attefallshus växthus

Planerar du att skaffa växthus? Då bör du fundera på hur du ska använd ditt växthus. Vill du t.ex. ha växthuset att sitta i eller det ska vara ett odlingshus eller kanske kombinerat? Vad vill du ha för golv och ska huset vara isolerat, hur förankrar man växthuset i marken? Frågorna är många och mycket bör man ha tänkt på innan man startar processen.

Nedan följer några tips om du ska köpa och bygga växthus.

Placering och användningsområde

  • Vandrande skugga under dagen är det optimala placeringen för ett växthus. Det blir väldigt varmt och kan bränna plantorna om de utsätts för stark sol hela dagen. Alternativet är att man får skugga av taket med en skuggardin. Det samma gäller om du ska ha ditt växthus mer som ett uterum. Gassande sol gör att det blir olidligt varmt för vistelse under dagtid. Man kan också plantera en solälskande växt som kan fungera som skuggning.
  • Tillgänglighet från köket eller tex uteplatsen om det är möjligt. Så dina egenodlade grönsaker har nära till köksbordet. Eller så att du själv har nära att ta dig ut med lunchen på ett smidigt och nära sätt.
  • Skyddat läge. Ställ ditt växthus så att det skyddas från de värsta stormbyarna om du har möjlighet. Olika växthus har olika profil konstruktioner och detta gör att dem tål vind olika bra. På marknaden finns det växthus som säljs med stormgaranti. Dessa lämpar sig väl om du ska placera växthuset där det är tufft väderförhållande.
  • Skall huset användas för att ha en matgrupp i bör Växthusets gavelbredd vara minst 3m. Annars blir det väldigt trångt att få plats med bord och stolar när man ska gå runt. Ett smalare avlångt växthus lämpar sig bättre för odling då man på så vis använder sidorna att odla mot och med en smal gång i mitten.

Att tänka på när du ska bygga ett växthus

  • Att gjuta en platta till ett växthus är inte något som tillverkare i allmänhet förespråkar, risken för att vatten kommer hamna på golvet och sedan fryser golvet sönder då vattnet inte kan ta vägen någonstans.
  • Vill man odla i jordbäddar kräver det att man byter jord och jord förbättrar vart år så att växterna ska trivas och må bra. Ett enklare sätt är att stensätta golvet i växthuset och odla i krukor.
  • Växthus oavsett storlek och tillverkare måste förankras ner i marken och inte bara placeras på en stenläggning eller på en gräsmatta. Det vanligaste är att tillverkaren sänder med nedgjutningsjärn som ska gjutas fast i marken.
  • Växthusen som är anpassade att stå på en murad grund har fördelen att muren alstrar värme. Detta är positivt av odlingssynpunkt då växterna får jämnare dygns temperatur. Glaset kommer upp en bit från marken och muren fungerar som ett skydd mot stenskott eller liknande. Olika tillverkare av växthus kan erbjuda olika murhöjder. Det ena är inte bättre än det andra utan man ska välja den mur höjd som man estetiskt tycker är mest tilltalande. En hög mur ger mer rumskänsla än en låg mur. En låg mur ger mer ljusinsläpp vilket kan både var för och nackdelar beroende på vad man odlar.
  • Om man önskar att ha tillgång till vatten och el inne i sitt växthus är detta något man ska ha med i planeringen då grundarbetet görs. Det är alltid en fördel att ha tillgång till både el och vatten oavsett vad tanken med växthuset är. Odling som umgänge!

Alla bilderna i artikeln är från Willabgarden.

Ytterligare läsning om växthus