Låt trädgårdshuset bli hemmets hjärtat

För många är trädgården en lisa för själen. Att se frön och plantor spira upp ur jorden ger många en stor tillfredsställelse. Ur jorden kommer kryddor, grönsaker och frukter som sedan förädlas inom kokkosten och slutligen delas mellan familj och vänner. Köket sägs vara hemmets hjärta men under sommarhalvåret är det trädgården som bjuder in familjen eller sällskapet – till att äta ute och fira festligheterna i den grönskande trädgården är drömmen för många. Idag är det enklare att låta trädgårdshuset bli hemmets hjärta. Attefallshusen ger möjligheten till 25 kvm av nya möjligheter och lyfter med rätt placering, utseende och användningsområde trädgården till nya höjder!

Flertalet är vi som uppskattar och med glädje ser framemot sommarmånaderna, inte minst nu under vintermånaderna längtar många ut till trädgårdslivet och grönskan. Samtidigt kan den svenska sommaren mestadels regna bort och nog tycks den alltid vara för kort. Förläng både sommaren, charmen och möjligheterna genom att bygga ett lämpligt attefallshus i trädgården. Bygg ett trädgårdshus och låt det bli hemmets hjärta! Tänk att duka upp en frukost, lunch eller middag med familjen i ett lusthus, växthus eller trädgårdshus och njuta av både mat, charm och sällskap!

Lusthus, växthus och attefallshus

Reglerna kring attefallshus är enkla. Inget bygglov krävs, dock måste ni alltid göra en anmälan till byggnadsnämnden innan ni börjar bygga. Storleken får inte överstiga 25 kvm. Vad ni sedan väljer att placera in i trädgården är helt upp till er. Hur ett attefallshus ser ut, placeras och används begränsas egentligen endast av er egna fantasi. Ett åttakantigt lusthus passar möjligen inte ihop med en mexitegel villa? Tänk på att bygga ett attefallshus som på ett eller annat sätt knyter samman huvudbyggnad, trädgård och utseende. Att bryta helhetsbilden med ett chockrosa lusthus kan uppfattas som häftigt för stunden men kommer sannolikt med tiden endast kännas malplacerat.

Tips och råd

Nedan följer en numrerad lista på en del tips och råd inför placering, typ och användningsområden av attefallshus. För även om urvalet är stort och möjligheterna otaliga blir ert attefallshus vad ni gör det till.

  1. Bestäm er först vad ni i första hand tänker använda attefallshuset till. Ska det endast vara en förhöjande charmfaktor i trädgården? Eller är det mer praktiska användningsområden, trädgårdsförråd, växthus eller gästrum? Självklart kan man kombinera både användningsområde och utseende – ena halvan kan vara växthus och den andra ett litet gästrum.
  2. Vad det gäller placeringen av attefallshus i trädgården. Tänk på att solen går upp i öster och ner i väster. Morgonsol eller kvällssol kan komma att styra placeringen av byggnationen. Kan också vara lämpligt att fälla träd, ta bort buskar eller annan vegetation om man inte vill skugga attefallshuset. Lättare att göra det innan man uppfört byggnaden.
  3. Ta in offerter från flera olika attefallshus entreprenörer. Det kan verkligen löna sig att jämföra olika entreprenörer. Ta alltid reda på vad som ingår i priset. Är man duktig på att bygga själv kan man göra en ritning, skicka in till byggnadsnämnden och sedan köpa allt virke och uppföra sitt egna attefallshus.

Lycka till!Annons

Liknande inlägg