Att investera i solceller till ditt attefallshus är en lönsam affär, och nedan går vi igenom fördelarna med att installera solpaneler för ditt attefallshus.

Kostnaden för solceller har sjunkit en hel del de senaste åren, vilket innebär att även en mindre solcellsanläggning på sikt kan bli lönsam.

Anledningar till att välja solpaneler till ditt attefallshus

Energi från solen får alltmer uppmärksamhet i Sverige, trots att det inte är soligt väder året om. Det har blivit populärt att använda solceller för att värma upp sitt hus och försörja det med el, eftersom solen är en tillgänglig, miljövänlig och förnybar energikälla.

Att förse sitt Attefallshus med förnyelsebar el från solen kan vara en smart lösning eftersom detta hus är av mindre modell och inte drar samma energi som ett större hus. Solenergin kan försörja de grundläggande behoven som finns i ett Attefallshus, till exempel tv, dator, mobilladdning och belysning. Eftersom Attefallshuset inte drar energi i samma utsträckning som ett stort hus finns det möjligheter att det blir ett överskott av energi, detta överskott går att sälja tillbaka till elbolag eller använda sig av i huvudbyggnaden. Att installera egna solpaneler är en investering som både du och miljön har mycket att vinna på, helt enkelt.

Bild 1 – Traditionella solpaneler

Att tänka på när du väljer traditionella solpaneler för attefallshuset

Traditionella solpaneler är tillverkade av kisel, glas och aluminiumramar som vanligtvis monteras på ett befintligt takmaterial. Det finns olika storlekar på solpanelerna, och effekten varierar vanligen mellan 200-300 W.

Solpanelerna bör ligga i en vinkel mellan 10–45 grader från marken och vara i ett söderläge som är skuggfritt, det optimala är en vinkel på 41 grader. Fördelarna med traditionella solpaneler är att det finns många leverantörer och produkterna är etablerade. Nackdelen är att det på ett vis är slöseri att ha ytterligare ett takmaterial när solpanelerna i sig är väl lämpade att utgöra det yttre tätskiktet på huset. Produktionen av traditionella solpaneler är mindre miljövänlig och dessutom fraktas de långa sträckor som också påverkar miljön på ett negativt sätt.

integrerade solceller till attefallshus

Bild 2 – Integrerade solceller i plåttak (bild lånad med godkännande från midsummersolarroofs)

Att tänka på när du väljer integrerade solpaneler

Integrerade solpaneler är taksystem och takpannor med inbyggda solceller, vilket innebär att det är ett diskretare alternativ för att fånga in solenergi. Eftersom solpanelerna är integrerade i taket upplevs det som att solpanelerna är – och alltid har varit – en del av husets design. Fördelar med att solpanelerna är integrerade i taket är att det till exempel går att skotta och gå på taket samt att taket får en minimalistisk exteriör. Böjbara, lättviktiga solpaneler är inte en lika tung belastning för huset som de traditionella solcellsanordningarna.

Om du går i tankarna att köpa Attefallshus och förse det med solenergi kan det vara bra att tänka på vilken lutning taket har. Integrerade lösningar för plåttak klarar en lutning på 6 grader och betongpannor klarar en lutning på 14 grader men tänk på att lutningen har en viss påverkan hur mycket solcellerna producerar.

Integrerade solpaneler har en elproduktion på ca 100W/m2, så med egna solpaneler behöver du inte tänka lika mycket på hur elpriset förändras. Midsummers paneler är utrustade med bypassdioder mellan varje cell som resulterar i att panelen alltid presterar maximalt oavsett om en del av panelen skulle vara skuggad eftersom enbart den skuggade ytan går förlorad. Solpaneler höjer värdet på din fastighet, sänker hemmets driftkostnader och du kan se fram emot att få miljövänlig el under många år framöver.

Solceller takpannor attefallshus

Bild 3 – Lättviktiga, böjbara solpaneler som monteras på befintliga takpannor (bild lånad från midsummersolarroofs)

Olika alternativ av integrerade solpaneler

Det finns olika typer av integrerade solcellslösningar. Om du tänker bygga nytt eller behöver renovera hela taket på ditt Attefallshus kan du med fördel välja ett plåttak med integrerade solpaneler, här får du allt i ett! Om taket däremot fortfarande har en lång livslängd kan det vara smartare att montera solpanelerna på befintligt tak. Det finns lättviktiga solcellspaneler som du kan klicka på ovanpå dina befintliga betongpannor eller befintligt plåt- eller papptak. Denna lösning gör att investeringen blir ett med husets design och du får känslan av ett helt nytt tak utan att behöva byta ut allt.

Räkna på ditt egna tak online

Har du ingen lust att klättra upp på taket och mäta upp hur det skulle fungera med solceller? Många leverantörer har idag en kalkylator på sin webbsida där du utifrån en satellitbild ritar upp en solcellsanläggning på ditt tak.
Solcellskalkylatorn tar du automatiskt saker som lutning, riktning, solinstrålning i ditt område och yta på taket i beräkning.

Om du önskar ta in flera offerter samtidigt finns tjänsten hemsol.se som snabbt återkopplar med 4 olika offerter från matchande återförsäljare. Även tjänsten från  solcellsofferter.se har samma upplägg, där du får 3 offerter

Har du frågor kring solceller? Kommentera gärna nedan eller ställ din fråga direkt till Micke.

Relaterade frågor

  • Maximal takutsprång och takfots bredd attefallshus och pulpettakslutning
    Hej. 1. Skall bygga ett attefallshus med pulpettak, och skall sätta upp maximalt antal solpaneler. Jag vet att den maximal storlek är 30 kvm inklusive panel men hur långt får takfot resp takutsprång sticka ut? 2. Vet du någon som levererar attefallsh
    Läs mer
  • Solcell/Byggsats
    Hej, Jag undrar om det är vettigt att sätta solceller på ett Attefallshus? Vilka leverantörer finns som levererar färdiga byggsatser av attefallshus? mvh Thomas Hej Thomas, Det är mycket bra ide om solceller om man vill göra investeringen. Ber min ko
    Läs mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste frågor och svar