attefallshus

Attefallshus uterum – vad kostar det att bygga ett uterum på 15 kvm

Har du en fråga om attefallshus & uterum? Ställ din fråga här så svarar vi.

Uterum skapar en frihetskänsla. Fortfarande byggs dock förvånansvärt många uterum som inte kan användas på vintern. Det är en liten investering men ökar användningen av ytan betydligt. Kosta på dig ett vinterbonat uterum om du ändå går igenom det stora projektet att bygga ett uterum. Här finner du tips och råd för att välja uterum och hur du kan inreda det.

Vad kostar ett uterum

uterum attefallshus

Kostnaden för ett uterum är oftast mindre än andra typer av tillbyggnader eftersom man ofta kan hitta färdiga paket. Dessutom innehåller dessa tillbyggnader sällan kök och badrum som driver kostnaderna uppåt i de fall man önskar detta.

Vinterbonat uterum för året runt användning

Det som skiljer ett uterum som är vinterbonat mot ett icke vinterbonat uterum är kvaliten på produkterna samt hur välisolerat din grund, väggar och tak är.

 • Grunden bör ha 300 mm isolering
 • Dina fönsterpartier och skjutpartier bör vara av isolerglas
 • Isolera tak o väggar väl, minst 200 mm isolering

Värma uterum – golvvärme eller inte och i så fall vattenburen eller el?

Att värma upp sitt uterum kan behövas. Många väljer dock att inte göra detta utan kör med någon form av värmefläkt. Vi går igenom alternativen

 • Värmeväxlare / slutet system – denna lösning behövs om du redan har ett värmesystem såsom vattenburen golvvärme och vill koppla på dig på det befintliga huset. Då kan det vara praktiskt att ha ett slutet system som är separat från den golvvärmen som flödar inne i huset. Ofta väljer man också detta för att kunna ha någon form av glykolblandning inne i uterummet ifall detta skulle frysa.
 • Värmepump – denna lösning passar framförallt om du inte vill koppla in dig på det befintliga husets värmesystem. Då väljer många en sk luft-luft värmepump som är förvånansvärt effektiva för sin kostnad. De är dock inte alltid så snygga.
 • Värmefläkt – denna lösning kan passa för dig som använder uterummet mycket sällan när det inte är varmt ute och bara vill förlänga säsongen någon vecka på våren och hösten eller ge lite extra värme kalla sommardagar/kvällar.
 • Elburen golvvärme – denna lösning bygger ofta på att man har ett isolerat golv till att börja med. Annars läcker golvet värme nedåt. Sedan lägger man ett tunt bruk på golvet och gjuter sedan in elburen golvvärme. Denna lösning bygger inte mer än någon cm.
 • Vattenburen golvvärme – denna lösning kostar mer och bygger lite på att man kopplar ihop sig med det befintliga husets golvvärmelösning. Ofta med en värmeväxlare (se ovan).

 

Vinterträdgård som uterum

En vinterträdgård som uterum är mer en tillbyggnad som påminner om ett lyxigare form av växthus, ibland benämnt som orangeri. Dessa uterum har ännu mer glaspartier än vanliga tillbyggnader.

Välja bra golv till uterummet är ett viktigt beslut

Det finns mängder med bra inspiration att hämta kring vilket golv du ska välja. Denna artikel är mer inriktad att visa alternativen för dig. Bland dessa golvtyper finns träbaserade golv, stengolv, klinkergolv och plastbaserade golv.

Olika typer av trägolv i uterummet

Det finns flera typer av vanliga golv av trä, eller imitationer av trä, som kan användas i uterummet.

 • Furugolv
 • Tryckimpregnerat golv
 • syntetiskt trägolv
 • trallgolv

Till detta kommer att ofta använder man också trägolvspånskiva som undergolv till många av golvtyperna. Även bambu är vanligt i uterummet.

Klinker uterummet

Klinker är vanlig golvtyp i uterum då det är tåligt. Tänk på att om du använder klinkergolv så kan golven bli väldigt kalla relativt stor del av året.

Betonggolv i uterummet

Betonggolv är vanligt när man har en gjuten platta och väljer att framhäva betonggolvets yta. Det kan med rätt behandling bli fräckt. Tänk på att du behöver behandla golvet så det dels blir snyggt, men också tål t.ex. vinstänk som annars lätt missfärgar golvet.

Olika typer av plastbaserade golv

Fördelen med plastgolv är att de tål fukt bra och att de är lätta att göra rent. Nackdelen är att de är av plast och lätt får en plastig känsla

 • kompositgolv
 • laminatgolv
 • vinylgolv
 • linoleumgolv

Vilken matta i ett inglasat uterum

Vilken uterumsmatta klarar kraven? Det beror såklart på hur klimatet inne i uterummet ser ut. Ju fuktigare desto mindre andel organiskt material ska du ha i uterummet, så även i mattan.

Här är vanliga mattor man kan ha i uterum

 • Filtmatta
 • Heltäckningsmatta
 • Nålfiltsmatta

Bygga uterum i sutteräng

När man ska bygga i sutteräng behöver man kunna markarbete och förstå vikten av stödkonstruktioner. Då kan det vara bra att ta hjälp av en konstruktör. Kontakta oss om du vill ha hjälp med konstruktion av uterum i sutteräng.

Stora uterumstillverkare för kompletta färdiga paket

Det finns många uterumstillverkare men de stora är

 • Willab garden
 • Skånska byggvaror

Kommentera

Liknande inlägg

Missa inte att signa upp dig för erbjudanden om visningshus.

Läs mer
X
Logo attefallshus.se

Vill du ha unika erbjudanden på Attefallshus?

Med jämna mellanrum så reas visningshus ut från våra annonsörer. Signa upp på vår lista för exklusiva rabatter och erbjudande från Sveriges ledande leverantörer av attefallshus!

Historiskt har rabatten varit mellan 130.000-270.000 kronor.

Läs mer på vår fyndhörna.

Toppen, håll nu utkik i inkorgen för erbjudanden! Följer du oss även på instagram blir vi ännu gladare: https://www.instagram.com/attefallshus.se/