Komplementtillbyggnad på övre plan

Fråga från Ranu

Hej!
Jag har ett hus med 2 våningar. Jag skulle behöva bygga ut övre plan över en befintlig farstu och terass. Idag är utan över farstun = balkong och jag vill alltså bygga om balkongen som boende och utöka denna yta till max 15 kvm.
Det blir alltså luft under den nya byggytan på övre plan som blir tak till befintlig terass. Kan det räknas som komplementbyggnad utan att själva byggytan egentligen ändras (eller ändras bara lite) men boendeyran uppgår till max 15 kvm extra? Jag förstår att en kan bygga 7,5+7,5 kvm i 2 plan men min fråga är egentligen om en istället kan bygga 0+15 kvm alt 5+10 kvm tex?

Svar från Micke

Hej Ranu,

Ska inte vara något problem är min uppfattning.
Jag baserar detta på att en tillbyggnad enligt attefallsreglerna får vara
15 kvm bruttoarea inklusive ytterväggarna.
Bruttoarean definieras ju av de delar på ett eller flera våningsplan som är
begränsad av byggnadens utsida. Typ så.

En icke inbyggd veranda (har du glas så är den inbyggd är min uppfattning,
annars inte) bör därmed gå är min uppfattning.

Som alltid med lite mer komplexa frågeställningar (där boverket mfl är
otydliga – vilket de är kring denna specifika fråga) så är det alltid bra
med en dialog med byggnadsnämnden.

Med Vänlig Hälsning

Mikael Asp

Liknande inlägg

Just nu har vi 2 visningshus i fyndhörnan.

X