Möjligheten med attefallsbyggnader har för många inneburit att drömmen om ett eget attefallsgarage äntligen kan bli verklighet! Som alternativ till det traditionella lösvirkesbyggandet finns ett antal olika aktörer ute på marknaden som erbjuder monteringsfärdiga byggsatser. Detta kortar ner byggtiden, samtidigt som det även säkerställer att du som beställare får en beprövad konstruktionslösning till ett bra pris!

I exemplen nedan från Lundqvist Trävaru AB, är utgångspunkten alltid 2,4m höga väggar med stående ytterpanel, en rejäl 45x145mm regelstomme samt ett enkelt och funktionellt plåttak.

Klicka på länken/bilden för att komma vidare till tillverkarens hemsida där du kostnadsfritt och utan registrering både kan förändra byggsatsen, skriva ut ritningar och få fram en egen prisindikation. Läs mer om regler för attefallsgarage under bilderna.

Attefallsgarage (exempel)

Attefallsgarage alternativ 1

Attefallsgarage 3,6×6,0x2,4-22
Ett stilrent, enkelt och prisvärt attefallsgarage som smälter väl in i de flesta områden. Stora möjligheter att via 3D-kalkylator sätta en mer personlig prägel på garaget med t.ex. fönster, ytterpanel eller varför inte en annan typ av yttertak!

Länk till 3D-kalkylator

Attefallsgarage alternativ 2

Attefallsgarage 3,6×6,0x2,4-14p
Om attefallsgaraget ska ha en lite modernare stil är pulpettak ett snyggt sätt att sticka ut från mängden. Med denna modell som utgångspunkt finns fortfarande alla möjligheter att själv designa garaget exteriört via 3D-kalkylator!

Länk till 3D-kalkylator

Attefallsgarage alternativ 3

Attefallsgarage 3,6×9,6×2,4-22
För att maximera nyttan av ditt attefallsgarage finns även möjligheten att ansöka om 15kvm skärmtakstillbyggnad. Här är ett “extra-allt” exempel med trevliga ljusinsläpp, separat gångdörr och rejält skärmtak i bakkant där cyklar, grill, ved och annat smått och gott kan stå torrt och tryggt under tak.

Länk till 3D-kalkylator

Attefallsregler för t.ex. garage eller carport

 • Rätten att bygga Attefallshus gäller både utanför och innanför detaljplanerat område (ett Attefallshus får strida mot detaljplanen)
 • Den sammanlagda byggnadsarean av alla Attefallshus som uppförs på tomten får inte vara större än 25,0 m²
 • Attefallshuset får ha en taknockshöjd på högst 4,0 meter
 •  Byggnaden får inte placeras närmare tomtgräns mot granne än 4,5 meter, om inte de grannar som berörs medger det
 • En anmälan måste skickas in till byggnadsnämnden och startbesked ska lämnas innan bygget får påbörjas
 • Slutbesked krävs innan byggnaden får tas i bruk (läs mer)

Regler för skärmtak till garage

 • För en- och tvåbostadshus och till dem hörande fristående uthus, garage och andra små byggnader krävs det inte bygglov för att bygga ett eller flera skärmtak (under attefallsreglerna)
 • Den sammanlagda arean på de skärmtak som uppförts på tomten utan bygglov får inte överskrida 15 m²
 • Skärmtaket kan vara över en skyddad uteplats vid en bostad eller över en altan, balkong eller entré
 • Bygglovsbefriade skärmtak får uppföras både inom och utanför detaljplanelagt område
 • Skärmtaket får inte placeras närmare tomtgräns mot granne än 4,5 meter, om inte de grannar som berörs medger det (källa)

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste frågor och svar