Attefallshus på sluttningstomt

Fråga från Mikael

Hej. Jag har en tomt med en bergsplatå (60% av tomten ligger på platån). Nuvarande byggnad ligger nedanför berg och ska jag bygga attefallshus måste jag bygga på bergsplatån. Detta gör att attefallshuset måste ligga högre än huset och ha en trappa upp. Fungerar det med hänsyn till handikappanpassning och regeln med “lägre taknock” än originalhuset?

Svar från Micke

Hej Mikael ,
Mycket bra fråga om tillgänglighet.
Boverket menar att tomter som ska man ska bygga attefallshus på måste vara tillgängliga och användbara. Men samtidigt skriver de att det dock att det måste vara rimligt i förhållande till tomten. Vad betyder det vet jag inte men ger kommunen rätt att kräva det som jag ser det.

Rörande taknock.
Lägre taknock gäller tillbyggnader, inte för fristående attefallshus i sutteräng som jag ser det. Eller har du läst nåt annat. Har inte sett något om det annat än för tillbyggnader – eller gällde din fråga tillbyggnader?

Mvh Micke
Attefallshus.se