Köpguide för attefallshus

Checklista för att bygga attefallshus

Tips för hur du köper ditt attefallshus

Här samlar vi tips för vad vi anser att du bör tänka på innan du köper ett attefallshus. Speciellt de nyckelfärdiga behöver man titta extra noga på så man inte jämför äpplen och päron.


Hej Micke här, har du en fråga om att köpa attefallshus? Ställ den här.

Navigera enkelt i artikeln genom att klicka på länkarna nedan

Husvisning

köpguide attefallshus
När man tittar på ett hus på nätet är det bra med riktigt kvalitativa bilder. Men inget går upp mot ett bra besök i t.ex. ett visningshus så du får uppleva attefallshuset i verkligheten.

Visningshus ger inspiration om vad som kan åstadkommas i ett attefallshus. Inte minst utifrån de begränsningar som ändå attefallshuset sätter med sina ramar om 4 m i bygghöjd, 25 kvm för komplementbyggnader och 30 kvm för bostadsstandard (sk komplementbostadshus).

Vår rekommendation är därför att alltid fråga efter en husvisning.

Tänk på byggherre ansvaret

byggherre attefallshus
Det många inte tänker på är att konsumenten som köper ett attefallshus oftast är byggherre. Det betyder att det ligger ett stort ansvar på dig som kund att förstå vad du köper. Byggherrens ansvar är omfattande.
Se till att den som levererar till attefallshus och ska driva en eventuell entreprenad tar det ansvar som förväntas och att projektet genomförs på rätt sätt utifrån kontrollplaner när så behövs, rätt dokumentation finns, försäkringarna finns och täcker det som förväntas täckas.

Gå igenom offerterna noga

offert attefallshus
Det är viktigt att du förstår vad du köper innan du skriver på något. Du behöver se till att du jämför samma mellan olika offerter. Vad är det för produkter som följer med i t.ex. köket. Vad har de för kvalitet. Om du köper ett nyckelfärdigt attefallshus.

Av kostnadsskäl vill man inte heller få otrevliga överraskningar. Så när man använder begreppet nyckelfärdigt. Vad menas med det.

Betalningsvillkor

När man skriver på för ett attefallshus så ska man aldrig betala mer än max 30-40% innan ditt hus står på plats.

Se till att du fått ett startbesked innan du genomför transaktionen. Ifall du inte får ett startbesked, vad händer då?

Se till att du får rätt betalningsvillkor från din hustillverkare.

Följande betalningsvillkor är hämtade från Extrahuset som säljer Nyckelfärdiga attefallshus:

 • Vid STARTBESKED (handpenning 35%)
 • EFTER leverans (60% inom 5 dagar efter leverans) och vid godkänd leverans (5%)

Tänk dock på att olika leverantörer har olika villkor. Jämför och förhandla, då bägge parter ju vill göra en affär.

Krav från kommuner

krav kommuner attefallshus

Det är inte helt enkelt att förstå vad attefallsreformen egentligen möjliggör för en som inte byggt ett hus förut. Det reformen gjort är att man gör det lättare att få ett bygglov. Men bara för att du får ett bygglov så betyder inte det att själva projektet är enklare än andra hus om det inte framgår tydligt. Det är extra viktigt för attefallshusen som är 30 kvm stora. Dessa är sk komplementbostadshus och då verkar en annan del av boverkets byggregler.

Inte minst följande krav tittar kommunerna extra på

Underskatta därför inte jobbet med att driva projektet och den dokumentation som förväntas av dig. Ta gärna hjälp av hustillverkaren som är mer van vid detta. Säkerställ också att kostnaderna regleras vartefter. Tänk igenom ifall något av ovanstående delar sätter käppar i hjulen för ditt projekt, vad händer då.

Tillgänglighetskrav

tillgänglighet attefallshus

Tillgänglighetskraven för attefallshus varierar stort mellan 25 kvm och de som får byggas med 30 kvm.

Läs mer om tillgänglighetskrav för 30 kvm attefallshusen i denna pdf som jag tycker är bra. Den är utgiven av kommuner som gått samman för att pedagogiskt förklara hur man kan tänka kring tillgänglighet.

Isolering och energieffektivitet

checklista isolering attefallshus
När ett hus ska byggas som komplementbostadshus så ska de leva upp till boverkets byggregler om energieffektivitet.

Det innebär att husets stomme behöver vara välisolerad. Det gäller samtliga delar såsom grund, väggar och tak. Läs mer om grunden här.

