Vad kostar det att bygga ett uterum på 15 kvm?

Bygga uterum med attefallsreglerna

Uterum skapar en frihetskänsla. Fortfarande byggs dock förvånansvärt många uterum som inte kan användas på vintern. Det är en liten investering men ökar användningen av ytan betydligt. Kosta på dig ett vinterbonat uterum om du ändå går igenom det stora projektet att bygga ett uterum. Här finner du tips och råd för att välja uterum, bygga uterummet samt hur du kan inreda och använda uterummet.


Hej Micke här, har du en fråga till mig om uterum? Ställ den här.

Först lite bilder på uterum som inspiration

För priser och mer inspirationsbilder, klicka här (öppnas i nytt fönster).

Använd internlänkarna för att lättare klicka dig till rätt stycke om regler

Viktiga frågeställningar inför byggandet av ditt uterum

Uterum från Skånska byggvaror
Uterum från Skånska byggvaror

Här är punkter som är viktiga när du vill bygga uterum. Vi kommer bygga ut dessa frågeställningar allt eftersom.

Vad kostar ett uterum? Priset varierar kraftigt

Kostnaden för ett uterum är oftast mindre än andra typer av tillbyggnader eftersom man ofta kan hitta färdiga paket. Dessutom innehåller dessa tillbyggnader sällan kök och badrum som driver kostnaderna uppåt i de fall man önskar detta.

Vinterbonat uterum för året runt användning

Det som skiljer ett uterum som är vinterbonat mot ett icke vinterbonat uterum är kvaliten på produkterna samt hur välisolerat grunden, väggarna och taket är.

 • Grunden bör ha 300 mm isolering
 • Dina fönsterpartier och skjutpartier bör vara av isolerglas
 • Isolera tak o väggar väl, minst 200 mm isolering

Värma uterum – golvvärme eller inte och i så fall vattenburen eller el?

Att värma upp sitt uterum kan behövas. Många väljer dock att inte göra detta utan kör med någon form av värmefläkt. Vi går igenom alternativen

 • Värmeväxlare / slutet system – denna lösning behövs om du redan har ett värmesystem såsom vattenburen golvvärme och vill koppla på dig på det befintliga huset. Då kan det vara praktiskt att ha ett slutet system som är separat från den golvvärmen som flödar inne i huset. Ofta väljer man också detta för att kunna ha någon form av glykolblandning inne i uterummet ifall detta skulle frysa.
 • Värmepump – denna lösning passar framförallt om du inte vill koppla in dig på det befintliga husets värmesystem. Då väljer många en sk luft-luft värmepump som är förvånansvärt effektiva för sin kostnad. De är dock inte alltid så snygga.
 • Värmefläkt – denna lösning kan passa för dig som använder uterummet mycket sällan när det inte är varmt ute och bara vill förlänga säsongen någon vecka på våren och hösten eller ge lite extra värme kalla sommardagar/kvällar.
 • Elburen golvvärme – denna lösning bygger ofta på att man har ett isolerat golv till att börja med. Annars läcker golvet värme nedåt. Sedan lägger man ett tunt bruk på golvet och gjuter sedan in elburen golvvärme. Denna lösning bygger inte mer än någon cm.
 • Vattenburen golvvärme – denna lösning kostar mer och bygger lite på att man kopplar ihop sig med det befintliga husets golvvärmelösning. Ofta med en värmeväxlare (se ovan).

Vinterträdgård som uterum

En vinterträdgård som uterum är mer en tillbyggnad som påminner om ett lyxigare form av växthus, ibland benämnt som orangeri. Dessa uterum har ännu mer glaspartier än vanliga tillbyggnader.

Konstruktion av uterum

uterum ritning

Konstruktionen av uterum ska dokumenteras genom ett antal ritningar.

Och ihop med dessa ritningar så finns det flera olika delar i ett uterum vars konstruktion vi kommer gå igenom.

Grundkonstruktion för uterummet

uterum ritning

Grundkonstruktionen anpassas mycket avseende hur det befintliga huset är byggt och hur mycket man vill satsa på sitt uterum.

Här är några aspekter inför val av husgrund för ditt uterum

 • Hur välisolerat vill du att uterummet ska vara
 • Hur högt över marken vill du ha ditt uterum
 • Hur ser lasterna ut för ditt uterum
 • Hur ser markförhållandena ut
 • Har det befintliga huset ut en källare

Välisolerad grund – ofta en betongplatta

isolerad grund för uterum
Betongplattan är standard idag för uterum som man vill ha välisolerade. Du kan när du ändå bygger ditt uterum också gjuta in golvvärme i plattan.

Uterummets takkonstruktion

Takets konstruktion består mestadels av de bärande delarna samt icke bärande delar såsom innertak, yttertak mm.
De bärande delarna av ett tak består av takstolar.
Det som gör konstruktionen av uterum lite mer komplex än fristående hus är anslutningen mot takfoten på det befintliga huset.

Väggar för uterum

Väggarnas konstruktion består ofta av olika träkonstruktioner som för ner lasterna från taket ner till grunden. Dessa laster ska definieras i en så kallad lastplan.

En normal väggkonstruktion så sätter man träregel med cc 600 mm eller 450 mm beroende på hur man vill fästa innerväggarnas gipsskivor. Dessa kommer i olika storlekar där de vanliga bredderna är 1200 mm och 900 mm. Detta styr hur brett man ska ha mellan reglarna.

Utöver dessa reglar så styrs väggarnas konstruktion väldigt mycket av hur mycket skjutpartier och fönster man ska ha i uterummet.

