Inred ditt attefallshus smart för att utnyttja ytan
Attefallsreglerna gör att varje tomtägare får bygga en extra byggnad på upp till tjugofem kvadratmeter. För många husägare kom de nya reglerna som en skänk från ovan och attefallshusen har poppat upp i tusental sedan dess. Att tjugofem kvadratmeter är mycket mer än vad som var tillåtet förr råder det ingen tvekan om men samtidigt är det knappt större än en mindre hotellsvit. Oavsett vad attefallshuset skall användas till så gäller det att man använder de tjugofem kvadratmeterna på ett optimalt sätt. Här nedan följer ett par tips på hur du som attefallshusägare kan gå till väga för att utnyttja ytan på ett så effektivt sätt som möjligt.
Planera detaljer redan på byggstadiet
Ju tidigare man överväger hur man skall inreda sitt attefallshus desto bättre. Börjar man i tid har man nämligen chansen till att planera exempelvis en platsbyggd hylla i den lilla hallen eller varför inte en stor platsbyggd hylla i själva huset? På så sätt får man, inte bara en härlig inredningsdetalj, utan utnyttjar även husets begränsade yta på ett optimalt sätt. Möjligheten till platsbyggda hyllor och andra möbler begränsas naturligtvis av huruvida man som byggare bygger huset helt själv eller om alla delar redan är förbeställa och sätts ihop som modul.
Undvik luckor
Vad man än gör som ägare av ett attefallshus så skall man försöka undvika användandet av luckor på sina skåp. Den gyllene regeln är att alltid hålla allt på en liten yta så öppet som möjligt. Öppna ytor ger ett intryck av en större rymd och skulle man sätta upp skåp med luckor så krymper nämnda ytor avsevärt i betraktarens öga. Välj istället olika hyllor med olika djup för olika ändamål. Om djupet och storleken på hyllorna kan varieras kommer även det att hjälpa till att skapa en unik atmosfär inne i attefallshuset.
Sovavdelningen är optimal för effektiv planering
Sovavdelningen i en liten lägenhet, eller som i det här fallet, ett attefallshus är kanske den plats som är viktigast att planera. Handen på hjärtat så är det ju även den del av huset som används minst i vaket tillstånd men som tar upp väldigt stor plats. Optimalt är naturligtvis en lösning där man kan fälla upp sängen in i väggen när den inte används. En sådan lösning innebär dock ofta sämre sovkvalitet då dylika sängar inte alls är lika sköna som motsvarande fasta varianter. Vill man inte ha en uppvikbar säng så är det viktigt att man kan utnyttja framförallt utrymmet under sängen för förvaring. Under sängen går väldigt mycket golvyta till spillo och kan man fylla dessa extra kvadratmeter med smarta utdragbara lådor så är mycket vunnet.
Byggbeskrivning för hur du bygger en ihopvikbar säng själv.