Hyr ut ditt Attefallshus

När attefallshus som komplementbostadshus implementerades 2014 var syftet delvis att få bukt på bostadsbristen. Tanken var att tomtägare skulle se en vinning i att bygga och hyra ut sina attefallshus och på så sätt snabbt kunna betala tillbaka byggnadskostnaden och senare ha en säker passiv inkomst. Med de nya reglerna som började gälla 1 Augusti 2020 får nu komplementbostäder vara 30kvm, som tidigare var max 25kvm. Detta ger utökade möjligheter för toaletter, sovloft mm.

Tjäna pengar på Attefallshus

“content”
När bygget av attefallshuset är färdigt, och aspekter som finansiering och driftkostnader inte längre är lika aktuella, är det dags att se över vilka valmöjligheter du har när det kommer till uthyrning. Reglerna är relativt enkla, men kan så klart vara värda att känna till. För att tjäna pengar på attefallshuset behöver du sätta en rimlig hyra och fundera på om exempelvis el och bredband ska ingå. Ska du ta betalt för elförbrukningen separat behöver du ha installerat en mätare som frånskiljer huvudbyggnadens elförbrukning med attefallshuset.

Regler för uthyrning av attefallshus

“content”
Först och främst måste det finnas vissa funktioner för att attefallshuset ska räknas som permanentbostad. Det ska exempelvis finnas möjlighet att laga mat, sköta personlig hygien, förvara personliga artiklar och vara anpassad till personer med rörelsebegränsningar. Köper du ett nyckelfärdigt attefallshus ska detta vara åtgärdat. Ska du å andra sidan skräddarsy ett eget attefallshus behöver du ha koll på reglerna för att undvika att något missas som kan förhindra dina möjligheter att tjäna pengar och hyra ut attefallshuset.

Hyra & skatt för attefallshus

En stor fördel med att hyra ut ett attefallshus privat är att reglerna kring hyressättningen inte är lika strikt som för hyresrätter. Med fri hyressättning bestämmer du själv hyran och kan räkna på vad du behöver få in för att kunna tjäna pengar på attefallshuset. Naturligtvis bör du ha koll på vad liknande bostäder i ditt område har för hyra för att kunna vara konkurrenskraftig.

När det kommer till skatten har du, enligt Skatteverket, rätt till ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år och avdrag på 20 % av bruttointäkterna. Avdragen får inte överstiga hyresintäkterna. Tjänar du in 50 000 kronor per år innebär det med andra ord att hela summan är skattefri. Detaljer kan du läsa på Skatteverkets hemsida.

Hitta rätt hyresgäst för ditt attefallshus

“content”
Att hyra ut sitt attefallshus eller annan bostad innebär alltid en risk. En dålig hyresgäst kan vara en kortvarig mardröm medan en bra hyresrätt kan innebära en ny vän som exempelvis kan ta hand om ditt hem och din post när du är bortrest.

Ett tips är att skriva en proffsig annons där du konkret skriver vad du är ute efter och vilka bekvämligheter som boendet erbjuder. Det är också smart att vara ute i god tid och se hur bostadsutbudet i ditt område ser ut i övrigt. Är efterfrågan stor kan du vara mer kräsen i ditt val av hyresgäst. Det skadar dock aldrig att vara “säljande” och erbjuda en hemtrevlig visning. Skötsamma hyresgäster med bra referenser växer inte på träd och har allt som oftast flera bostadsval att välja bland.

Nya regler fr.o.m 2013

I Februari 2013 kom nya regler gällande uthyrning av bodstasrätter, attefallshus(komplementbyggnader) samt för villor. Dessa regler är nationella och påverkas inte av undantag i kommun och landsting.

