När man som tomtägare väl bestämt sig för att det är ett attefallshus som man faktiskt vill bygga så kommer nästa stora beslut. Skall man ge sig på att bygga huset själv enligt ritning och med lösvirke eller skall man köpa ett helt färdigt hus som levereras med nyckeln i låset? För dem som inte kan bestämma sig mellan det billigare alternativet med lösvirke och den dyrare lösningen med ett helt nyckelfärdigt attefallshus finns även ett tredje alternativ. Som en slags medelväg mellan dyrt och billigt samt tungarbetat och inflyttningsklart så finns byggsatserna. Det handlar, precis som det låter som, om byggsatser där ett hus kommer i olika moduler som sedan sätts ihop själv av byggherren. Denna lösning sparar en massa tid för den som skall bygga ett attefallshus och är på samma gång en mycket mer ekonomisk lösning för den samme då byggsatserna, även fast mycket av arbetet redan är gjort, ligger markant under de nyckelfärdiga husen i prisläge.

Vad ingår då i en sådan byggsats till attefallshus? Vad skall man ta med i kostnadsberäkningen när man bestämmer sig för att bygga med hjälp av en byggsats? Det är nästan lättare att prata om vad som normalt sett inte ingår i en byggsats än tvärtom. Det man då utgår ifrån är att allt annat faktiskt är inplanerat.

Det kommer inte någon grund till huset

En grund måste byggherren fixa själv. Mestadels beror detta på att olika tomter har olika förutsättningar och att det inte ens är säkert att två likadana hus i samma område kan stå på samma sorts grund. Därför är det för det mesta så att själva golvet och stommen ingår i byggsatsen medan exempelvis gjutna fundament inte gör det samma. Här kan du få en grundoffert till ert attefallshus-bygge.

Takstomme ingår alltid

Till huset hör givetvis ett tak och detta hålls upp av en takstomme. Vad som inte brukar ingår är vad man klär taket i. Anledningen till detta är att valet av material inte bara kommer an på klimatet i vilket som själv huset skall stå, utan även byggherrens personliga smak. Ett attefallshus i byggsats kan dessutom användas till väldigt olika ändamål och där ett tak i papp kanske passar bäst på ett förråd så ser det samma ofta lite futtigt ut om huset är tänkt att användas som bostad.

Ibland ingår fönster, ibland inte

Här gäller det att vara vaksam som byggsatsköpare då fönster är en av de dyrare detaljerna på ett dylikt hus. Ingår de i priset eller måste de beställas extra? När detta har klargjorts så behöver man tänka över hur huset skall användas. Räcker det med med de englasfönster som ingår eller behöver de bytas ut mot exempelvis treglasfönster? Även här beror mycket på byggherrens personliga smak. Hur skall de se ut? Vad skall huset användas till och hur mycket är man beredd att lägga ut för fönster? Detta är frågor som behöver besvaras innan man vet om man kan använda sig av dem som levereras med byggsatsen i fråga.Annons

Liknande inlägg