Attefallshus är en genialisk idé som fått sitt namn efter dåvarande bostadsminister Stefan Attefall. Detta är egentligen en förlängning av regeln om Friggebodar och innebär att vem som helst får bygga ett så kallat komplementbostadshus på maximalt 25 kvm. Regeln kom 2014 och sedan dess har marknaden förstås exploderat.

Man kanske själv går i funderingar på att bygga ett så kallat Attefallshus och funderar på vilken form som passar just en själv bäst? Det är alltid värt att fundera på. Men man bör först kolla att inte kommunen har några särskilda regler för bostäder just där man bor. Attefallshus ska vara bygglovsbefriade, men det finns några undantag från regeln. Dessa handlar främst om hus som byggs på områden av särskilt historisk eller miljömässig betydelse. Så kolla alltid med kommunen först, annars kan man få lov att riva sitt alldeles nybyggda hus.

 

Vilket Attefallshus passar bäst?

Börja med att fundera över vad huset ska användas till. Attefallshus omfattar mycket mer än bara bostäder. Det kan även handla om ett större växthus, uterum, attefallsgarageeller förrådsutrymme. När det gäller växthus har de senaste årens trend handlat om att kombinera nytta med nöje och använda växthuset som uterum. Förutom att det sparar utrymme och pengar så är det också charmigt att sitta och fika eller äta bland grönskan i växthuset.

Ska man bygga en komplementbostad finns det lite annat att tänka på. Vad ska huset användas till? Ska det vara ett gästhus som bara används under sommarmånaderna, eller ska det finnas möjlighet till åretruntboende? Tänk även igenom vilka behoven kommer att vara för de som vistas i huset. Behöver de till exempel tillgång till egen toalett och dusch? Ska det kanske finnas möjlighet att laga mat? I sådana fall måste man planera för att dra fram vatten och avlopp samt el till huset.

 

Anpassa Attefallshuset efter befintliga byggnader

Även om Attefallshus är bygglovsbefriade finns det förstås några regler att förhålla sig till (läs mer om regler för attefallshus här). Först och främst ska det förstås anmälas till kommunen att man tänker bygga en komplementbyggnad. Sen kan det vara läge att fundera över hur den tänkta byggnaden passar in i redan existerande byggnationer på tomten. Ett hypermodernt gästhus kommer att sticka i ögonen om det placeras intill gammal bebyggelse av röda hus med vita knutar. Det samma gäller förstås även motsatsen. Så man bör välja hus, inte bara efter vad man tycker ser snyggt ut, utan efter hur det ser ut där man tänker bygga det.

Tänk också på att inte förlägga det för nära grannarnas hus. Man får inte bygga närmare tomtgränsen än 4,5 meter. Vill man bygga närmare måste man fråga sin granne om lov. Se också till att få det skriftligt, eftersom grannen kan flytta och det inte är säkert att nästa granne är lika förstående. Försök också att undvika att störa eventuell utsikt. Griniga grannar kan vända sig till kommunen och kräva att man tar ner huset, och om man har otur kan kommunen välja att gå på grannarnas linje, och det är bara onödigt att hamna i en utdragen tvist som hade kunnat undvikas med god kommunikation från första början.