Fråga från Jonas

Hej Micke, du skriver på ditt forum att det höjdmässigt lönar sig med en betongplatta (alt 1) jämfört med en plintgrund (alt 2) men hur mycket skiljer egentligen? Så här tänker jag nivåerna i alternativen om jag bygger på berg:

Alt 1
Betongplatta min 100 mm
Isolering 300 mm
Grus 150 mm
Berg
Totalt 550 mm från berg till uk färdigt golv

Alt2
Träbjälklag min 220 mm inkl isolering
Plintar min 200 mm
Berg
Totalt 440 mm från berg till uk färdigt golv

Alt 2 ger i min uppställning alltså en lägre höjd från berg till uk färdigt golv, eller missar jag något väsentligt?

Jag har en sluttande tomt med mycket berg.
Jag ska inte ha golvvärme och då känns det också mest ekonomiskt och praktiskt fördelaktigt med plintgrund.

Mvh Jonas

Svar från Micke

Hej Jonas,

Det stämmer. På sluttande berg är därför plint en bra lösning.

Då blir det för dyrt att ”gräva ner” grunden eftersom man då måste spränga osv. Terassera kan vara ett alternativ möjligen.

Men höjdmässigt ur kommunens perspektiv blir plattan den lägre så länge man gräver ner den (vilket jag som sagt menar är dyrt för en platta på berg). Du kan inte komma djupare ner i marken med en plintgrund för du behöver ventilationen ovan mark för att inte få fuktskador.

Med Vänlig Hälsningar
Micke