Attefallshus som gränsar prickad mark

Fråga från Frida

Hej
Jag har lämnat in en anmälan om attefallshus till kommunen (växthus 17kvm) som jag avser placera 2 m från gränsen till min granne. Grannen godkänner placeringen men kommunen säger nej med hänvisning till att det är prickad mark på grannens gräns.

Kan det stämma? Jag har inte fattat reglerna så enl er sida?

Svar från Micke

Hej Frida,

Detta låter mycket konstigt. Så kommunen godkänner INTE detta då marken på grannens sida är prickad???

Till att börja med är prickad mark en detaljplanfråga. Attefallsreglerna står över detaljplanen. Och det finns INGET i attefallsreglerna som täcker detta undantag.

Med godkännande från grannen ska det inte vara några problem. Berätta för kommunen att ni tänker överklaga till länsstyrelsen för jag är säker på reglerna vad de säger. Kommuner försöker bråka för de gillar inte att något står över kommunens detaljplanemonopol.

Flera jag rådgivit tidigare har efter min konsultation/rådgivning hotat med överklagande. Då har de fått igenom sin bygganmälan eftersom kommunen då tvingas tänka till och inte bara häva ur sig något som är fel.

Lycka till!

Med Vänlig Hälsning
Mikael Asp-Tjällden