Fråga från Sandra

Hej,
Vi planerar att bygga ett Attefallshus på 25 kvm. Vi har idag ett förråd som står 40 cm in på tomten och planen är att sätta attefallshuset i linje med det. I tomtgräns har vi en privat lekplats som ägs av vår samfällighet. Vi har fått underskrivet av styrelsen att sätta det 40 cm in på tomten. Malmö kommun har nu godkänt bygganmälan men hävdar att de måste komma ut och göra utstakning och lägeskontroll för ca 10 000 kr utöver bygganmälan. Läser man på boverkets hemsida om utstakning så står det att kommunen borde sätta upp riktlinjer men det står även att när det gäller mindre byggnader så bör byggherren kunna ta ansvar själv. Det står ju även att man skall försöka undvika det då det fördyrar för den enskilde. Bör inte Attefallshuset gå som en mindre byggnad? Kommunen påstår att de har en gräns på 80 cm men vi kan inte hitta den infon och än så länge har vi inte kunnat få dem till att skicka oss den infon. Gäller dessa regler även för Attefallshus?
Tack på förhand,
MVH
Sandra

Svar från Micke

Hej Sandra,

Min bedömning är att så länge man är inom 4.5 meter från tomtgräns, så får kommunen lägga sig i vilket de ofta gör är min erfarenhet (får många såna frågor). Man kan överklaga till länsstyrelsen men det riskerar att dra ut på tiden.

När det handlar om utsättning , speciellt för attefallshus nära tomtgräns så är det enligt mig också en fördel att kommunen gör det. Fått frågor där kommunen inte gjort det utan man gjorde det själv som ni vill göra och attefallshuset hamnade fel vilket upptäcktes av kommunen vid slutmötet. De riskerade då att huset skulle behöva flyttas vilket var lite katastrof. Utsättningen är jätteviktig.

Mvh Micke
Attefallshus.seAnnons