det ska INTE användas som permanentboende. Jag har hört från en bekant hobby-arkitekt att så snart man bygger in ett badrum, så måste det vara tillgänglighetsanpassad, även om det man anmäler huset som komplementbyggnad (och inte -bostad) men jag hittar inte regeln som säger det. Tack för svar!
Att inte behöva uppfylla de kraven, hade ju underlättat enormt för planlösningen.
Tack, Anita
Svar från Micke
Hej Anita,
För komplementbyggnader så prövas tillgänglighetskraven inför startbeskedet eftersom det inte behövs något bygglov. Enligt mig finns det en gråzon här. Men helt rätt är att så länge du har WC mm så börjar kommunen planera inför att man ska kunna bo där (dvs användningen ska klara av boende) .
Så användningen styr här. Dvs om du söker för ett förråd , sen bygger in wc mm efteråt så är det garanterat inga problem. Ingen kommer kolla. Men så fort man pratar om uthyrning, att kunna bo där mm så blir reglerna hårda. Men som jag uppfattar det så var det lite därför man ändrade reglerna 2020 från 25 kvm till 30 kvm för att just göra attefallshus möjliga att klara tillgänglighetskraven.
Men som sagt. Utan att bryta mot lagen, du kan söka för förråd (behöver inte anpassas särskilt mycket). Sedan bygger du klart. Sen anpassa för WC. Så hade jag gjort. Att man då lägger ner lite rör och så för avlopp (eller faktiskt har smutt mulltoa eller liknande) så är problemet löst.
Vill man dock garantera en framtida möjlighet till uthyrning mm hade jag byggt med tillgänglighet i åtanke.
Med Vänlig Hälsningfråg
Mikael Asp-Tjällden
Annons