Ju mindre fönster utöver skjutpartierna desto enklare är det att bygga väggarna.

Ventilation av uterummet

ventilation uterum
Om huset byggs ihop med ett komplementbostadshus eller ett bostadshus och ska utgöra en del av huset är det bra att bygga ihop även ventilationen av huset med uterummet. Dvs du kan behöva ta fram en ventilationsplan som visar var de nya ventilerna ska sitta och räkna på hur samverkan med din övriga ventilation ska fungera.

Skjutdörrar & skjutpartier är uterummets viktigaste beståndsdelar

skjutdörrar skjutpartier uterum
Det som skiljer uterum från många andra byggkonstruktioner är skjutpartiernas / skjutdörrarnas inverkan på konstruktionen.
Dels är skjutdörrarna tunga vilket grunden behöver ta hand om. Men dessutom så skapar dessa skjutpartier rätt så höga punktlaster på grunden.
Det kommer av att man istället för cc 600 eller cc 450 mm så kan det över skjutdörrar bli en öppning om 2-3 meter eller mer ibland.
Så intill skjutdörrarna via de bärande reglarna så kan punktlasterna bli mycket höga.

Limträbalkar bär av över skjutpartierna i uterummet
För att bära av väggkonstruktionen ovanför skjutpartierna så sätter man denna konstruktion på reglar intill skjutpartierna som bär upp någon form av konstruktion som bär av takkonstruktionens laster så de förs ner i reglarna. Till detta används ofta limträbalkar.

Olika typer av golv för uterummet

golv i uterum
Att välja ett bra golv till uterummet är ett viktigt beslut. Många vill isolera golvet. Tyvärr är det inte alla som bygger en isolerad grund att lägga golvet på. Därför vill många isolera uterumsgolvet efteråt vilket ofta är svårt. Vet man att man absolut inte kommer tillbringa tid i uterummet på senhöst och tidig vår så gör det inget ofta, men många ångrar att de inte lagt lite mer kärlek på grunden för uterummet.
Läs mer om att isolera uterumsgolvet här.
De vanligaste golvtyperna är

Olika typer av trägolv i uterummet

Det finns flera typer av vanliga golv av trä, eller imitationer av trä, som kan användas i uterummet.

 • Furugolv
 • Tryckimpregnerat golv
 • syntetiskt trägolv
 • trallgolv
Till detta kommer att ofta använder man också trägolvspånskiva som undergolv till många av golvtyperna. Även bambu är vanligt i uterummet.

Klinker uterummet

Klinker är vanlig golvtyp i uterum då det är tåligt. Tänk på att om du använder klinkergolv så kan golven bli väldigt kalla relativt stor del av året.

Betonggolv i uterummet

Betonggolv är vanligt när man har en gjuten platta och väljer att framhäva betonggolvets yta. Det kan med rätt behandling bli fräckt. Tänk på att du behöver behandla golvet så det dels blir snyggt, men också tål t.ex. vinstänk som annars lätt missfärgar golvet.

Olika typer av plastbaserade golv

Fördelen med plastgolv är att de tål fukt bra och att de är lätta att göra rent. Nackdelen är att de är av plast och lätt får en plastig känsla. Det kan också göra golvet diffusionstätt vilket gör att fukt inte kan andas genom materialet. Det är bra i vissa fall och i andra fall mindre bra. T.ex. att ha på ett diffusionstätt material på en “blöt” ej uttorkad betongplatta är inte lika bra.

Här är några olika typer av plastbaserade golv.

 • kompositgolv
 • laminatgolv
 • vinylgolv
 • linoleumgolv

Vilken matta i ett inglasat uterum

Vilken uterumsmatta klarar kraven? Det beror såklart på hur klimatet inne i uterummet ser ut. Ju fuktigare desto mindre andel organiskt material ska du ha i uterummet, så även i mattan.

Här är vanliga mattor man kan ha i uterum

 • Filtmatta
 • Heltäckningsmatta
 • Nålfiltsmatta

Isolera uterumsgolvet

isolera uterumsgolv med cellplast
Många som vill isolera sina uterumsgolv har kalla golv. Detta då man ofta byggt en plintgrund för sitt uterum där man sedan bara lägger golvet ofta direkt på altantrallen, eller på någon form av rudimentär isolering.

Det vanligaste är att man lägger in cellplast underifrån, men det är inte helt enkelt eftersom du ofta har ganska nära till marken.

Bygga uterum i sutteräng

När man ska bygga i sutteräng behöver man kunna markarbete och förstå vikten av stödkonstruktioner. Då kan det vara bra att ta hjälp av en konstruktör. Kontakta oss om du vill ha hjälp med konstruktion av uterum i sutteräng.

Stora uterumstillverkare för kompletta färdiga paket

Det finns många uterumstillverkare men den största är

Skånska byggvaror

Relaterade frågor

 • Uterum på garagetak
  Hej! Vi har ett hus med garage på markplan och själva huset är en trappa upp. Så garagetaket är i höjd med golvet i huset. Vi gick avslag att bygga till ett rum på garagetaket med utgång från vårt vardagsrum eftersom 1. Det är mindre än 4.5 m till to
  Läs mer
 • Detaljplan vs. attefall
  Hej, Våran fastighet ligger inom ett planlagt område och vi får bebygga med 125 kvm bostad och 20 kvm komplementbyggnad enligt planen. Vi har redan nått upp till 125 kvm för bostaden och vill gärna bygga ett uterum/växthus som sitter ihop med huset.
  Läs mer

Lämna ett svar

Senaste frågor och svar