Det finns en rad olika saker att tänka på när man skall välja attefallshus. Dels så bör man fundera på vad huset skall användas till, om man vill bygga ett eget hus eller kanske köpa en nyckelfärdig modell. Vidare så måste man också ta sig en funderare gällande vilken sorts grund huset skall stå på, om man vill bygga till en källare och hur dräneringen görs på bästa sätt. Detta är ett hus som antagligen kommer behöva både el och vatten, så att tänka på hur detta skall fungera är också av stor vikt. Ett sätt som uppmärksammas en hel del är att använda sig av solceller för uppvärmning av attefallshusen. Nedan följer mer information om detta, du hittar även mer information om solceller till attefallshus här.

Att använda sig av solceller vid sitt attefallshus

Energi från solen får allt mer uppmärksamhet i Sverige, trots att man inte har ett soligt väder året om. Men att använda solcellspaneler för attefallshuset kan vara en smart lösning, just för att detta hus antagligen inte drar samma energi som ett större hus. När solens strålar når solcellspanelerna så omvandlas detta direkt till el (likström), som via en växelriktare blir till växelström. Detta leder till att energin kan försörja de grundläggande behoven som finns i attefallshuset (tv, dator, mobil laddning, belysning). Under det varmare sommarhalvåret i Sverige så kan denna lösning fungera bra, men om attefallshuset även kommer att fungera under vintern så bör man ha något sorts komplement för att få tillräckligt med energi.

Hur bör man montera solcellspanelerna vid attefallshuset?

Det finns olika storlekar på solpanelerna och de varierar mellan 5 till 200 W. Dessa behöver dock även en regulator vilket är en maskin som ser till så att batterierna vid panelerna inte blir överhettade samt fungerar som en sparbank. Solpanelen kräver inte något större underhåll utan endast rengöring. Man bör dock montera solpanelerna i ett söderläge som är skuggfritt. Det bör finnas en vinkel på mellan 10-45 grader från marken. Detta gäller speciellt om man vill ha så bra elproduktion även under vintern. Vidare så bör man investera i en väggkonsol, kablar, kabelklammer och stickpropp för bästa monteringen. Priset för ett komplett paket varierar såklart på hur stora solcellspaneler man vill köpa.

Liknande inlägg