Fråga från Rasmus

Hej Micke

Jag tänkte bygga om vedbod till attefallshus, vilka regler gäller?
Jag tänkte inte riva vedboden då den är en stabil och fin träkonstruktion med plåttak. Jag kommer att ta bort det gamla golvet som finns i halva och gräva ur, lägga rör för avlopp od, lägga nytt golv, isolera och inreda till bostad men blir nog bara sommarboende eller tillfälligt boende då permanent behöver mer genomgripande förändringar.
Den är 6,70×4,40 utvändigt och 4,00 hög och ligger på landet utanför krav på bygglov och grannen gillar planeringen. Så jag tänker att det är bara att köra!
Funderar på vilken grund som är bäst, att gjuta platta eller om plintar funkar lika bra – det verkar enklare och billigare.
Min fråga är mer om det är värt att satsa på komplementbostadshus för året runt eller om det är för krångliga regler? Eller ska jag göra en enklare komplementbyggnad?

Mvh Rasmus

Svar från Micke

Hej Rasmus,

Ska du bygga plintar på ett hus som redan står där? Har den inte en grund redan?

Jag hade satsat på komplementbyggnad om du inte ska hyra ut huset. Betydligt enklare process med kommunen.

Angående grunden
Jag gillar ju plattan om man vill ha varma golv. Plintgrunder behöver vara så välisolerade jämfört med
Plattan då du får in kall luft under huset. Fuktproblem, högre bygghöjd (ganska stor skillnad faktiskt eftersom attefallshus har 4 m höjdbegränsning). Folk snålar på grunden på ett hus som ska stå i 100 år. Förstår inte sånt ärligen. Har man berg så förstår jag det för då behöver man spränga vilket blir orimligt dyrt. Men annars är plattan mitt val. Med det sagt vet jag att har folk väl bestämt sig spelar det ingen roll vad en kille på nätet som jag är säger

Hoppas det svarade på din fråga.

Mvh MickeAnnons