Fråga från Jennie

Har ansökt om bygganmälan på en färdigbyggd 20,6kvm Attefallshus, med installerat Toa och Pentry, allt är klart och redo att lyftas med kran på vår tomt, har skickat in tekniska ritningar men nu krävs konstruktionsritningar, vilken inga av de andra Attefallare han sålt har bett om. Det är fortfarande så att det beror på vilken kommun och vilken handläggare du får hur detta tolkas.

Svar från Micke

Hej Jennie ,

Välkommen till underbara Sverige, där kommunerna sitter på en enorm makt i byggandet och enligt mig ofta missbrukar den.

Är det en komplementbyggnad eller en komplementbostad du sökt i bygganmälan? Om det är en komplementbostadshus du sökt för så är det snarare regel än undantag, med rätta kan jag tycka. Nån ska ändå bo där.
Är det en komplementbyggnad så är det overkill enligt mig. Oftast krävs det då ingen kontrollplan vilket ger ett förenklat byggande. Det är oftast ihop med bygganmälan man ska lämna in ritningarna alternativt i kontrollplanprocessen inför startbeskedet.
Nu känns det som att kommunen i efterhand kräver massa saker utanför kontrollplaneprocessen? Har jag rätt då?

Sen ska det för en hustillverkare inte vara någon stor grej att leverera konstruktionsritningar. De ska ha dessa tillgängliga. Det är ju den stora fördelen med nyckelfärdiga hus. Att allt sånt är klart. Men har du gjort mycket specialare så är det såklart inget de har. Mer för standardhusen som många säljer. Men de vill säkert ha betalt för det ifall det är ett specialbyggt attefallshus.

Hoppas det svarade på din fråga.

Med Vänlig Hälsning

Mikael Asp-Tjällden
Attefallshus.seAnnons