Fråga från Ulf

Hej Micke 🙂

Jag tänkte (ut)nyttja “attefallsreglerna” för att kunna bygga ett enklare garage (= på plint och utan golv) på kortsidan av vår villa.

Problemet är att framsidan av/porten på garaget kommer att hamna ca 2,5 meter in på prickad mark och att jag inte vet vad som gäller då. (Garaget kommer också att hamna närmare än 4,5 meter från ena grannen, men det är inget problem då de har sagt okej till mitt projekt.)

Den prickade marken börjar exakt där ena långsidan av villan står och sträcker sig ut till vägen i det villakvarter vi bor… och är 6 meter bred. Jag kan dock inte sätta garaget jämte huset då det är ett suterränghus, utan det kommer att sticka ut ca 2,5 meter och hamnar således på sagda prickade mark.

Min fråga är om jag kan bygga som jag har tänkt (förutsatt att jag håller mig inom de övriga reglerna kring komplementhus) och om jag kan göra det utan några bygglov e.d.

Jag vill även passa på att tacka för en kanonbra sida vars information jag garanterat kommer att använda då jag längre fram ska bygga en eller två attefallare på vår sommarstugetomt.

Tack på förhand

Hälsar Ulf

Ps. Jag är skrivande stund osäker på hur stort garaget ska bli, men jag tänker mig att jag klarar mig med 15 kvm. Vi har dock ingen annan komplementbyggnad på tomten, så jag gissar att vi även kan göra det större om vi vill? Det finns dock ingen byggrätt kvar, då vår villa redan är så stor som tomtarean medger.

Svar från Micke

Hej Ulf,

Förstår jag dig rätt att du ska bygga ihop huset med ditt befintliga hus (dvs en attefallstillbyggnad), eller kommer det vara fristående (dvs attefallshus)?

Prickad mark anges i detaljplanen, och attefallsreglerna står över detaljplanen eftersom bygglovet prövas mot detaljplanen.
Det gäller både för tillbyggnader (max 15 kvm) och attefallshus (max 30 kvm).

Mvh MickeAnnons

Liknande inlägg