Isolering attefallshus för att klara vintern

Hur ett attefallshus isoleras för att klara vintern

Många gör misstaget att endast använda sitt attefallshus under sommaren, vilket gör att man lätt går miste om utrymme som kan behövas vintertid. Det är därför viktigt att isolera sitt attefallshus på bästa möjliga sätt. På så sätt kommer husets gäster att trivas bra även under de kalla månaderna. Isolera kan man göra på flera olika sätt, både utifrån stugan och inifrån. Dessutom är det viktigt att komma ihåg takisolering. Isolering gör att temperaturen i huset ligger på en jämn nivå, och det kommer att göra vistelsen där än mer behaglig.

Isolering attefallshus

När man isolerar sitt attefallshus finns det ett antal saker som spelar roll:

  • Livssituation
  • Stomme
  • Årstid
  • Material

Livssituation

Det är bra att tänka över hur attefallshuset kommer att användas. Kanske måste man tänka några år in i framtiden för att verkligen få en bild av hur man kommer att använda huset. Saker som kan vara bra att fundera på är till exempel vid vilken årstid huset kommer att brukas och hur ser det ut under den årstiden på platsen där huset ska stå, samt vilken typ av användning man kommer att ha för huset. Ett fritidshus kanske kräver annan isolering än ett permanent boende.

Stomme

Det är lätt att tro att isolering och stomme inte har med varandra att göra, men faktum är att ett vinterisolerat attefallshus behöver en stomme i rätt dimension för att hålla sig så bra isolerat som möjligt. Rätt trästomme krävs för att kunna isolera på bästa sätt. Dessutom kommer en duglig trästomme att bära upp huset mycket bättre. Större stomme betyder mindre boyta, men av miljöskäl är det bättre att isolera mer för att på så sätt förbruka mindre energi. Det blir en klimatsmart lösning.

Årstid

Isolering hjälper till att hålla ett kallt attefallshus varmt på insidan vilket gör det skönt att vistas där även under vintern. Men det är även skönt att ha isolerat sitt hus på somrarna då solen ligger på. Risken finns att man utan isolering får ett varmt och fuktig hus som man inte gärna vill vistas i, men ser man till att isolera så håller värmen sig borta. Isoleringen kommer göra att ens attefallshus känns svalt och behagligt att befinna sig i. Vilken isolering man använder och hur mycket beror också på var attefallshuset ligger: på en blåsig kust är det självklart viktigt med mer isolering!

Material

Det finns en handfull olika typer av material som kan användas vid isolering av ett attefallshus. Den mest använda typen av isolering är mineralull. Det är ett material som kan anpassas beroende på om det är vägg, tak eller mark som ska isoleras. Cellplast är ett samlingsnamn för olika typer av isoleringsskivor. Det är ett tätare isoleringsmaterial. Polyuretanskum kan användas för att täta till lister vid fönster och väggar – även det en viktig del av isolering i ett hus – medan lösull i första hand används på ställen där det kan vara svårt att komma åt med andra isoleringsmaterial, exempelvis i skrymslen och vrår uppe på vinden.

Se mer isoleringsmaterial från byggmax här.

Liknande inlägg

Just nu har vi 2 visningshus i fyndhörnan.

X