attefallshus

Skatteregler och tolkningar kring uthyrning

Fråga från Johan

Hej Micke.
Undrar om ni känner till ang. skattereglerna för uthyrning av komplementsbostadshus. Funderar på att bygga en attefallare och för att få bygga i 30 kvm måste man anmäla det som komplementsbostadshus. I och med detta åker man ju på kraven enligt BBR. Kan ju iofs anmäla det som fritidshus men kan bli problem i framtiden om man har folk boende permanent där.
Om jag förstått det rätt kan man heller inte göra schablonavdraget på 40 000:- om året skattefritt eftersom man själv inte nyttjar ytan?? Dessutom åker man på en egen fastighetsavgift på själva attefallaren så det verkar vara förenat med en massa extrakostnader.

Med vänlig hälsning
Johan N

Svar från Micke
Hej Johan,

Det var nog olika frågor som jag ser det.

Fråga 1: Hur fungerar 40 000 kr per år skattefritt för om det är ett fritidshus?
Fråga 2: Finns det extra fastighetsskatt på attefallshus?

Svar på fråga 1: Hur fungerar 40 000 kr per år skattefritt för om det är ett fritidshus?
Stämmer att du får göra 40 000 kr i skattefritt avdrag per hus du hyr ut. Det var nytt för mig att du inte fick göra det för fritidshus och jag undrar om du har rätt där.
Skatteverket skriver om det som exempel att man kan göra detta avdraget för två fritidshus om man äger två fritidshus, dvs man får då totalt 80 000 kr max per år i skattefritt avdrag. Så gällde det INTE för fritidshus hade de väl inte skrivit så?

Det finns fler regler också som när man betalar moms osv men det är inte frågan här 🙂

Svar på fråga 2: Finns det extra fastighetsskatt på attefallshus?
Stämmer men påverkar mindre än man tror då de första 15 åren är skattefria!

Men efter år 16 betalar du en extra fastighetsskatt på attefallshuset om det inretts så man kan bo där. Denna skatt har blivit kritiserad, så även av oss. Fastighetsskatten på ett attefallshus är just nu 0,75 procent av taxeringsvärdet men är högst 8 049 kronor.
För ett attefallshus som värderas till en miljon kronor så är taxeringsvärdet 75% av det. Dvs 750 000 kr. För ett sådant attefallshus blir den årliga fastighetsskatten 5625 kr. Drygt 470 kr/mån. Inte jättehögt men inte heller obefintligt. För de som vill hyra ut är denna skatt inte så problematisk, men för de som bygger för eget bruk så kan det nog hålla tillbaka investeringarna vilket är synd.

Dock är det så att det är skattefritt i 15 år om du bygger nu, eller har byggt efter 2012 då detta infördes.

Mvh Micke
Attefallshus.se

Just nu har vi 2 visningshus i fyndhörnan.

X