Uthyrning Attefallshus

När attefallshus som komplementbostadshus implementerades 2014 var syftet delvis att få bukt på bostadsbristen. Tanken var att tomtägare skulle se en vinning i att bygga och hyra ut sina attefallshus och på så sätt snabbt kunna betala tillbaka byggnadskostnaden och senare ha en säker passiv inkomst. Med de nya reglerna som troligtvis kommer att implementeras 2020 kommer möjligheterna för uthyrning bli desto bättre, mest på grund av utökningen av byggnadsarean från 25 kvm till 30 kvm.

TJÄNA PENGAR PÅ ATTEFALLSHUS

När bygget av attefallshuset är färdigt, och aspekter som finansiering och driftkostnader inte längre är lika aktuella, är det dags att se över vilka valmöjligheter du har när det kommer till uthyrning. Reglerna är relativt enkla, men kan så klart vara värda att känna till. För att tjäna pengar på attefallshuset behöver du sätta en rimlig hyra och fundera på om exempelvis el och bredband ska ingå. Ska du ta betalt för elförbrukningen separat behöver du ha installerat en mätare som frånskiljer huvudbyggnadens elförbrukning med attefallshuset.

REGLER FÖR UTHYRNING AV ATTEFALLSHUS

Först och främst måste det finnas vissa funktioner för att attefallshuset ska räknas som permanentbostad. Det ska exempelvis finnas möjlighet att laga mat, sköta personlig hygien, förvara personliga artiklar och vara anpassad till personer med rörelsebegränsningar. Köper du ett nyckelfärdigt attefallshus ska detta vara åtgärdat. Ska du å andra sidan skräddarsy ett eget attefallshus behöver du ha koll på reglerna för att undvika att något missas som kan förhindra dina möjligheter att tjäna pengar och hyra ut attefallshuset.

HYRA OCH SKATT FÖR ATTEFALLSHUS

En stor fördel med att hyra ut ett attefallshus privat är att reglerna kring hyressättningen inte är lika strikt som för hyresrätter. Med fri hyressättning bestämmer du själv hyran och kan räkna på vad du behöver få in för att kunna tjäna pengar på attefallshuset. Naturligtvis bör du ha koll på vad liknande bostäder i ditt område har för hyra för att kunna vara konkurrenskraftig.

När det kommer till skatten har du, enligt Skatteverket, rätt till ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år och avdrag på 20 % av bruttointäkterna. Avdragen får inte överstiga hyresintäkterna. Tjänar du in 50 000 kronor per år innebär det med andra ord att hela summan är skattefri. Detaljer kan du läsa på Skatteverkets hemsida.

HITTA RÄTT HYRESGÄST FÖR DITT ATTEFALLSHUS

Att hyra ut sitt attefallshus eller annan bostad innebär alltid en risk. En dålig hyresgäst kan vara en kortvarig mardröm medan en bra hyresrätt kan innebära en ny vän som exempelvis kan ta hand om ditt hem och din post när du är bortrest.

Ett tips är att skriva en proffsig annons där du konkret skriver vad du är ute efter och vilka bekvämligheter som boendet erbjuder. Det är också smart att vara ute i god tid och se hur bostadsutbudet i ditt område ser ut i övrigt. Är efterfrågan stor kan du vara mer kräsen i ditt val av hyresgäst. Det skadar dock aldrig att vara “säljande” och erbjuda en hemtrevlig visning. Skötsamma hyresgäster med bra referenser växer inte på träd och har allt som oftast flera bostadsval att välja bland.

Kommentera

Liknande inlägg

Just nu har vi 3 visningshus i fyndhörnan.

X