Fråga från Johan

Hej,
Jag har ett behov av att få hjälp av er i en tolkningsfråga där jag och en kommun har olika syn.

Vi har ett bygglov med uppförda byggnader (fritidshus) sedan 2011 med en huvudbyggnad om ca 145 kvadratmeter och en komplementbyggnad om ca 18 kvadratmeter.
Gällande detaljplan är gammal och medger 100 kvadratmeter byggyta, men avsteg har gjorts dels för oss och dels för en mängd andra fastigheter inom detaljplanen ända upp mot 200 kvadratmeter byggyta.
Komplementbyggnaden vill vi nu bygga till och i samband med det omvandla den till ett Attefallshus. Byggnaden kommer falla inom reglerna för Attefall, dvs max 30 kvadratmeter osv.

De 18 kvadratmeter som kommer att ”bli över” vill jag kunna nyttja för att bygga en ny komplementbyggnad (förråd), men här hävdar kommunen att jag inte kan tillgodogöra mig den byggytan efter förändringen.
Mitt resonemang är att det en gång godkänts och därför ser jag det som märkligt att det inte skulle godkännas nu. Kommunens argument är att de har blivit ”lite hårdare” i sina bedömningar nu.

Kan ni hjälpa mig att guida vad som faktiskt gäller i denna situation eller peka mig i rätt riktning om vem som kan hjälpa till.

Tack på förhand!

Svar från Micke

Hej Johan,

Nu svarar jag inte på din fråga vet jag.
Men jag tror nästan det är enklare att bygga ett helt nytt attefallshus (dvs inte blanda in ditt befintliga hus).
Att först ombilda till attefallshus och sen bygga till detta står också tydligt i reglerna att man ska få göra men bara under vissa förhållanden. Läs mer om det här

Min erfarenhet är densamma. Det är alltid kluddigare när man blandar in gamla byggnader. Bygger man nytt har man ju klockrent attefallsreglerna att falla tillbaka på! Annars riskerar man kommunens nycker .

Som jag uppfattat reglerna så säger det typ “Om det på tomten finns en befintlig komplementbyggnad kan den under vissa förutsättningar omvandlas till ett attefallshus”. Det är ju detta med under vissa förutsättningar. Vad betyder det? Och om du ändrar den befintliga byggnaden till attefallshus så spelar det roll vilken typ av hus du ombildar. Och vad du ombildar till. Dvs ska du ombilda till en attefallskomplementbyggnad gäller vissa regler. Om du ombildar till attefallskomplementbostad gäller andra regler, för att inte tala om de krav en attefallskomplementbostad måste uppfylla.

Det är som gjort för att kommunen blandar sig i hela vägen och göra livet surt för oss husägare när vi vill göra detta.

Att kommunerna blivit hårdare kan jag instämma i. Men kommunerna (inte alla men många) har alltid hatat attefallsreglerna eftersom det kör över deras detaljplansmonopol.

Därför gäller det att inte ge dem tolkningsföreträde. Man kan ju alltid överklaga såklart men processen blir ju sååååå jobbig.

Med Vänlig Hälsning
Micke
Attefallshus.se