Fråga från Ulrik

Hej! Jag undrar om man kan lämna in en anmälan på att bygga ett attefallshus när man sökt ett förhandsbesked på att bygga ett hus på tomten? Vi har sökt ett förhandsbesked på en tomt för att bygga ett bostadshus men tänkte bygga ett attefallshus innan för att ha som “bygg bostad” innan. Kan vi det?

Svar från Micke

Hej Ulrik,

För att få bygga ett attefallshus behöver man ha fått slutbesked för en- eller tvåbostadshuset innan du får bygga attefallshuset.
Dvs huset behöver finnas innan du får bygga tyvärr.
Däremot kan man hyra en byggbarack eller liknande och undersöka med kommunen om du behöver bygglov för byggboden. Det prövas dessvärre från fall till fall.

I många kommuner kan man faktiskt prata med dem. Jag har varit med om att det gått att resonera med vissa kommuner, medans i andra går det inte. Om man ställer attefallshuset på en temporär grund, t.ex. med dessa grundbalkar, så bör du kunna resonera med dem att attefallshuset ställs upp temporärt. Att huset sedan blir permanent placerat på annat ställe på din eller någon annans tomt är ju ett senare beslut som kommunen egentligen inte ska väga in.

Med Vänlig Hälsning
Mikael Asp-TjälldenAnnons