Fråga från Erik

Hej,

Jag har några frågor.

Räknas det som attefallshus om det följer reglerna för dessa? Och kan man få bo permanent i huset? I mitt fall finns annat boningshus på tomten. Hur är det med vikten på huset? Hur ska man tänka, läste någon artikel där de påstod att det inte fick väga mer än 3,5 ton för vanligt b körkort. Men det är väl med bilen inräknad? Annars kan man bygga tyngre och låta en lastbil eventuellt flytta huset?

Med vänliga hälsningar
Erik

Svar från Micke

Hej Erik,

Reglerna för attefallshus är samma oavsett vad du kallar det för.

Tinyhouse skiljer sig i hur de kom fram jämfört med attefallshusen.

Tinyhouses kom fram som någon form av hus man kan bygga på en ram på hjul. Så du kan flytta den.
Attefallshusen går mycket sällan på hjul.
Så vill man kunna flytta sitt tinyhouse med sin vanliga bil, visst då finns det regler för det med B-körkort osv. Man får då fråga sig hur ofta man tänkt göra det och avväga den kostnaden (och framförallt begränsningar) detta innebär och väga det mot viktbegränsningarna det medför. Jag hade själv för en “halvpermanent” installation kunnat ta att det kostar en slant (typ 30-40 000 kr) för att anlita lastbil osv mot att jag hade fått ett bättre attefallshus.

Vet inte om jag svarade på frågan.

Dessa grundbalkar är bra för de kan man flytta med så länge du inte bygger för tungt hus så du måste gjuta ihop balkarna. Gjuter man ihop balkarna går de inte att flytta men klarar enorma laster . Är det ett inte för tungt attefallshus klarar balken i sig lasterna och kan då flyttas med huset.

Med Vänlig Hälsning
Micke
Attefallshus.se