Attefallshus med en stor härlig altan / terass

Attefallshus behöver inte användas som komplementbostad eller övernattningsstuga. Själva byggnaden har mängder av olika möjligheter och syften. Det är snarare fantasin som sätter gränserna för vad ett Attefallshus i själva verket kan användas till. Den största tjänsten man som konsument kan göra sig själv är att drömma stort redan från början och tänka utanför boxen. Vilka behov har man och vad skulle man helst av allt önska sig?

En stor terass i anslutning till attefallshuset löser många behov

Sommaren är trädgårdens högtid oavsett om man bor på landet eller i staden. Närheten till grönska bidrar för många till ren livskvalitet. Här kan Attefallshuset med fördel förses med en altan och utgöra en brygga mellan ute och inne. Gränserna blir på så sätt flytande och man får möjlighet att njuta av de långa sommarkvällarna. Självklart kan man sätta stolar på gräsmattan utanför huset om man vill. Med en altan upplevs dock själva huset genast som betydligt större och man får en bekväm sittyta utomhus där man kan grilla och umgås.

Attefallshus med fristående uterum
Attefallshus med fristående uterum

Attefallshus som fristående uterum är ett populärt annat alternativ

Det är också fullt möjligt att hela huset byggs som en altan i form av ett fristående uterum. Då kan man från början ge det ett transparent uttryck med glas från golv till tak. Utrymmet kan då även användas som socialt utrymme under det mörkare halvåret. Här är det ett hett tips att fundera ut vilken uppvärmning som kan ge den bästa inramningen. En kamin är inte bara en snygg inredningsdetalj med hög mysfaktor utan den värmer årstid in och årstid ut alltefter behov (mer om uppvärmning till attefallshus här). Ett uterum som kan användas som vinterträdgård kan göra mycket för både inredning och marknadsvärde.

Attefallshus med takterass

attefallshus med takterass
attefallshus med takterass

Man kan naturligtvis låta bli att skaffa sig en altan men om man nu skulle vilja ha en kan man välja att lägga den på taket. Detta är en både okonventionell och smart lösning. Med en liten takterass får man också utsikten i ren bonus. Samtidigt får man garanterat ett attefallshus som inte liknar någon annans om man nu samtidigt strävar efter individualitet och egen prägel. Här får man också tänka på säkerheten och sätta räcken för att undvika onödiga olyckor.

Tänk på följande om du funderar på en takterass på attefallshuset.
  • En kommun jag har pratat med kräver bygglov för takterass på attefallshuset om staketet sticker upp mer än 4 m ovan mark. Men det finns inget i Boverkets byggregler som direkt säger emot det. Boverket säger 4 m upp till taknock.
  • Kontrollera konstruktionen på ditt attefallshus så den håller för att vistas uppe på taket.

Pool inbyggt i altanen

Den som samtidigt vill ha pool på tomten eller en liten jaccuzi kan passa på att inkorporera detta i till exempel ett tjusigt trädäck. Attefallshuset får då karaktären av ett mysigt badhus eller en liten spa och relaxavdelning på hemmaplan. Även om man bygger litet har man rätt att drömma stort. Skulle man välja att enbart låta bygga ett Attefallshus kan man alltid välja att lägga till ett litet utedäck när och om man skulle känna för det.

Blomlådor kan piffa upp en alltför stor terass

Materialvalen kan också de bli intressanta om man väljer att kombinera ett trädäck med upphöjda blomsterbäddar. Man kan dekorera och komplettera det hela med olika sorters stenläggningar och ge hela trädgården ett lyft. Det bästa av allt är att var och en kan göra precis vad den vill.

Liknande inlägg