Integrera attefallare med friggebod?

Fråga från Stefan

Hej. Min fråga handlar om man på något sätt får bygga ihop en attefallare med en friggebod.
Jag har en friggebod på 12 kvm och en attefallare på 25 kvm på var sin sida om huset som byggdes 2013 resp 2018. De nya attefallsreglerna tillåter 30 kvm och som jag förstår det så kan man dela upp dessa kvm på flera byggnader så jag skulle kunna uppföra ytterligare en attefallare på 5 kvm.
Jag har ett önskemål att bygga ett badrum med bastu i anslutning till den mindre friggeboden som saknad dusch och toalett. Är det tillåtet att bygga ihop dessa nya 5 kvm med friggeboden med access inifrån denna? Och i så fall kanske tom bygga 8 kvm och utnyttja att friggebodar numera får vara 15 kvm? Om inte, är det tillåtet att bygga ett gemensamt yttertak så att man kan gå under tak från friggeboden till den nya bastubyggnaden eller måste de båda vara helt fristående?

Svar från Micke

Hej Stefan,

Enligt attefallslagen får man endast bygga ett attefallshus på max 30kvm. Det innebär att bygger du ett attefallshus på 25kvm och önskar bygga en bastu på 5kvm, så behöver du söka bygglov för bastun. Du kan alltid bygga ett attefallshus och söka bygglov för ytterligare en komplementbyggnad.

Du hade kunnat bygga ett attefallshus som har en bastu i sig. Enligt de nya reformerna från 1 Augusti får alla attefallshus vara max 30kvm, inte 25kvm som var det tidigare kraven.

Mvh
Micke

Köp ditt attefallshus till rabatterat pris!
Just nu 3 erbjudanden i fyndhörnan.

X