Historien om de svensktillverkade minihusen
Sponsrad artikel i samarbete med Enkelrum
Året är 2005 och friggeboden är ett nytt fenomen. Allt fler vill ha en och hjälp att bygga den. Industridesignern Claes Grönwall hittar bara hus med snickarglädje på byggmarknaden och ritar en modern version på 10 kvm till sin egen tomt. Det går bara ett år mellan hemmaprojekt och tillverkning i eget snickeri i Göteborg.
”När vi lanserade fullt isolerade hus med fina material som kostade sju gånger så mycket som övriga på byggmarknaden tyckte alla först att det var galet”, berättar Jörgen Axelsson som fortsatte rita husen och driva Enkelrum när Claes lämnade företaget 2009.
”Vi som jobbar med Enkelrum har gemensamt att vi brinner för husdesign, hållbarhet och hantverk. Att få jobba med sina stora intressen skapar en speciell atmosfär där lekfullhet genomsyrar arbetet”.
”Vi vill skapa rum för relationer. Attefallshuset E20 används till exempel på sommarstugetomt för att fler i släkten ska komma och bo eller som ett extrahus till äldre släktingar som ett sorts generationsboende. På så sätt bidrar vi till att föra människor närmare varandra”, berättar Jörgen stolt.
På plats i snickerierna
Hjärtat av produktionen i Åkersberga är två tält där upp till tre hus kan färdigställas. Husen utgår från färdiga modeller men byggs alla för hand och får en egen identitet oavsett om det kommer från Teds snickeri i Åkersberga eller Christians i Kållered i Göteborg.
“Till en början var det den unika designen för Sverige som tilltalade mig”, berättar Ted, ansvarig för snickeriet i Stockholm. ”Hantverket och den fysiska skapelsen är den största drivkraften. Varje stuga är unik, de flesta anpassas till ägarna på något sätt”.
Lokaltillverkat – ett slitet uttryck
”Generellt tycker många att det känns bra att husen byggs i Sverige med antydan att man inte kan bygga hus i utlandet vilket inte stämmer”, menar Jörgen. ”Den stora skillnaden med närhet till produktionen är mer kontroll och tätare kommunikation med hantverkarna.”
”Som arkitekt är det lärorikt att jobba nära produktionen där alla justeringar och ändringar går smidigt och snabbt” säger Fanny Westin, som ritar och optimerar huslösningar. Hon hjälper också till genom att projektleda byggprocessen och eventuell bygganmälan eller bygglov, något som kan vara både krångligt och tidskrävande att ordna helt på egen hand.
Läs mer om Attefallshus regler eller på Enkelrums webbsida här.
Småhusdrömmar blir verklighet
Enkelrum använder lokalt byggmaterial vilket ger en ekologisk fördel i form av minimalt spill och kortare transportsträckor. För att minimera spill används samma panel exteriört och interiört.
Enkelrum använder lokalt byggmaterial vilket ger en ekologisk fördel i form av minimalt spill och kortare transportsträckor. För att minimera spill används samma panel exteriört och interiört.
“Just nu har vi bland annat hjälpt en familj med ett komplett attefallshus till sin tonåring och ett liknande hus till en man som vill förverkliga sin dröm om att bo permanent på sin sommarstugetomt. En kund med ett vackert gammalt hus på Gotland valde en ny komplementbostad som möter det gamla optimalt och målet var att utöka ytan för en växande familj”, berättar Fanny.
Framtidens Enkelrum
”Allt fler vill leva enkelt och funktionellt och med så lite miljöpåverkan som möjligt. Det rimmar väl med mindre boenden än vanligt med effektiva ytor och alla bekvämligheter som i ett vanligt bostadshus.”, spekulerar Jörgen.
Fanny instämmer i Jörgens resonemang. ”Vi blir allt mer rörliga och reser både mer utomlands och runt i vårt eget land. Trenden i världen går mot att man måste kompromissa med boyta och vi på Enkelrum visar att man kan bo bra på en mindre yta om man är lite påhittig och kreativ.”
Läs mer på Enkelrums webbsida och kolla in deras attefallshus här.