Om du ska bygga attefallshus med syfte att tjäna pengar genom uthyrning, behöver du fundera på finansieringen av själva bygget. Betalas byggnadskostnaden utan lån krävs ingen större kalkyl så länge du har koll på hyresintäkter kontra kostnader för drift. Att finansiera attefallsbygget med lån kräver lite mer planering, men är i många fall ett fördelaktigt alternativ.

Lån till attefallshus

Processen för lån till attefallshus kan delas upp i fyra steg:

  • Besluta om hela eller en del av bygget ska finansieras med lån.
  • Se över lånemöjligheterna – bolån eller privatlån.
  • Gör en budget och kostnadskalkyl.
  • Välj en trygg långivare med bra ränta.

Att investera egna eller lånade pengar behöver så klart inte vara en svartvit fråga. Har du eget kapital att investera för en del av bygget kan du alltid låna till resten. Det största valet du behöver ta ställning till är vilken typ av lån du vill ha, och vilken långivare som passar bäst utifrån dina förutsättningar.

Bolån

Först bör du se över om du har möjlighet och utnyttja ditt redan existerande bolån. Det måste finnas låneutrymme kvar på bostaden och du måste en tillräckligt hög inkomst. Generellt innebär detta en mycket lägre ränta än ett privatlån, men kan också leda till högre månadskostnad eftersom att amorteringstakten oftast baseras på bolånet. Villkoren kring bolån kan variera så vi rekommenderar att prata med din bank för detaljer.

Privatlån

Privatlån, även kallat blancolån, har fördelen att de framför allt är enkla att kalkylera. Att använda en låneförmedlare som exempelvis Advisa är ett smart sätt att kunna jämföra erbjudanden från flera långivare på samma gång, med bara en enda kreditkontroll. Erbjudanden som du får av långivarna kan du läsa igenom i lugn och ro. Därefter har du förhoppningsvis ett bra utgångsläge för att välja det lån med bäst ränta och betalningsvillkor. Vill du inte använda en förmedlingssajt rekommenderar vi följande låneföretag:

Står du i valet och kvalet mellan privatlån och bolån, kan det vara värt att nämna att privatlån nästan alltid går att baka in i bolånet i efterhand.

Betala av lånet med hyresintäkter

Ett attefallshus för 500 000 som helt finansieras med lån (3 % ränta) kan med en hyresintäkt på 8 000 kronor ge en vinst på 6 750 per månad, före skatt.

Se nedan för räkneexempel:

Lån till attefallshus

Det viktiga är att hålla koll på lånesumman, amorteringstakten, räntan och hyresintäkten. Då kan du snabbt få en övergripande bild av hur mycket pengar attefallshuset bör dra in varje månad, och när lånet är återbetalat. För att få en exakt siffra så lägg därtill på driftkostnader som uppvärmning, el och vatten samt kostnader för eventuella reparationer, renoveringar och inredning.