Knappast någon villaägare har kunnat missa debatten om attefallshusen och de nya reglerna som infördes under 2014. Regler som plötsligt gjorde det väldigt mycket enklare att bygga till ett hus på sin tomt, där planerna på det samma, förr i tiden nästan alltid kantrat på grund av byråkrati och snäva påbud.

Som över en natt blev det plötsligt tillåtet att bygga en extra byggnad på sin tomt. Inte nog med att man numera också slipper söka bygglov för byggnaden. Man får även göra den upp till och med 25 kvadratmeter stor (på sikt även upp till 30 kvm troligen). Den i stort sett enda grundregeln att förhålla sig till är att byggnaden skall stå minst 4,5 meter från tomtgränsen samt att andra regler såsom strandskydd inte kringgås.

Allt det här är naturligtvis fantastiskt om man redan har en ide för vad man skall använda attefallshuset i fråga till. Har man inte det, så kommer här nedanför ett par förslag på vad ett attefallshus kan vara bra till.

  • Gäststuga
  • Förråd
  • Extra bostad att hyra ut
  • Kontor
  • Växthus
  • Poolhus
  • Ateljé
  • Båthus
  • Ungdomshus
  • Gym

Varför inte bygga en gäststuga på tomten?

Även om man bor i hus så kan det ofta kännas ganska trångt när gäster hälsar på. För dem som bor i huset är det påfrestande att ha släktingar och vänner så nära inpå, i vilket fall om det rör sig om mer än en dag eller två. Även för gästerna själva kan situationen bli oangenäm när man lever för tätt på sina värdar i en för lång tid. Den perfekta lösningen för alla husägare med en tomt att bygga på är ett attefallshus. Utan bygglov och utan större krångel är det nu möjligt att bygga sig en gäststuga på upp till och med 25 kvadratmeter. Perfekt för att stoppa in svärmor och svärfar över jul i. Eller kanske ännu heller något av tonårsbarnen när deras musikspelande går en för hårt på nerverna.

Ont om förvaringsmöjligheter?

Har du ont om plats för förvaring? Ingen fara. Ett attefallshus kan vara den perfekta lösningen på problemet. Numera kan man helt utan bygglov uppföra ett förråd på inte mindre än 25 kvadratmeter på sin egen tomt. Tidigare var man tvungen att söka, och tilldelas, bygglov för ett dylikt förråd. Nu behöver man bara anmäla byggplanerna och se till att man har plats på tomten för det.

Behöver ni en extra inkomst?

Den stora fördelen med attefallshus vilken ofta lyfts fram är att det är tillåtet att uppföra huset som en extra extern bostad. Det gör att varje villaägare med utrymme på tomten i teorin nu kan bli hyresvärdar, bara genom att bygga ett attefallshus. Bygger man ett attefallshus med planer på att hyra ut det samma samtidigt som man håller sig inom lagens ramar så är det dock viktigt att man är aktsam på de utökade kraven på standard som kommer med dylika planer. Glöm inte bort noggranna kalkyler på kostnader och förväntade inkomster innan ni sätter igång ett sånt projekt.

Liknande inlägg