Fråga från Bo-Åke

Jag funderar på en hybridgrund till mitt Attefallshus 30 kvm (tillverkare: Max Attefall AB).
Tillverkaren föreslår markskruv, Sluta Gräv. Vilket är priset ungefär för respektive konstruktion? och vilken grundläggning föreslår du?
Med vänlig hälsning,
B.Å

Svar från Micke

Hej Bo-Åke,

Det beror på hur långsiktig man är.

Man kan inte jämföra priset ens. Det är mycket mycket dyrare att lägga en ordentlig grund. Men du får också en ordentlig grund.

Kan inte säga mer än så. Med det sagt så är inte markskruv dåligt på nåt sätt. Men det är för mig en typ av plintar. Och jag tycker att i Sverige är plintar sådär med det klimat vi har. För attefallshus finns det absolut en marknad menar jag. Så jag
återkommer till hur långsiktig man är och hur användningen av huset är. Ska man använda året runt (det är uppvärmt) så menar jag att en bra grund är en fördel. Speciellt eftersom du då gräver ner grunden och då får potentiellt högre takhöjd i huset. Detta är ju ett av de stora begränsningarna med ett attefallshus, dvs max 4 m i utvändig takhöjd . Att då höja upp huset (minst 200 mm) med plintar/markskruv – sen minst 300 mm isolering, sen golv osv så är man uppe i halvmetern minst ovan mark. Det ger begränsningar i markhöjd.

Hybridgrund är sällan rätt om du inte bygger huset själv. Detta då det ofta är för mycket isolering i bjälklaget. Får inte vara mer än 7 cm för att den lilla luftspalten mellan grundisoleringen och bjälklaget ska hamna på varma sidan.

Hoppas det svarade på frågan.

Med Vänlig Hälsning
Mikael Asp-TjälldenAnnons