Hur ett attefallshus isoleras för att klara vintern
Attefallshus har det unika i att man har en absolut begränsning i bygghöjd och i yta. Detta är en extra intressant frågeställning för mig eftersom det blir ett väldigt tydligt samband mellan kostnad idag och nytta i framtiden. Hur får man in så mycket isolering i huset som möjligt, till så låg kostnad som möjligt och där nyttan i framtiden är så hög som möjligt för målen med attefallshuset.

Isolering av attefallshus

När man isolerar sitt attefallshus finns det ett antal saker som spelar roll:

  • Mål med attefallshuset: Hur ska det disponeras?
  • Mål med attefallshuset: När ska det disponeras?
  • Vilken tjocklek ska attefallshusets väggar , grund och tak ha?

  • Vilka isoleringsmaterial är tillgängliga idag?

Livssituation – hur ska attefallshuset disponeras?

Det är bra att tänka över hur attefallshuset kommer att användas. Kanske måste man tänka några år in i framtiden för att verkligen få en bild av hur man kommer att använda huset. Saker som kan vara bra att fundera på är till exempel vid vilken årstid huset kommer att brukas och hur ser det ut under den årstiden på platsen där huset ska stå, samt vilken typ av användning man kommer att ha för huset. Ett fritidshus kanske kräver annan isolering än ett permanent boende.

Årstid – när ska attefallshuset disponeras?

Isolering hjälper till att hålla ett kallt attefallshus varmt på insidan vilket gör det skönt att vistas där även under vintern. Men det är även skönt att ha isolerat sitt hus på somrarna då solen ligger på. Risken finns att man utan isolering får ett varmt och fuktig hus som man inte gärna vill vistas i, men ser man till att isolera så håller värmen sig borta. Isoleringen kommer göra att ens attefallshus känns svalt och behagligt att befinna sig i. Vilken isolering man använder och hur mycket beror också på var attefallshuset ligger: på en blåsig kust är det självklart viktigt med mer isolering!

Vilken tjocklek har husets väggar , grund och tak?

Många gör avkall på stommens tjocklek för att få mer yta och rymd inomhus. Jag förstår den tanken. För visst spelar det roll om man har 200 eller 400 tjocka väggar när man bara har 30 kvm i fasadyttermått att förhålla sig till.
Det blir dock bara mer och mer populärt att bygga välisolerade attefallshus.
Det påverkar mängden isolering du kan få in i grund, väggar och tak.

Mängd isolering i grunden för åretrunthus

Attefallshusets grund alt bjälklag bör ha 200 – 300 mm isolering. Som jämförelse så har garage idag i nyproduktion minst 200 mm isolering medans villor har minst 300 mm isolering.
För att få maximal rymd inomhus rekommenderar jag betongplattan, möjligen hybridgrunden. Där kan man nämligen gräva ner isoleringen vilket ökar rymden inne i huset. Så fort man behöver komma upp från marken, och isoleringen läggs i bjälklaget så minskar rymden inomhus eftersom attefallshus max får ha 4 m i bygghöjd.

Mängd isolering i väggarna för åretrunthus

Attefallshusets väggar bör vara minst 300 mm tjocka inklusive installationzoner, exklusive gipsväggarna. Av detta ska minst 200 mm vara isolering.

Mängd isolering i taket för åretrunthus

Attefallshusets grund alt bjälklag bör ha 200 – 300 mm isolering. Som jämförelse så har garage idag i nyproduktion minst 200 mm isolering, villor har minst 300 mm isolering.

Vilka isoleringsmaterial är tillgängliga idag?

De vanligaste isoleringsmaterialen idag är

  • Grunden: Cellplast
  • Väggar: Mineralull och cellplast
  • Tak: Mineralull och cellplast

Fråga bygga attefallshus isolering

Beskrivning

  • Tjocklek på isoleringar
    Jag har sprängt berg för att bygga Attefallshus. Plattan på mark ligger delvis på berg delvis på mark. Jag vill ha låg grund för att kunna göra sovloft. Vi kommer bara att vara i huset några gånger under vintern och tänker då höja värmen i det. Min t
    Läs mer


Annons





Liknande inlägg