Ett attefallshus är ett komplementhus till ett vanligt bostadshus. Det är inte lika krångligt att bygga som ett vanligt hus och kräver inte samma sorts tillstånd. En del bygger ett attefallshus för att de behöver en tvättstuga eller ett extra förråd, andra behöver ett extra boende för att slippa ha släkten inne i det stora bostadshuset. När alla regler har lästs (se här) och startbeskedet anlänt är det bara att börja.

Att bygga attefallshus

Det finns färdiga planritningar att ladda hem från internet som verkligen är att rekommendera då det går fortare med professionella och godkända ritningar (läs mer om ritningar till attefallshus här). Ritningarna man kan hitta tar väl vara på de få kvadratmeter man har och man slipper tänka själv. Se bara till att syftet för huset är glasklart innan letandet efter den perfekta ritningen börjar. Annars är ju risken att ambivalens uppstår när alternativen är så många. En populär idé är att ha ett sovloft om huset ska vara för boende, eller kanske bygga en veranda.  

Grunden för ett attefallshus

Att välja vilken grund som är bäst kan vara svårt. Man bör läsa på innan, bestämma sig och hålla sig till beslutet. Det beror helt enkelt på vad huset skall användas till, vilket behov och vilken budget man har (mer om grund för attefallshus här).

Det finns fler alternativ: 

  • Platta på mark är populärt då det är lätt att anlägga golvvärme samt att värmeförlusten är väldigt liten rent generellt. Bra för åretruntboende.
  • Krypgrund är det billigare alternativet och möjligheterna till att anlägga bra avlopp och vatten är mycket bra.
  • Plintgrund är väldigt bra när man bygger på berg och även här är det ett väldigt fördelaktigt pris.
  • Källare har blivit populärare på senare tid då det blir fler “gratis” kvadratmeter. Det kan dock finnas grund för ett nej till ett attefallshus med källare (läs mer om källare till attefallshus här).

Snabbare lösningar

Önskas en snabbare lösning finns det byggsatser och olika varianter av färdiga attefallshus. Det finns flera återförsäljare att välja mellan och den personliga prägeln går fortfarande att sätta. Oavsett hur huset kommer till tomten är det ett komplement som både höjer värdet på bostadshuset och värdet på familjelivet när svärmor får sova ute.