Finansiera attefallshus med lån

Om du ska bygga attefallshus med syfte att tjäna pengar genom uthyrning, behöver du fundera på finansieringen av själva bygget. Finansieras byggnadskostnaden utan lån krävs ingen större kalkyl så länge du har koll på hyresintäkter kontra driftkostnader. Att finansiera attefallsbygget med lån kräver lite mer planering, men är i många fall ett fördelaktigt alternativ.

Låna till attefallshus

Processen för lån till attefallshus kan delas upp i fyra steg:

  • Besluta om hela eller en del av bygget ska finansieras med lån.
  • Se över lånemöjligheterna – bolån eller privatlån.
  • Gör en budget och kostnadskalkyl.
  • Välj en trygg långivare med bra ränta.

Att investera egna eller lånade pengar behöver så klart inte vara en svartvit fråga. Har du eget kapital att investera för en del av bygget kan du alltid låna till resten. Det största valet du behöver ta ställning till är vilken typ av lån du vill ha, och vilken långivare som passar bäst utifrån dina förutsättningar.

Finansiera attefallshus med bolån

Först bör du se över om du har möjlighet och utnyttja ditt redan existerande bolån. Det måste finnas låneutrymme kvar på bostaden och du måste en tillräckligt hög inkomst. Generellt innebär detta en mycket lägre ränta än ett privatlån, men kan också leda till högre månadskostnad eftersom att amorteringstakten oftast baseras på bolånet. Villkoren kring bolån kan variera så vi rekommenderar att prata med din bank för detaljer.

Jämför privatlån för attefallshus

Privatlån, även kallat blancolån, har fördelen att de framför allt är enkla att kalkylera. Att använda en låneförmedlare som exempelvis Lendo är ett smart sätt att kunna jämföra erbjudanden från flera långivare på samma gång, med bara en enda kreditkontroll. Erbjudanden som du får av långivarna kan du läsa igenom i lugn och ro. Därefter har du förhoppningsvis ett bra utgångsläge för att välja det lån med bäst ränta och betalningsvillkor. 

Står du i valet och kvalet mellan privatlån och bolån för att finansiera attefallshuset, kan det vara värt att nämna att privatlån nästan alltid går att baka in i bolånet i efterhand. Du kan med andra ord först ta ett privatlån för att sedan lägga över det på bolånet om du har låneutrymme kvar.

Betala av attefallshuset med hyresintäkter

Ett attefallshus för 500 000 som helt finansieras med lån (3 % ränta) kan med en hyresintäkt på 8 000 kronor ge en vinst på 6 750 per månad, före skatt.

Se nedan för räkneexempel:

Lån till attefallshus

Det viktiga är att hålla koll på lånesumman, amorteringstakten, räntan och hyresintäkten. Då kan du snabbt få en övergripande bild av hur mycket pengar attefallshuset bör dra in varje månad, och när lånet är återbetalat. För att få en exakt siffra så lägg därtill på driftkostnader som uppvärmning, el och vatten samt kostnader för eventuella reparationer, renoveringar och inredning.

 

Relaterade frågor

  • Attefallshus “Finansiering”
    Hej! Tack för din säjt! Har lärt mig välidgt mycket om attfallshus. Har en fråga jag har svårt att hitta ett svar till. Vet ni om det finns några attefallshus tillverkare som jobbar direkt med ett bolag eller bank som kan hjälpa mig fixa finansiering
    Läs mer

Lämna ett svar

Senaste frågor och svar