Bygga garage som gäststuga

Fråga från Mattias

Hej Micke,

Tack för att du förtydligar så många frågor så man förstår reglerna enklare.

Jag har en tomt i Jönköpings kommun utanför detaljplan.
Där vi idag har två mindre fritidshus med bygglov.
Vi har ej avlopp.

Vi använder fastigheten som fritidshus och har endast traktorväg fram till tomten.
Enligt bilden samt texten får vi bygga ett garage eller övrig komplementbyggnad max 50 m² (max en gång). Exempel: Är garaget 30 m² får du bygga till max 20 m², så att den totala ytan blir max 50 m². (Nr 6 på bilden)
Detta får vi göra utan bygglov.

När jag söker på en förklaring om vad “övrig komplementbyggnad” är enligt boverket från jag fram att det kan vara en gäststuga.
Jag får inte fram att det finns några krav på hur den “övriga komplementbyggnaden” skall vara utformad.
Bara att den inte får vara dominerade och att den ska vara i samma stil som bostadshuset.

Huser skall inte innehålla rinnande vatten eller avlopp.
Dock vill vi inreda med el, spis, ugn, kylskåp samt kamin.

Jag har läst att har man inte avlopp eller rinnande vatten räknas det som komplementbyggnad och ej komplementbostad, dvs. att det enligt mig borde klassas in under de 50 kvm som jag får bygga utan bygglov.

Min fråga är får jag bygga ett hus som gäststuga på max 50 kvm som klassas som “övrig komplementbyggnad” utan att behöva söka bygglov enligt ovan information och länkar?

Har du något bra svar på detta eller kan förmedla en kontakt som jag kan fråga?

Mvh Mattias

Svar från Micke

Hej Mattias,
Grattis till att börja med – du har tomt i ett område med snälla regler, inte minst kring komplementbyggnader 🙂

Det gäller inte alla ska du veta.

Detta är dessvärre utanför min exakta kompetensområde då det inte riktigt har med attefallsreglerna att göra. Men med det sagt, och med de erfarenheterna jag dragit kring attefallsreglerna kan jag ändå komma med min slutsats. Vet inte vad det är värt.

Min slutsats är:
Komplementbyggnader bestäms utifrån hur huset ska användas. Dvs du kan bestämma att det är en komplementbostad, då kan eg. kommunen inte säga så mycket om det. Då får man dock enligt lag inte bo där sen. Att ha som gäststuga ska inte vara problem , det är inte att bo där. Står också i länkarna du skickade.

För säkerhetsskull så förstår jag om du inte vill “väcka kommunens” intresse i onödan kanske men jag hade nog ändå diskuterat saken med dem. Ibland har de “öppet hus” för frågor osv.

Ledsen om jag inte kunde hjälpa dig mer.

Mvh Micke
Attefallshus.se