Grunden och markförhållanden

checklista grund attefallshus
Ett hus som byggs i boendestandard, som ju är anledningen till att attefallsreformen infördes så ställer det som bekant krav på isolering och energieffektivitet. Men det stannar inte där. Du behöver även leva upp till boverkets krav om fukt, lukt mm. Det gör att kommunerna börjat ställa allt högre krav på din byggtekniska lösning för grunden. T.ex. så har kommunerna blivit mycket mer kinkiga med att få in grundritningar än tidigare. Dessutom behöver de säkerställa att grunden lever upp till de krav som finns på fukt och lukt. Där har grunder såsom den uteluftsventilerade krypgrunden och plintgrunden börjat få seriösa problem med att bli godkända om man inte har genomfört en sk fuktsäkerhetsprojektering som säkerställer att fukten inte skadar huset.

Det gäller faktiskt inte bara komplementbostadshus (30 kvm) utan kommunerna kan även kräva det på komplementbyggnader.

Kommunerna har även börjat ställa mycket högre krav på att man har koll på markens förhållanden. Dvs så huset inte sätter sig.

Generella frågor om att köpa attefallshus

Här är frågor som är lite mer generella:

 • Attefallshus fabrik eller på plats?
  Vi sätter upp ett Attefallshus, 25-26 kvm. Både för uthyrning och extra boende för gäster. Vi har kontakt med arkitekt som just nu gör ritningsförslag. Vi kan tänka oss att huset byggs på fabrik eller på plats. Om i fabrik skulle vi behöva få huset u
  Läs mer
 • Modell?
  Vilken modell rekommenderar du om jag vill ha ett hus i lantlig stil som ska vara ett åretruntboende? Hej Linda, Vi är ju objektiva bland våra annonsörer. Så det finns många. Men skickat dig lite namn som vi lärt känna som kan lösa lantligheten Med V
  Läs mer
 • Alternativ till attefallshus
  Hej! Ni verkar vara experter inom området och då jag inte lyckas hitta det jag söker på Google hoppas jag att ni kan hjälpa mig. Som jag har förstått är attefallshus en komplementbyggnad vilket innebär att det krävs en huvudbyggnad för att få bygga.
  Läs mer
 • Attefallshus med två sovrum
  Vi planerar att bygga ett Attefallshus på 30m2 på tomten där vi tänker att två tonårsgrabbar kan bo. Huset ska ha ett enkelt kök, plats för soffa + TV, badrum med toa och dusch och ett sovrum, samt ett sovloft (eller två sovrum om möjligt). Har ni nå
  Läs mer
 • Hjälp med att bygga attefallshus
  Vi ska bygga attefallshus och pool behöver hjälp med rubbet. Kan tänka oss ett nyckelfärdigt attefallshus eller rita eget. Med vänlig hälsning, Tina Hej Tina, Jag skickar dig bra kontakter för både poolen och attefallshuset Lycka till med ditt projek
  Läs mer
 • Trovärdiga leverantörer-garanti
  Hej Micke! Har sett en del på nätet som säger att många leverantörer startar upp nya företag bygger med fusk och sedan går i konkurs så de inte behöver åtgärda något och man förlorar massvis på detta. Har du några trovärdiga leverantörer som tar hand
  Läs mer
 • trappa
  Hej Micke, Tack för en bra site med mycket användbar information! Vi tittar på att bygga ett 30kvm Attefallshus med 1 sovrum på bottenplan, loft och en trappa. Vi har sett att de flesta leverantörer erbjuder detta men med stege istället för trappa. T
  Läs mer
 • Två sovrum
  Hej! Tack för en bra webbsida! Jag letar efter en leverantör som erbjuder en bolundare som har två sovrum som man kan stänga dörren till. Det räcker alltså inte med ett loft som har öppet ner, utan det ska kunna gå att stänga om sig. Det går bra, och
  Läs mer
 • Hitta attefallshusbyggare samt grund
  Hej Jag har köpt sommarstuga och skulle behöva bygga ett attefallshus på tomten. Det finns en friggebod på 12 kvm så ytterligare en friggebod är ju inte möjligt då enligt regler. Förstår dock inte vad som skiljer ett attefallshus utan kök och badrum
  Läs mer
 • Leverantör till ö
  HEJ! Vi har en liten koloni-stuga på en ö utan fast båttrafik, Gråen precis utanför Landskrona i Skåne. Vi vill riva den och ersätta med ett Attefallshus antingen byggsats eller totalentreprenad. Huset skall uppföras på plintar och framdragen el och
  Läs mer

Lämna ett svar

Senaste frågor och svar

Köp ditt attefallshus till rabatterat pris!
Just nu 3 erbjudanden i fyndhörnan.

X