Krav på handikappanpassning

Fråga från Anders

Hej Micke,

Tack för en bra och informativ webbplats!

Vi sitter och planerar ett attefallshus för tonårsboende och har blivit inspirerade av en artikel i Hus och Hem från Oktober 2019 (nr 10). I det attefallshuset har man sänkt golvet i den delen av huset som ligger under loftet med två trappsteg, för att få lite bättre takhöjd på loftet. Under loftet, i den nedsänkta delen, ligger toalett och dusch. När vi vill bygga likadant funderar jag på om inte trappan behöver kunna handikappanpassas med en ramp. Tilttar man i BBR ska en ramp ha en lutning på max 1:12 vilket gör det omöjligt att få plats med en ramp i ett attefallshus.

Vida har du för erfarenhet av krav på handikappanpassning av attefallshus? KOmmer kommunen kräva att en liten trapp ska handikappanpassas? Hur fungerar i så fall ett sovloft?

Om man bygger ett attefallshus som gäststuga så klassas det som en komplementbyggnad. Gäststugor får ha badrum och kök men hur ”mycket” kan man bo i en gäststuga utan att det blir permanentbostad? Om man så småningom vill hyra ut attefallaren, kan man hyra ut den som gäststuga också??

Många frågor blir det, hoppas ni har möjlighet att svara!

Hälsar
Anders

Svar från Micke

Hej Anders,

BBr ställer samma krav på komplementbostadshus som för vanliga bostadshus
Det är tillgänglighetskrav. Så tipset är att bygga attefallshus av typen komplementbyggnad.
Här kan du läsa mer om detta.

Så fort man hyr ut attefallshuset framförallt längre perioder tar man ju en försäkringsmässig risk ifall något händer. Samt risk att grannar klagar. Det ska ju inte bo någon där. Då kan det bli problem. Om någon klagar kan det kanske bara bli så att man inte får hyra ut mer vilket kanske inte är hela världen. Men själv hade jag inte velat hyra ut ett hus som inte följer brandregler osv. Men visst, har man koll på läget så kan ju detta hanteras.

Man går ju igenom en kontrollplan under byggandet av alla komplementbostäder som faktiskt tagits fram av en anledning även om dessa är asjobbiga när man bygger. Man kan tycka vad man vill om kontrollansvariga men arbetet som görs under byggprocessen kan kännas tryggt tycker jag om man faktiskt ska bo där sen. Allt från regler för brand, lukt, fukt, el, handikappanpassning, uppvärmning, legionellakoller i varmvattenrör osv osv behöver tas om hand under byggprocessen och ska bevisas via konstruktionsritningar mm mm. Mycket av dessa regler slipper man vid byggandet av en komplementbyggnad. Eftersom användningen är annorlunda.

Även beskattningen är ju annorlunda.

Hoppas det svarade på dina frågor.
Mvh Micke

Köp ditt attefallshus till rabatterat pris!
Just nu 3 erbjudanden i fyndhörnan.

X