Inspirationshus i 3D

Inspiration, perfektion och smarta detaljer

Välkommen till vårt “3D Inspirationshus”! Vi har med vår långa erfarenhet och tillsammans med arkitekter, designers och samarbetspartners tagit fram ett attefallshus som vi kallar “3D inspirationshuset”. Här får du inspiration, tips och råd inför ditt val av attefallshus.

3D Inspirationshuset har som ambition att uppfylla Boverkets byggregler (BBR) om kraven för komplementbostad. Dessa krav är mycket tuffare än de krav som finns för komplementbyggnad. Huset är anpassat för åretrunt-boende och kan även användas som permanentbostad eller kan hyras ut.

Varför har vi byggt ett 3D inspirationshus

Vi har mängder av anledningar att skapa detta 3D inspirationshus.

Inspiration
Ett stort mål för oss är att inspirera våra besökare hur de kan tänka när de ska bygga sitt attefallshus. Det kan röra allt från placering av trappa upp till loft, att ha eller inte ha loft överhuvudtaget, yta som behövs i badrummet etc etc.

Smarta produkter och lösningar
Vi har hittat smarta produkter och lösningar du kan använda för att uppnå maximal nytta i ditt attefallshus och vår resa mot det perfekta attefallshuset har bara börjat. Vi kommer hitta samarbetspartners med kök, badrum, förvaring mm som vi tycker passar för just attefallshus på bästa sätt. Då handlar det väldigt mycket om att få in så mycket funktion som möjligt i de små utrymmen som ett attefallshus erbjuder. Där skiljer sig våra besökares behov från andra köks- och badrumskunder exempelvis.

Äga vårt innehåll
En annan fördel med 3D huset är att vi uppnår målet med att vi vill äga vårt eget innehåll. Idag har vi för våra artiklar och frågor fått köpa in relevanta bilder från olika tjänster. Även om det kostar mycket mer att ta fram bilder och filmer på detta så är det helt rätt för oss att göra det. Nu kan vi ta fram våra egna bilder och filmer för att unna visualisera det vi vill visa med en artikel, fråga, produkt eller film.

Ska vi bli en tillverkare nu?
Vi har inte för avsikt att bygga en ny attefallshustillverkare och konkurrera med våra tillverkare/annonsörer. Vi kommer aldrig ge oss in i den verksamheten. Detta attefallsinspirationshus fokuserar mer på upplevelserna inomhus än huskroppen i sig.
 

Uppvärming

Vi har mycket stora ambitioner för uppvärmningskostnaderna för vårt “Attefallsinspirationshus”.

Vi har för avsikt att ta fram olika lösningar för uppvärmning av attefallshuset. Vi tror inte att alla lösningar passar alla. Därför kommer vi fördjupa oss i flera olika lösningar och energismarta sätt att spara energi som gör att våra besökare kan kombinera dessa råd för bästa individuella lösningen för just den besökaren.

På sikt har vi också en ambition att vårt attefallsinspirationshus ska kunna gå offgrid. Tekniklösningarna för detta kanske inte är helt där ännu men när de är det så kommer vi skriva om det.

Läs mer om uppvärmning här >>

Badrum

Badrummet är en viktig del i ett attefallshus som man ska kunna bo i. Det finns många tips att ta till sig när det kommer till badrummet. Allt ifrån att välja en “utrymmessnål” produkt såsom hur handfatet/komodens form kan göra att badrummet blir mindre trångt. Eller hur duschkabinen kan byggas för optimal utrymmesutnyttjande. Hur bör man placera varmvattenberedaren för att kunna duscha och varmvatten i sitt attefallshus.

Kök

Kökslösningen i vårt attefallshus ska vara utformat så man får maximal yta och funktion.
Hur placerar man diskmaskinen, vasken , kyl och frys för att få bästa möjliga utrymme på den disponerbara ytan.

 

 

Off Grid

solceller attefallshusVi har ambition att ihop med våra partners välja produkter och lösningar så att attefallshuset i slutändan kan gå offgrid. Det betyder att huset i princip inte behöver vara anslutet till elnätet. Vi tror det kan ta ett tag att nå dit innan all teknik är på plats, men så fort tekniken finns så ska vi skriva om det.

Tills vi är redo att gå helt offgrid hoppas vi att vi kan få ner energikostnaderna så mycket det går längs vägen.

Vi har flera spännande partners på gång kring

  • välisolerade och kostnadseffektiva grunder.
  • solceller inklusive möjlighet att lagra energi i batterier
  • energieffektiva och snygga elbaserade uppvärmningslösningar
  • värmepumpar
  • möjlighet att kunna spara värme i det vi kallar för ett värmebatteri
  • smarta hemmet lösningar

Ritningar

Man kan köpa ritningarna av vårt attefallshus.

Ritningarna är framtagna ihop med en konstruktionsföretag som dessutom kan vara behjälpliga om ni önskar bygghandlingar i de fall ni vill bygga nåt liknande.

Vid intresse av att köpa våra ritningar så maila oss gärna på kontakt@attefallshus.se.

 

Smarta hemmet

attefallshus smarta hemMed de ambitioner vi har för att kunna ha ett energieffektivt hus behövs någon form av smart hem. Som exempel kan nämnas att om det är billig el eller om solcellerna på taket generar el så ska denna el användas på absolut mest effektiva sätt. Beroende på till exempel årstid och förbrukning så kan vi optimera så rätt produkt i huset får användning av elen eller uppvärmning vid rätt tidpunkt.
Sedan tror vi starkt på att om ens attefallshus är mätbart, energimässigt inte minst, så kommer husägaren lära sig hur man på bästa sätt sparar energi.
 

Loft

För att utnyttja ett attefallshus maximalt så kan man ha ett loft.
Det blir sällan ståhöjd i ett normalt attefallshus eftersom den maximala bygghöjden är begränsad till 4 m. Men med en nedsänkt grund kan det gå att få ståhöjd i attefallshuset.

För att nå loftet har vi i vårt inspirationshus valt en trappa.

 

Trappa eller stege

Hur man tar sig upp till loftet kan lösas antingen med en välplacerad trappa eller en stege. Trapp- eller steglösningen blir i och med loftet också en viktig del av attefallshuset. Både designmässigt men också säkerhetsmässigt.

Vi har i vårt inspirationshus valt en trappa av design- och säkerhetsskäl. Vi tycker trappan i vårt inpirationshus blev riktigt riktigt fin. Under trappan finns möjligheter till förvaring.

I attefallshus som ska användas för heltidsboende så föredrar vi trappa framför stege av säkerhetsskäl framförallt. Stegar kan vara direkt farliga om man ska använda stegen varje dag. Samtidigt tar en trappa mer utrymme. Stegen har den tydliga fördelen att den sparar plats.

Det är upp till var och en att bestämma denna avvägning om man vill ha stege eller trappa upp till loftet i attefallshuset.

Förvaring

Förvaring är viktigt att tänka igenom när man designar sitt attefallshus. Utrymmet under trappan är exempelvis ett perfekt utrymme för förvaring.

Vi har inte kommit hela vägen fram där men kommer jobba kontinuerligt med just förvaring för det finns mycket att lära av husvagns- och husbilsbranschen och båtbranschen där förvaring behöver vara ännu mer genomtänkt än för attefallshus. Vi kommer fördjupa oss mycket inom förvaring under närmaste tiden och lär oss mer än gärna av våra besökare, våra kunder och våra partners.

Inspirationsbilder

Senaste frågor och svar