Tiny houses i Sverige

Allt du behöver veta om Tiny Houses

tiny house
Tiny house trenden tar Sverige med storm. Troligen biter trenden extra starkt i just Sverige eftersom vi har en lagstadgad rätt i Sverige att bygga sk attefallshus bygglovsfritt.

Tiny house i korthet

 • Tiny house begreppet kommer från USA och är egentligen en rörelse som syftar till att bo kostnadseffektivt och mer miljövänligt.
 • Tiny houses i Sverige är bygglovsfria upp till 30 kvm och står över detaljplanen.
 • Tiny houses skiljer sig från attefallshus för det syftar mer på bostad än vad attefallshusen gör. Dvs man bygger antingen ett litet hus med bygglov, eller ett komplementbostadshus enligt attefallsreglerna.

Fråga micke om Tiny houses


Har du en fråga om Tiny Houses i Sverige? Ställ din fråga här så svarar jag.

Använd internlänkarna för att lättare klicka dig till rätt stycke om regler

Tiny house rörelsen

Bilder på tiny houses i Sverige

Mer information

Introduktion till tiny house begreppet

Tiny house är ett begrepp som kommer från USA ursprungligen. Husen som det syftas på är mindre och var till en början ofta portabla. Ofta byggda på en släpvagn eller hjul.
Husen är som begreppet låter, betydligt mindre i storlek än ett traditionellt hus. Det gör att man snabbt kopplar dem till sk attefallshus i Sverige.
Eftersom begreppet kommer från USA finns det standardmått man refererar till och där man anger storlekar i fot (square feet). Husen är vanligtvis mindre än 400-500 kvadratfot. Tiny house begreppet syftar också mer än bara en typ av hus. Det är nästan som en rörelse som även införlivar att husen ska vara designade för att vara energieffektiva och minimalistiska, med fokus på enkelhet och hållbarhet.
De har ofta en kompakt layout som inkluderar ett vardagsrum, kök, badrum och sovutrymme, och är utrustade med grundläggande bekvämligheter som el, VVS och värme. Små hus kan användas som en primär bostad eller som en sekundär bostad, till exempel ett fritidshus eller en hyresfastighet. De blivit mycket populära de senaste åren som ett alternativ till traditionella bostäder och som ett sätt att leva mer hållbart.

Hur många “Tiny Houses” byggs per år

Vi har sammanställt statistik över hur många sk attefallshus som byggs varje år.
Se vår statistik här.

Bygglovsfritt eller inte?

Bygglov tiny house
Ett “Tiny House” för privatmarknaden i Sverige kan byggas på två sätt. Antingen som huvudbyggnad (en- eller tvåbostadshus) eller som en komplementbyggnad/komplementbostad till huvudbyggnaden.

Ska man av t.ex. kostnadsskäl bygga ett mindre hus som huvudbyggnad så gäller normalt bygglov. Både i detaljplanerade områden och i områden utanför detaljplan.
Ska man ha ett tiny house som komplement till ett redan befintligt en eller tvåbostadshus, så finns i Sverige attefallshusreglerna. Dessa regler står över detaljplanen och om reglerna uppfylls, får kommunen inte neka tillstånd att bygga ett sk attefallshus.

Mer om lagar och regler för tiny houses?

attefall till salu
När det kommer till regler för tiny houses så fokuserar vi här på reglerna utanför bygglovsprocessen, dvs det som denna hemsida är specialiserad på. Dvs attefallshusreglerna.

Sammanfattningsvis så om du bygger ett tiny house som ett komplement till din befintliga huvudbyggnad så gäller följande attefallshusregler.

 • tiny houses står över detaljplanen , dvs kan byggas bygglovsfritt
 • tiny houses får byggas upp till 30 kvm
 • tiny houses som byggs upp till 15 kvm står under sk friggebodsregler
 • maxhöjden för tiny houses är 4 m, mätt utifrån medelmarknivån
 • du får bygga bygglovsfritt om ditt tiny house står mer än 4,5 m från tomtgräns

Läs mer om reglerna här.

Tiny house som rörelse snarare än bygglovsrelaterat

tiny house är en rörelse - attefallshus relaterar till bygglovsfria byggnader
Även om det finns likheter med attefallshus och “tiny houses” så finns det också stora olikheter.
Tiny houses relaterar mer till en rörelse, ett sätt att leva. Attefallshus relaterar till att ett hus är bygglovsfritt. Men absolut har det blivit ett begrepp i Sverige att man ska “bygga ett attefallshus” så menar man att man ska bygga ett mindre hus, så visst är det så att storleken förenar de bägge termerna.
Rörelsen syftar till att leva ekonomiskt och lägga pengarna på att leva istället. Detta tror jag kommer resonera väldigt väl med framförallt unga i Sverige pga att bostadspriserna skenat så mycket senaste 20 åren. Så förutsättningarna för att denna rörelse även kommer till Sverige på ett mer utpräglat sätt är goda.

Inspiration bilder på “Tiny Houses”

Generella frågor om tiny houses

Attefallshus
Här följer generella frågor jag fått kring Tiny houses.

 • Matcha tomägare med tinyhouseägare
  Finns de någon hemsida eller organisation som matchar Tinyhouseägare med Villaägare? Vi har köpt en tom Tinyhouse pa hjul vilken vi bygger ut just nu men vi söker fortfarande för en laglig lösning att ställa upp och bo i den. Hälsningar Markus Hej Ma
  Läs mer
 • Attefallshus “Examensarbete om Tiny Houses”
  Hej, Mitt namn är Emelie och jag läser Samhällsplanering på Stockholms universitet och håller på med mitt examensarbete. I detta arbete försöker jag förstå ifall konceptet Tiny Houses skulle kunna vara en del för att minska bostadsbristen. Och då de
  Läs mer

Senaste frågor och svar