Grund för attefallshus - Platta på mark
Platta på mark för Attefallshus
- Vad är platta på mark
- Platta på mark: Fördelar
- Platta på mark: Nackdelar
- Tjocklek på platta och mängd isolering
- Vinterbonad och golvvärme
- Sälvbyggargrunden
- Attefallshus med källare: Platta på mark
- Garage & Växthus: Platta på mark
- När man inte ska bygga med platta på mark: Sutterängtomt
- Ta in en kostnadsfri offert
Vad är platta på mark
Platta på mark: Fördelar
Platta på mark är som bäst lämpad för dig som vill bygga huset på plats. Platta på mark möjliggör även golvvärme i betongplattan
- Den grund som möjliggör högsta takhöjden. På grund av att grunden möjliggör en låg sockel, så kan man öka den invändiga volymen och takhöjden. För att jämföra med en plintgrund som i sin tur kräver 200 mm under huset. Om isolering även ska på där, så minskas takhöjden drastiskt
- Den mest estetiskt tilltalande grunden på grund av dess låga höjd
- Bästa valet för dig som platsbygger och söker året runt standard. Även hybridgrunden ger en bra standard året runt
- För dig som söker ett platsbyggt hus med vattenburen golvvärme så är platta på mark det bästa valet pga priset på golvvärmen är billigare än för bjälklag.
- För dig som söker en välisolerad grund så är platta på mark ett bra val
- För dig som vill bygga ett attefallshus med källare så är platta på mark det bästa (enda) valet.
- Cellplasten i grunden är kapillärbrytande, som gör den fuktsäker.
Betongplatta för attefallshus är en rejäl grund som med rätt utförande gör så att man får en hållbar och stabil bas för huset.
Platta på mark: Nackdelar
Platta på mark passar inte ifall huset levereras med färdigt bottenbjälklag. Levereras huset med färdigt bottenbjälklag kan man i princip inte använda betongplattan. Istället bör man använda krypgrund, hybridgrund eller plintar. Platta på mark passar inte så bra ifall det är en kuperad bergstomt om man vill undvika att spränga eller dyra terasseringslösningar.
Att gjuta en betongplatta för attefallshus har enligt mig följande nackdelar
- Är desvärre inte en så kostnadseffektiv grund i jämförelse med en krypgrund eller en plintgrund, speciellt inte vid småhus pga markarbetet det kräver.
- Nyckelfärdiga attefallshus med färdigt bjälklag lämpar sig inte med en krypgrund
- Kräver betong vilket ger ett större CO2 utsläpp än grunderna som byggs på bjälklag i produktionen av grunden. Sätt ur hela huset livccykel är ekvationen inte lika enkel. Då kan betongplattan tjäna in sig.
Min slutsats är att platta på mark må vara den bästa grunden, men lämpar sig inte i alla fall. Detta är varför jag tror på en lätt renessäns för olika typer av balkgrunder. Detta då de lämpar sig bättre för priseffektiva attefallshus som byggs i fabrik och kan fraktas till Sverige.
Tjocklek på platta och mängd isolering
För ett att ha attefallshuset vinterbonat kräver det en god isolering, som är lika viktig i plattan som i väggar och tak. Kom ihåg att en bra isolering minskar driftskostnaden av huset genom effektivare uppvärmning. Det är också ett mer miljövänligt alternativ.
För ett vinterbonat attefallshus anser jag att man åtminstone bör ha följande tjocklek:
Grunden: 300 mm
Väggar: Mer än 200 mm
Tak: 400 mm
Var det gäller tjockleken för plattan så är det inte samma krav som för mer komplexa konstruktioner. Ett attefallshus har begränsade laster. Standardtjockleken för en betongplatta är runt 10cm. Denna standard anser jag man även kan hålla för attefallshus. Detta skadar inte ur konstruktionssynpunkt. För dig som önskar en tunnare platta anser jag att plattan aldrig bör vara mindre än 8 cm, speciellt inte med armering och golvvärme. För vattenburen golvvärme är det minst 10 cm som gäller för plattan. Annars riskerar armeringen att bli synbar och du kan därmed få andra problem.
Vinterbonad och golvvärme
Attefallshus med källare: Platta på mark
Ett sätt att maximera sina kvadrametrar är att bygga ett attefallshus med källare. För attefallshus räknar man byggarean (max 30kvm) med max 4 från marknivå till taknock. Dock finns det ingen begränsning i hur långt ner man kan bygga. För dig som därmed önskar bygga ett attefallshus med källare rekommenderas platta på mark. Du får då en källare med en välisolerad platta som möjliggör golvvärme.
Garage & Växthus: Platta på mark
För växthus används platta på mark så gott som alltid. Här handlar det om att du vill ha en välisolerande platta för att säkerställa temperaturen året runt. Växthus har även en sockel som med fördel byggs ner i grunden.