Fråga från Anders
Jag har sprängt berg för att bygga Attefallshus. Plattan på mark ligger delvis på berg delvis på mark. Jag vill ha låg grund för att kunna göra sovloft. Vi kommer bara att vara i huset några gånger under vintern och tänker då höja värmen i det. Min tanke är att på några ställen på berget ha 200 mm kantelement med 100 mm frigolitisolering. På övriga ställen under betongen har jag tänkt 200 eller 300 mm isolering. Jag har tänkt ha olika höjd på kantelementen (L-element). Vad säger du om detta? I väggar har jag planerat ha 12 m isolering och i tak 20 cm under papptak. Vad säger du om detta? Huvudhuset på tomten är knuttimrat och är minst 200 år gammalt och har elvärme och braskamin som värmekälla. Detta hus används inte på vintern. För tillfället har vi inget rinnande vatten på vintern.
Svar från Micke
Hej Anders,
Det går bra rent byggtekniskt att ha olika mängd isolering och olika höjd på kantelementen.
Tror det man gör är att man “gjuter flera” plattor (men de gjuts ju samtidigt såklart) som ligger i olika terasseringar. Det går bra.
Du skriver att du ska ha ett 200 år gammalt timmerhus. Du menar att man använder 200 år gamla stockar som byggs ovanpå betongplattan? Eller flyttas hela huset dit som ett modulhus/prefabricerat hus? Prefabricerade hus har ju oftast ett bjälklag och då går ju betongplattan bort. Dvs då är det mer balkgrunder man använder (kallades tidigare för krypgrunder), uteluftsventilerade eller inneluftsventilerade.
Med Vänlig Hälsning
Mikael Asp-Tjällden