Nya regler för attefallshus

Fråga från Calle

Hej, i somras läste jag att det kom förslag att attefallshus skall bli bygglovspliktiga (om de skall inredas som bostad). Men jag förstår inte vad det innebär rent konkret. I mitt fall så har jag kvar prickmark på tomten som jag någon gång tänkt bygga attefallshus på. Men om ett attefallshus blir bygglovspliktigt, kan det då innebära att jag inte får bygga på prickmark?

Svar från Micke

Hej Calle,

Hej Calle,

Man kan ignorera detta tills det finns en lag.

Just nu betyder det ingenting. Men med dessa nya förslag så skulle det bli lättare för grannar att överklaga och kommuner att se till att VA system mm inte ballar ur. Men som jag förstått förslaget står attefallslagen fortfarande över detaljplanen. Dvs man kommer få bygga på prickad mark.

Jag tror initiativet var till för att täppa till de fall där attefallsreglerna missbrukats. Det är i de fall man först byggt radhus/kedjehus som klassats som tvåbostadshus. Efter det smäller man upp två attefallare och i efterhand ombildar till brf. Då har man fått mängder med mer bostäder i ett område än t.ex. avloppssystemet var designade för.

Men innan förslaget är beslutat i riksdagen är det svårt att säga vad exakt detta kommer resultera i.

Förra gången (för ett år sen) när reglerna gjordes om jättemycket så implementerades inte alla regler i förslaget.

Med Vänlig Hälsning
Mikael Asp-Tjällden