attefallshus

Bolundare

Bolundare - Ett nytt begrepp för Attefallshus

Bolundare

Sedan den 1 Mars 2020 har ett nytt begrepp inom fritidshusbranschen uppkommit, Bolundare. Det råden en del frågor kring vad begreppet Bolundare innebär och vad skillnaden är gentemot Attefallshus som det oftast associeras med. På denna sida går vi igenom varför det kallas för Bolundare och vilka regler som gäller
attefallshus med takterass

Vad menas med bolundare

2014 infördes Attefallsreformen, som möjliggjorde att man fick bygga 25 kvm stora komplementbyggnader/komplementbostäder bygglovsfritt. Syftet med denna reformen var att lösa den rådande bostadsbristen, genom att möjliggöra att man kan hyra ut sitt attefallshus. Efter hand har intresset ökat och det byggs nu ännu fler attefallshus för varje år som går. 1 Mars 2020 infördes så kallade Bolundreformen, som syftar till att man nu får bygga 30 kvm stora Attefallshus som nu då kallas för bolundare. Från den 1 Mars 2020 fick man bygga 30 kvm stora komplementbostäder, och sedan den 1 Augusti 2020 gäller även samma för komplementbyggnader.
Fem kvadratmeter kan spontant uppfattas som inte alls mycket, men de extra fem kvadratmeter ger utrymme för en toalett, tvättmaskin, förvaring i form av skåp, större sovloft och mer effektiva planlösningar. Något som folk med glädje har använt sig av.

Vad skiljer ett attefallshus mot en bolundare

Skillanden mellan Attefallshus och Bolundare är ganska vag och går inte riktigt att jämföra med en friggebod.
Attefallsreformen trädde i kraft 2014 och marknaden har sedan dess byggts upp med entreprenader, forum och leverantörer. Bolundsreformen har därmed blivit ett lagtillägg av Attefallsreformen som möjliggör 30 kvm istället för 25 kvm. Så trots att Bolundsreformen har trätt i kraft så har den snarare setts som en lagändring för attefallshus och gjort att marknaden har anpassat sig från 25 kvm stora till 30 kvm stora attefallshus. Detta i och med att alla regler är densamma förutom fem kvadratmeters skillnad, varpå leverantörer har kommit på nya designer och fler möjligheter att leka med för sina “Attefallshus”. Så begreppet Bolundare existerar men har inte riktigt blivit lika etablerat som Attefallshus.

Regler för Bolundare

attefallshus med källare

Regler för Bolundare är de samma som för Attefallshus med dagens regelverk. Detta gör att man bygglovsfritt kan bygga upp till 30kvm stora fritidshus, så länge alla regler följs. Attefallsreglerna/Bolundsreformen står över detaljplanen, vilket gör att man undgår processen med bygglov.
När man mäter storleken på Bolundare menas byggytan som ditt hus upptar och har inget att göra med själva boytan. Bolundare får inte vara högre än 4 meter, mätt från marknivå upp till taknock, och får inte heller vara högre än ditt huvudbostadshus. Detta gör att det inte finns någon begränsning om du önskar bygga en Bolundare med ett sovloft/två våningar, och det finns även möjlighet för att bygga din Bolundare med en källare.

Din Bolundare får heller inte byggas mindre än 4,5 meter ifrån din grannes tomt, så länge du inte har deras godkännande.
I och med att Bolundsreformen står över detaljplanen, så har du möjlighet för att bygga din komplementbyggnad/komplementbostadshus trots att din tomtens byggrätt inte har möjlighet för det.

Läs mer om alla regler som gäller här

Historien om att namge reformer efter personer

Termerna Attefallshus, Bolundare och Friggebodar har alla sin bakgrund hos rådande bostadsminister när reformerna gick igenom. År 1979 gick friggebodsreformen igenom, med Birgit Friggebo som dåvarande bostadsminister. Syftet med reformen var att göra det enklare att bygga förråd och mindre hus, dåvarande 10 kvm och sedan 2008 15 kvm stora utan att behöva ansöka om bygglov. Vilket förkortade processen och minskade det administrativa arbetet.
Attefallreformen gick igenom 2014 med Stefan Attefall som bostadsminister, med syftet att göra det enkelt för folk att bygga bostäder och på så sätt kunna minska bostadsbristen.
År 2020 infördes Bolundsreformen som möjliggjorde större Attefallshus, Med Per Bolund som rådande bostadsminister.

Frågor om Bolundare

 • Micke på attefallshus.se
  Takhöjd i badrum
  Såg ditt svar angående takhöjd i kök i Bolundare. Är det samma regler för takhöjd i badrummet på en Bolundare för åretruntboende? Önskar att få till en takhöjd på 2,10 i badrummet. Hej Hasse, Bolundare är samma som attefallshus (dvs samma regler och
  Läs mer
 • Micke på attefallshus.se
  Två sovrum
  Hej! Tack för en bra webbsida! Jag letar efter en leverantör som erbjuder en bolundare som har två sovrum som man kan stänga dörren till. Det räcker alltså inte med ett loft som har öppet ner, utan det ska kunna gå att stänga om sig. Det går bra, och
  Läs mer

Liknande inlägg

Just nu har vi 2 visningshus i fyndhörnan.

X