Bygga till/utöka befintlig gäststuga

Fråga från Martin

Hej,

Jag har idag en byggnad som fungerat som gäststuga och som stått där sedan 60-talet. Den står ca 3-3,5 meter från vattnet, och i sjön är en vattentäckt.
Nu är frågan om du tror att jag skulle kunna utöka befintlig/renovera upp till en 30kvm bolundare eftersom det redan står en byggnad där med tanke på strandskydd och vattentäkten i sjön? Vad ska jag tänka på när jag söker bygganmälan för att få igenom det? Är det en komplementbostad, komplementbyggnad, bolundare jag ska söka för? Jag har förberett ström, kommunalt vatten och avlopp framdraget till stugan. Den ligger i sluttning och om jag har förstått rätt så gäller den genomsnittliga höjden på dom fyra hörnen 4 meter högt, maxhöjd. Är det 4 meter för bylundare och 4,5 meter för attefalls stuga? Tänkte nämnligen bygga med loft därav frågan. Är det ytan på mark som max får vara 30kvm eller räknar man med utstick för takfoten också så det det man räknar efter?

Många frågor och är tacksam för svar på dessa, tack på förhand!

//Martin

Svar från Micke

Hej Martin,

Så här uppfattar jag reglerna för din del.

Du behöver omvandla ditt befintliga gästhus till attefallshus till att börja med. Sedan ansöka om att göra en utökning av detta huset till 30 kvm som reglerna säger.

Problemet är strandskyddet. Strandskyddet är en lag som står över detaljplanen liksom attefallsreglerna gör. Därför kan både kommunen och andra instanser ovanför det ha åsikter om både omvandlingen till attefallshus och sedan utökningen ifall du fick igenom omvandlingen.

Har tyvärr inget bättre svar än så.

Med Vänlig Hälsning
Mikael Asp-Tjällden

Just nu har vi 2 visningshus i fyndhörnan.

X