Reglerna som gäller är:
 • En enkel riktlinje är att man som hyresvärd kan ta ut ca 4% per år av bostadens marknadsvärde, med kostnader för drift och underhåll utöver det.
 • Skulle hyran anses för hög kan hyresgäster pröva saken hos hyresnämnden, men pengar kan inte betalas tillbaka i efterhand

Komplementbyggnad eller komplementbostadshus

“content”
Det finns två olika klassificeringar på attefallshus, komplementbostad eller komplementbyggnad. Kraven på de olika varierar. En komplementbyggnad brukar vara garage, växthus, uterum eller enklare gästhus och fritidshus och får därmed inte användas som året runt boende. Detta på grund av enklare krav på brandsäkerhet och att de inte är ämnade för att man ska bo i, utan endast övernattningar. När man pratar om attefallshus med enkla ansökningsblanketter och konstruktioner så är det just komplementbyggnader, men dessa får inte hyras ut och man får inte bo permanent i dem.
Komplementbostadshus är precis som komplementbyggnad fristående och inte en huvudbostad, men kan användas för permanentboende, alltså uthyrning eller som fritidshus.

Schablonavdrag

Vid uthyrning av attefallshus kan man få något så kallat schablonavdrag. Schablonavdrag kan man få om man bygger sitt attefallshus som ett privat boende, alltså inte enbart ämnat för uthyrning. Vill du ta reda på hur ditt attefallshus kan man kontakta skatteverket. Du vill att ditt attefallshus skall klassas som en privatbostad och inte en näringsfastighet. Läs mer nedan.

Man har rätt till ett schablonavdrag på max 40 000 kr om året, varpå det endast är hyresintäkterna över 40 000kr som skall skattas.
När man hyr ut sitt attefallshus måste du redovisa syftet med att du byggt attefallsbostaden. Väljer man att upprätta huset för personligt bruk men väljer att hyra ut huset under begränsade perioder om året, exempelvis sommaren, så kan du nyttja schablonavdraget.

Privatbostad

En privatbostad måste ägas av en person fysiskt, med andra ord en privatperson. För att klassificeringen skall gälla måste privatpersonen eller en närstående nyttja bostaden eller ha som avsikt att nyttja. Detta menas som fritidsbostad eller permanent boende

Näringsfastighet

Vid varje kalenderår ska det göras en bedömning av huruvida din bostad används i näringsverksamhet eller inte. Skulle ditt attefallshus inte kunna uppfylla något av det som krävs för att det ska klassas som privatbostad, blir det en näringsfastighet. Byggs attefallshuset med syftet att hyras ut eller övergår till att du som privatperson inte har för avsikt att nyttja ditt attefallshus är det inte längre en privatbostad.

Hur högt kan hyras sättas til

“content”
För privatbostäder så som attefallshus gäller fri hyressättning, men dock alltid inom rimliga ramar. Skulle hyran anses för hög kan hyresnämnden välja att pröva den.
Hyran varierar beroende på region i Sverige, men för privatbostäder brukar man säga 4% årligen av marknadsvärdet+kostnader för drift.

En ruff indikation på vad ett attefallshus kan hyras ut för varierar. I Stockholmsområdet med bra förbindelser 10 000 till 12 000 kr, i Göteborg ca 8 000 – 10 000 kr och i resterande mindre orter mellan 5 000 – 7 000 kr beroende på läge och möjligheter för kollektivtrafik. Attefallshuset har också ett driftspris mellan 1 500 kr och 2 000 kr per månad, med underhåll, uppvärmning och ränta. Dock ska det tilläggas att man att det finns ett schablonavdrag som gör att de första 40 000kr är skattefria. Ditt attefallshus är också fritt från fastighetsskatt upp till 15 år efter byggantion

Frågor om uthyrning

 • Krav på handikappanpassning
  Hej Micke, Tack för en bra och informativ webbplats! Vi sitter och planerar ett attefallshus för tonårsboende och har blivit inspirerade av en artikel i Hus och Hem från Oktober 2019 (nr 10). I det attefallshuset har man sänkt golvet i den delen av h
  Läs mer
 • Hur funkar det med uthyrning
  Hej! Jag ska hyra ett attefallshus i höst, och hyresvärdarna säger att de kommer behöva ha ”visningar” då de är ambassadörer för huset. Under den tiden behöver vi lämna vårt hus så att folk kan komma och kolla. Stämmer detta och kan man göra så? Hitt
  Läs mer
 • Måste jag äga tomten?
  Måste jag själv vara äga av fastigheten där attefallshuset ska byggas? Eller kan jag finansiera ett bygge på annans mark? Hej Gunnel, Det kan du. Anledningen att jag vet det är för att jag vet flera företag som jobbar med det. Men det är jurister och
  Läs mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste frågor och svar